För att någonting ska bli en verklighet krävs det att någon eller några får en vision och börjar arbeta mot ett mål. 2001 bar Mats Lidestig på en vision, men frågan är om Mats då vågade tro på det han ser idag. Det som började med ett fotbollsgymnasium för endast tjejer är nu en del av Lindeskolans Idrottscollege för både tjejer och killar, med kunniga instruktörer och lärare samt en fantastisk hall för träning året runt.
– Fotbollsförbundet startade 2001 ett projekt som hette damprojektilen för att lyfta damfotbollen. Vi såg att det var lättare att samarbeta på damsidan och körde därför igång med bara tjejer, en träning per vecka till en början. Med tiden ville vi utveckla och då var det naturliga steget att även bjuda in killar, berättar Mats.
Mats Lidestig och Bo Persson var eldsjälarna som drog igång och Mats jobbar fortfarande kvar som målvaktstränare.
– Målsättningen är att vara med och lyfta Idrottscollege och Lindeskolan, att vi ska behålla bredden i norra delen av länet. Det är bättre att fotbollstalangerna blir kvar i hemorten och den egna föreningen än att de ska sitta och pendla till Örebro. Därför vill vi skapa bra förrutsättningar för att bli attraktiva för satsande ungdomar, säger Lidestig.
Det handlar dock inte bara om att hitta någon ny ”Zlatan”, utbildningen är bredare än så.
– Vi utbildar inte bara spelare, vi utbildar föreningsmänniskor och ledare som när de är klara med sin utbildning kan åka hem till sin lokala förening och ta hand om ett gäng ”kottar” som vill spela fotboll.
Sedan 2006 har Per Wernborg och Mikael Herndal varit anställda som instruktörer. Per och Mikael är även tränarduo för IFK Lindesberg som även äger fotbollshallen. Att det finns ett samarbete med IFK innebär inte att duon plockar spelare till IFK:s representationslag.
– Absolut inte, vi jobbar för fotbollens bästa i Bergslagen. Vi vill att våra elever ska lyckas på så hög nivå som möjligt och som det är nu så ligger både Frövi IK och Nora-Pershyttan BK högre upp i seriesystemet. Vi har ett bra samarbete, men fotbollsgymnasiet är ingen plantskola för IFK.
Både Mikael och Per är två engagerade ledare och det märks hur mycket de trivs med att utveckla ungdomar.
– Här har man inte pressen på resultat som du har som anställd tränare i en förening, utan här får vi arbeta långsiktigt på individnivå, säger Mats Herndahl. – Det ger även väldigt mycket tillbaka, man utvecklar sig själv och sitt ledarskap, inflikar Per Wernborg.
Just nu är det totalt 19 elever utslaget på tre årskurser, men de märker att intresset växer hela tiden, inte minst sedan fotbollshallen stod klar.
– Målet är att vi ska ha totalt 36 elever. Till nästa år så har vi 20 sökande till 10-12 platser och då är det första läsåret sedan hallen stod klar, säger Per.
Att gå på Idrottscollege innebär inte att man glider på en räkmacka genom gymnasiet, skolan och studierna går först.
– Generellt så är det så att Idrottscollegeeleverna har bra studieresultat. De orkar mer eftersom de är fysiskt aktiva. Skolan går alltid före fotbollen och de måste klara skolan för att få gå på fotbollsgymnasiet, förklarar Mikael.
I takt med att fotbollsgymnasiet blir attraktivare går det att ställa högre krav på eleverna men det ställs även högre krav på utbildningen.
– Vi jobbar hela tiden för att höja kvaliteten och få med alla viktiga tårtbitar, det handlar inte bara om träningslära och teknik utan även om kost och sömn som är viktiga ingredienser. Vi vill att eleverna ska få en bra grund och stå väl rustade för nya utmaningar när de går ut gymnasiet. Dessutom har vi haft väldigt kul på vägen fram, det är ett privilegium att få ha det här jobbet, konstaterar både Mikael och Per.