Runt hundra anmälda ekipage. Med tävlande från runt om i Sverige, från Danmark och Norge, körs Linde Open som en av fyra deltävlingar i Svealands Dragracing Cup nu på lördag – söndag. Linde Open körs för trettioförsta gången!
En bil som sopar upp grus från tävlingsbanan passerar just, när jag tillsammans med Lena Eriksson står vid den för tillfället avspärrade startplatsen. Här syns markeringarna för var ekipaget testar sina däck före start och där den s k startgranen kommer att stå. Den kallas så tack vare de olikfärgade lampor, som förarna har att hålla sig till. Lyser det rött längst ned i ”granen” – då är det kört. Lena Eriksson är ”dragracingmorsa” – kanske i föreningen SHRA Lindesberg – men ffa för de motorintresserade döttrarna. En av dem kör i helgen.
Men det är bara 201, 17 meter av de totala 1100 m som används för tävlingarna. Ekipagen kan vara långa och imponerande, men när det kommer till tävlingsmomentet, då handlar det om små tal – som tusendels sekunder i reaktionsförmåga:
– Inte starta för tidigt eller för sent. Eller – för juniorerna – att beräkna exakt hur snabbt man ska köra sträckan – för snabbt eller för fort – ja då ”brejkar” föraren, säger Lena Eriksson. Tävlingsformen har ett handikappsystem som gör att fordon med olika prestanda inom sin klass kan tävla samtidigt, man startar med några sekunders mellanrum.
– Det gäller att köra så fort det går, så nära en viss tid som möjligt. Ska man köra på 7,5 sekunder, då duger det inte med 7,49, säger Lennart Holm i SHRA Lindesberg.
Det är tolv olika klasser i helgens tävlingar, med 26 ekipage i den största klassen. Även motorcyklar tävlar i Linde Open. Det är femte året som man kör på banan som sträcker sig från Curlinggatan en dryg kilometer bort, men SHRA Lindesberg har nu inlett sitt fjärde decennium med Linde Open. SHRA Lindesberg har 400 medlemmar – spridda över landet och många Lindesbergare brukar vara med och jobba på den verkligt stora banan i Sverige – den som finns i Tierp.
Det är inte bara SHRA-förare som tampas i helgen på dragracingrakan. Kommunens politiker ska också tävla med elbilar.
– Glöm inte att det är elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Lindeskolan som står för hamburgerköket, säger Lena Eriksson, innan hon hastar vidare till sina förberedelser inför nästa veckas skolstart. Hon är lärare på Lindeskolan.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl hemmaseger i söndags så såg det ljust ut för Lindlöven som nu under onsdagen åkte till Boden för en avgörande match om en plats i slutspelets kvartsfinal. Onsdagens matchresultat blev däremot inte lika rolig för Lindlöven som den tidigare slutspelsmatchen. Istället blev det en tung förlust mot Boden som tar sig vidare till slutspelets kvartsfinal.
Efter två jämna matcher så blev det att Boden och Lindlöven tog hem varsin slutspelsmatch. 1-1 i matcher innebär att det blir slutspelsmöten i Lindehov under både lördagen och söndagen, där den aktuella kvartsfinalen kan få sitt avgörande på söndag. Seger under lördagen blir däremot viktig för båda lagen, där Lindlöven ger goda rapporter.
– Vi kommer med pigga och fräscha spelare med bra energi, säger Lennart Hermansson.
Drygt 160 personer samlades på Örebrotravets publikläktare under lördagskvällen för att prisa och hylla de största travprestationerna från Fornaboda och Örebro under 2024. Mamma och dotter Hell blev de stora prisplockarna av Fornabodas priser, vilket skapade en otrolig stolthet hos mamma Kerstin som har fått uppleva en fantastik säsong med sin dotter.
– Det är klart att man är en stolt mamma, säger Kerstin Hell.
Det blev en oväntat jämn match när tabelljumbon Skogås gästade Lindesberg i en extremt viktig match. För gästerna handlade allt om serieöverlevnad inför den kommande säsongen medan LIF Lindesberg behöver två poäng för att ännu ha chans att ta sig till slutspel. Hemmatruppen segrade och är nu enbart ett mål bakom tabelltvåan.
– Med två matcher kvar så vet vi vad som står på spel, säger Aron Kelecsényi.
Det är sedan tidigare klart att Lindlöven kommer att vara med i slutspelet till HockeyAllsvenskan. Med slutspelsträdets nya utseende så innebär det att Lindlöven kommer att ta den långa resan till Boden, för att inleda slutspelet första två matcher på bortaisen. Trots två tidigare förluster mot Boden under säsongen, så finns det förhoppningar att kunna skrälla.
– Det passar oss bra att vara lite underdogs, säger Lennart Hermansson.
Det blev underhållande på planen när tabellfemman, Lund, gästade Lindesberg Arena för säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundserie. Även om gästerna gav bort hela 19 poäng till Linde Volley genom matchen, enbart efter nätserver, så blev det ändå skåningarna som åkte hemåt med tre poäng efter ett kvalitetsspel från båda hållen när bollarna väl kom över nätet.
– Trots förlust så är jag ändå jätteglad över mitt lag, säger Nelly Dejeby.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.