I höst spelar Mattias ”Kolan” Karlsson återigen hockey på svensk mark. Efter året i Ryssland har nu 31-åringen skrivit på för Karlskrona HK, en trevlig stad där han slår sig ned tillsammans med sin familj. LindeNytt ringde upp den Guldsmedshytte-fostrade backen för att höra hur tankarna går kring den nya klubbadressen.
– Framförallt är det skönt att kunna säga sanningen när folk frågar. Det har väl varit hela grejen, för jag har vetat i två veckor att det varit klart med Karlskrona. Nu slipper man ljuga för alla och det är rätt skönt, berättar Mattias själv om övergången.
Den 31-åriga backen presenterades förra måndagen som en Karlskrona-spelare. Bakom sig kommer Mattias Karlsson närmast från ett år utomlands, med spel i KHL för ryska Severstal Cherepovets. Säsongen i Ryssland var på många sätt ett äventyr, men blev för ”Kolans” del inte fullt så lyckad som han hade hoppats. En skral poängskörd från backen och uttåg för laget redan i grundserien innebar att säsongen tidigt tog slut.
Kontraktet med Severstal Cherepovets var skrivet på ett år och under våren har det legat till grund för många spekulationer kring Mattias framtid. Intensiva rykten placerade honom i Örebro, mycket på grund av den geografiska närheten till uppväxten i Guldsmedshyttan. Men när allt kom till kritan blev det alltså Karlskrona HK och spel i södra Sverige som valet föll på.
– Jag tog själv kontakt med Sundlöv (Michael, sportchef i KHK), för jag visste att de varit intresserade av mig redan förra året. Nu var jag väldigt sugen på att komma ner dit och spela. Så på den vägen är det och det ska bli jätteskoj, berättar Mattias som under onsdagen åkte hem till huset i Jönköping efter att ha bekantat sig med Karlskrona.
– Det här var bara den andra gången som jag var i staden och det är riktigt fint. Nu har staden verkligen visat upp sig från sin bästa sida, med strålande sol alla dagar. Det har varit ett kanonväder och det känns som en väldigt mysig stad.
Får en nyckelroll: ”Rutinen har laget saknat”
I Karlskrona och KHK ansluter Mattias till en färsk SHL-klubb. Laget kvalade sig i våras kvar i högstaligan, via 4-1 i matcher i kvalspelet mot AIK. Debutåret i SHL var i övrigt tung för KHK, som efter en ordentlig kräftgång under hösten lyckades lyfta spelet under våren och därmed rädda kontraktet. Själv följde ”Kolan” vissa av lagets matcher och han sin uppfattning klar.
– Det som man kan konstatera var att de fick en väldigt tuff start på säsongen. Det var väl en kombination av att man var nya och inte hade så många som hade spelat SHL innan. De hade ett lag utan någon större SHL-rutin, det gjorde det väldigt svårt för dem att veta hur man skulle bete sig, menar Mattias och tillägger.
– Men efter halva säsongen började de att få ordning på grejerna och då kom helt plötsligt också vinsterna. Jag tror att de hittade ett spel längs vägen, det höll dem kvar i serien.
Med SHL-spel säkrat för ytterligare en säsong har KHK satsat för att stabilisera sig i serien. Värvningen av Mattias Karlsson är ett stort steg i den riktningen, då han kliver in som lagets tilltänkta toppback. Den rollen är Mattias redo att axla och han vet vilka egenskaper han ska bidra med.
– Det kanske är mest just rutinen, som det här laget tidigare har saknat. Jag tycker att man har balanserat det bra med de nya spelarna som (Daniel) Gunnarsson, jag och sen (Alexander) Deilert från HockeyAllsvenskan. Det känns som att det är ett lag byggt bakifrån och vi får in många backar med bra rutin från SHL. Jag är säker på att det blir nyttigt för oss.
Kontraktet med KHK sträcker sig två säsonger framåt och Mattias har tillsammans med sin fru redan köpt hus i staden. I augusti går flyttlasset för familjen Karlsson, som då slår sig ned i Karlskrona. Kontrasterna mellan den somriga hamnstaden och livet i centrala Ryssland kommer då att göra sig påminda. Mattias är laddad inför sin återkomst till svensk hockey och avslöjar vad han längtar efter allra mest.
– Det ska bli skönt och jag ser fram emot det. Nu kommer man att kunna prata med sina lagkamrater igen, för som det var i Ryssland har det svåraste varit den sociala biten.