Orientering är så mycket mer än att bara flänga omkring i skogen, svettig och stirrandes efter nästa orange-vita tygstycke som ska föreställa en kontroll. Det vet det unga orienteringsproffset Axel Thybeck, och han berättar gärna om sitt stora intresse.
Axel är åtta år gammal och började orientera i samma veva som benen lärde sig att gå. Han både tränar och tävlar och det ryms ofantligt mycket energi i den lilla kroppen, på ren och skär automatik hoppar och skuttar han fram när han går, småspringer i sidled. Och det är en av delarna som han älskar med orienteringen.
– Man får springa mycket!, berättar han.
Axel visar vad man behöver för att kunna orientera; en karta, en kompass och en pinne. Pinnen använder man vid kontrollerna för att tala om att man varit där, den beräknar också tiden. Lite annorlunda mot den numer gammalmodiga stiftklämman.
– Kompassen pekar alltid mot norr. Men om två kompasser kommer för nära varandra pekar dem fel, förklarar Axel.

Axel förklarar hur kompassen fungerar. Foto: Ida Lindkvist
Och idag är det Skogskul som är på gång hos Lindebygdens Orienteringsklubb. Skogskul är för alla ungdomar i skolålder. Det är fördelaktigt om man kan läsa, men får vara med även om sådana kunskaper fattas.
– Det är ungefär i skolålder som många börjar, säger orienteraren Kent Karlsson, som har orienterat i 50 år och är ännu tävlingsaktiv.

Gänget i startgroparna. Vissa har orienterat förut, andra inte. Foto: Ida Lindkvist
Kent berättar vidare att orientering är en tuff sport; man blir blöt och smutsig. Ibland öser regnet ner och där löper man omkring, mitt i skogen. Men Axel vet varför man ändå fortsätter:
– Man vill klara av det!
Orientering är inte den enklaste sporten, det finns en del grundläggande kunskap som man måste ha någorlunda koll på. Axel fortsätter:
– Det är mittemellan, man måste kunna kodsiffrorna, det är det viktigaste. Det lättaste är inskolning, U1 och U2, dem är inte så långa och det är lätta vägar till kontrollerna. H och D, herrar och damer, då är det svårare vägar och längre. Man blir bara äldre och äldre och då blir det svårare och svårare.
Axel har även några klädtips att dela med sig av:
– Man kan ha tjocka kläder när man springer, men man måste ha springskor, inte stövlar. Och ramlar man i gegga kan man behöva ha något för det, något överdrag.
Det här har Axel gjort förut! Foto: Ida Lindkvist
Det finns också flertalet olika varianter av orientering, det måste inte nödvändigtvis ske i skogen. Undervattensorientering, trim- och cykelorientering och fotoorientering; listan kan göras lång.
– Stadsorientering på stan finns det, det har jag sprungit en gång som jag minns. Och så finns det så man kan köra i mörkret, men det är för äldre, säger Axel.
Tävling är också en viktig bit i intresset för Axel och han berättar:
– Det är roligt. Man startar en och en och när alla har kommit i mål jämför man allas tid. Ibland startar alla samtidigt, det har jag sett en gång, men mest startar man en och en. Jag är inte nervös, men man måste springa och kolla omkring, om kontrollen till exempel sitter på en höjd.
– Man borde komma hit och orientera, bygga upp hjärta och lungor. Och man har nytta av att kunna läsa kartor!, avslutar Kent.
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.
Inför sommarens Hockey VM i Sverige kommer Tre Kronor att bära en helt ny matchtröja, där man bytt ut de klassiska blå kronorna mot kronor fyllda av klubbmärken från spelarnas moderklubbar. På de unika matchtröjorna kommer klubbemblem från både Lindlövens IF och Guldsmedshytte SK att synas.
– Det är hedrande för vår förening att vi kommer att synas på landslagströjan. Vi tycker det är viktigt att visa upp att grunden i svensk hockey är alla mindre klubbar med bred ungdomsverksamhet, säger Henry Nordlund, Ordförande, Lindlövens IF i ett pressmeddelande.
Efter att Boden knep ledningen i slutspelet med 2-1 under lördagen så kunde de långväga gästerna skicka Lindlöven på säsongsavslut vid seger under söndagen. Hemmalaget ville däremot annat och visade ett helt annat spel jämfört med lördagen. Lindlöven rivstartade söndagens match med två snabba mål inom matchens första tre minuter och hade inga större problem att kvittera slutspelsställningen till 2-2.
– Idag var det bara att försöka hålla upp spelet, säger Sebastian Falk.
En jämn match förväntades när Bodens HF gästade Lindehov för säsongens tredje slutspelsmatch mot Lindlöven. Slutspelsställningen var kvitterad inför lördagen där det blev en kamp på isen om att få ha matchpoäng inför söndagens drabbning. Med ledning från den andra perioden så lyckas inte Lindlöven att hålla upp kommandot i matchen och tappar istället ledningen i slutspelet till Boden som kan avgöra under söndagen.
Framtidens handbollsstjärnor visade upp sig i Lindesberg under helgen. Libo Cup blir bara större med varje år och bjuder på en häftig stämning i arenan som håller genom hela tre-dagarsturneringen. Sex A-finaler spelades där det blev en rejäl dramatik med straffavgörande och förlängningsspel som fick publiken att lyfta arenataket.
– Helgen har varit hur rolig som helst, säger Mattias Wallin från Ludvika HF.
Efter flera år av överlevnadsstrider inom Elitserien så är det just nu en otrolig känsla hos Linde Volley som under lördagen säkrade sitt första SM-slutspel, sedan säsongen 2020/2021. Laget gästade Umeå för en ödesmatch mot IKSU, där vinnaren tar slutspelsplatsen. Trots ett förlorat första set så rättar Linde Volley upp sig och avgör med 3-1 på bortaplan.
– Just nu är det bara en fantastisk känsla, säger Merta Sjögren.
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i samband med ett häftigt anfallsspel vilket gjorde att drygt 500 personer fick utrymma lokalen.
Det var inte någon större dramatik när Guldsmedshytte SK jagade tre nya tabellpoäng mot Kungsör under tisdagen. Med 3-0 efter 39 spelade minuter så var segern som inhämtad mot tabelljumbon. En viktig seger för Hytta som inför grundseriens sista fyra matcher måste plocka minst två segrar för att hinna ikapp Fagersta om den önskvärda slutspelsplatsen.
– Det blir tufft men vi ser fram emot utmaningen, säger Filip Nyberg.