Vad är det egentligen som gäller när det nya komposteringsprojektet införs i Lindesberg? Förvirringen är påtaglig för många av de villaägare som i dagarna informerats om hur de nu måste göra sitt val, hur de vill ha det med sophanteringen i fortsättningen. Tre alternativ finns och är man inte rädd för lite hemkompostering finns hundralappar att tjäna. Orkar man inte bry sig utan vill ha det som idag, då får man också vara beredd att betala rejält mycket mer i avgift också.
Enligt Bergslagens Kommunalteknik producerar hushållen i Lindesberg 1500 ton komposterbart avfall varje år. Avfall som inte återvinns utan eldas upp. Det nya komposteringsprojektets grundsyfte är att öka hemkompostering och på detta sättet skilja komposterbart avfall från övrigt. Men det sker på abonnenternas bekostnad – och det ganska rejält också.
Det finns tre olika abonnemang att välja på, helt beroende på hur mycket man själv vill engagera sig – och betala för sig. Gemensamt för de tre alternativen är att man istället för sopsäck får använda ett sopkärl.
Det billigaste alternativet är hemkompostering. Detta val innebär att man själv får ta hand om komposterbart avfall och skilja detta från brännbart avfall som kastas i kärlet.
Mellantinget är att skilja komposterbart avfall från brännbart och sortera detta i två olika kärl för avhämtning.
Dyrast blir det för den som önskar ha det som idag. Blandat avfall innebär att allt kastas i ett och samma kärl för avhämtning. Där är prisökningen hela 120 procent.
Så här påverkar de nya soptaxorna plånboken: Total årskostnad för villor år 2004>>
Oro och förvirring
I takt med att hushållen nu informeras kommer också många oroliga villaägare med frågor. Vanligast är förvirringen om hur man ska placera sitt kärl på gården. Många har idag anpassat soptunnan i gårdsplanen, t ex genom att bygga in denna i en häck, ett staket eller liknande. Kärlet kommer därför som något främmande och ”oplacerbart” i mångas ögon.
Katarina Erelöf på BKT lugnar villaägarna med att berätta att man mer än gärna hjälper till i sådana frågor.
-Visst kan det vara svårt för vissa att placera kärlet så det passar både dem själva och sophämtarna, men sådant går alltid att lösa och vi hjälper gärna till om kunden så önskar, säger hon.
Frågetecknen är fortfarande många i denna ”skitfråga” och i nästkommande artikel kommer vi försöka sträcka på dessa frågetecken en aning.
På återläsande…
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
Midsommarafton närmar sig – med dans kring stången, sill, blomsterkransar och allt som hör därtill. Som traditionen bjuder arrangeras firanden på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. LindeNytt har listat de platser som har kommit till vår kännedom.