En lysande idrottshelg i Lindesberg lämnar ändå frågan om varför LIF Lindesberg och Lindlöven spelar hemma samtidigt efter sig.
Det går knappast att klaga på idrottshelgen i Lindesberg. LIF Lindesbergs damer åkte till Uppsala och tog via storstilade 28-19 sina två första poäng i division 1, herrlaget studsade förbi Tumba hemma i arenan med tydliga 32-26 och Lindlöven var det solklart starkaste laget i derbymötet med Arboga. Vilket man också vann med 4-1.
Skaplig utdelning, men en sak förbryllar mig. Att de två sistnämnda matcherna spelades samtidigt. På hemmaplan.
Av någon outgrundlig anledning är det ofta helt olika publik som går på hockey och som går på handboll. Vilket är märkligt med tanke på att båda sporterna bjuder på så väl fysik som finess och inte minst intensitet. De är vid en jämförelse betydligt mer lika varandra än andra idrotter. Men Lindesberg är ett gott exempel och Skövde förmodligen ett ännu bättre sådant på att det är ganska olika publikgrupper som väljer att gå och titta på de olika sporterna.
Med den anledningen som grund är det kanske inte så märkligt, än mindre en katastrof, att Lindlöven och LIF Lindesberg spelar på hemmaplan samtidigt så som skedde i söndags. Hockeymatchen startade vid fyra och en timme senare, lagom till att andra perioden precis dragit igång skedde avkast mellan LIF Lindesberg och Tumba.
Men jag tycker ändå att det är väldigt olyckligt när det blir sådana krockar.
Visst är det förbunden som lägger spelschemat och de tar så klart bara hänsyn till sig själva och sin egen idrott, utan någon större tanke på vad annat som kan tänkas pågå på orterna. Men klubbarna borde kunna ansöka om att flytta matcher och i största möjliga mån försöka undvika den typen av krockar.
För det finns trots allt personer som skulle kunna tänka sig att se båda matcherna om tillfälle gavs och även om handbollen och ishockeyn just för tillfället lockar ganska olika publik betyder inte det att det alltid måste vara så.
292 personer valde att bege sig till Lindehov för att se hockeyderbyt med Arboga (en match som ju helt logiskt är hetare än många andra bataljer i serien) samtidigt som 610 supportrar bänkade sig för handbollsdrabbningen med Tumba. Det betyder att lite knappt 1000 personer valde att gå på bra liveidrott i Lindesberg under söndagen. Jag skulle bli förvånad om inte flera av dessa gärna hade sett båda matcherna om möjligheten funnits.
Över huvud taget är det, med det extremt digra (tv-)utbud som idag allt mer stjäl publik från arenorna, viktigt att trygga återväxten i publikleden och där vore det en bra grej för både hockeyn och handbollen att med gemensamma krafter försöka få sina respektive supporterled att intressera sig även för den andra idrotten.
Om bara ett hundratal personer ur vardera grupp fick upp ögonen för de andras verksamhet och började intressera sig för matcherna skulle mycket vara vunnet. Jag ska inte säga att jag vet precis vad som görs idag, men anar att man skulle kunna göra betydligt mer än vad som görs.
En väldigt enkel sak borde kunna vara att samverka så att matcherna inte spelas på hemmaplan samtidigt.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl hemmaseger i söndags så såg det ljust ut för Lindlöven som nu under onsdagen åkte till Boden för en avgörande match om en plats i slutspelets kvartsfinal. Onsdagens matchresultat blev däremot inte lika rolig för Lindlöven som den tidigare slutspelsmatchen. Istället blev det en tung förlust mot Boden som tar sig vidare till slutspelets kvartsfinal.
Efter två jämna matcher så blev det att Boden och Lindlöven tog hem varsin slutspelsmatch. 1-1 i matcher innebär att det blir slutspelsmöten i Lindehov under både lördagen och söndagen, där den aktuella kvartsfinalen kan få sitt avgörande på söndag. Seger under lördagen blir däremot viktig för båda lagen, där Lindlöven ger goda rapporter.
– Vi kommer med pigga och fräscha spelare med bra energi, säger Lennart Hermansson.
Drygt 160 personer samlades på Örebrotravets publikläktare under lördagskvällen för att prisa och hylla de största travprestationerna från Fornaboda och Örebro under 2024. Mamma och dotter Hell blev de stora prisplockarna av Fornabodas priser, vilket skapade en otrolig stolthet hos mamma Kerstin som har fått uppleva en fantastik säsong med sin dotter.
– Det är klart att man är en stolt mamma, säger Kerstin Hell.
Det blev en oväntat jämn match när tabelljumbon Skogås gästade Lindesberg i en extremt viktig match. För gästerna handlade allt om serieöverlevnad inför den kommande säsongen medan LIF Lindesberg behöver två poäng för att ännu ha chans att ta sig till slutspel. Hemmatruppen segrade och är nu enbart ett mål bakom tabelltvåan.
– Med två matcher kvar så vet vi vad som står på spel, säger Aron Kelecsényi.
Det är sedan tidigare klart att Lindlöven kommer att vara med i slutspelet till HockeyAllsvenskan. Med slutspelsträdets nya utseende så innebär det att Lindlöven kommer att ta den långa resan till Boden, för att inleda slutspelet första två matcher på bortaisen. Trots två tidigare förluster mot Boden under säsongen, så finns det förhoppningar att kunna skrälla.
– Det passar oss bra att vara lite underdogs, säger Lennart Hermansson.
Det blev underhållande på planen när tabellfemman, Lund, gästade Lindesberg Arena för säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundserie. Även om gästerna gav bort hela 19 poäng till Linde Volley genom matchen, enbart efter nätserver, så blev det ändå skåningarna som åkte hemåt med tre poäng efter ett kvalitetsspel från båda hållen när bollarna väl kom över nätet.
– Trots förlust så är jag ändå jätteglad över mitt lag, säger Nelly Dejeby.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.