En regnbågsfärgad kaptensbindel har blivit på modet inom handbollen, med all rätt. Det är i allra högsta grad idrottens roll att propagera för alla människors lika värde.
Alla människors lika värde. Det är en fråga som det egentligen är alldeles absurt att vi över huvud taget behöver diskutera. Det borde vara en självklarhet.
Men trots allt, det är en fråga som ständigt är aktuell och det har blivit på modet att idrottsklubbar verkligen tar i den de senaste åren.
Störst uppmärksamhet har naturligtvis Kiruna IF i ishockeyns Hockeyetta fått. De hbtq-certifierade hela klubben, slog på stort, uppdaterade sin logga och började spela sina matcher i regnbågströjor. De gick i Pride-paraden och satt i Nyhetsmorgons tevesoffa och talade om ack så viktiga frågor som inkluderande och acceptans. Alla människors lika värde.
De kanske inte var först, men det genomslag som Kiruna fick med sin så aggressiva satsning har verkligen smittat av sig på idrotts-Sverige i största allmänhet. Frågan lyfts betydligt mer frekvent och handbollen är inget undantag.
Ni minns säkert rabaldret kring handbolls-EM där den svenske kaptenen Tobias Karlsson ville spela med regnbågsbindel men fick nej, stopp och belägg från det internationella förbundet. Något som i sig är fullständigt obegripligt, hur ett stort förbund kan säga nej till en så enkel sak som att sända ut ett så viktigt budskap om medmänsklighet. Ingen tog ju direkt skada av att den svenska kaptenen hade ett litet fält med avvikande färg på ena armen.
Men i förlängningen är frågan om inte just det där oförklarliga nejet gjorde att saken blev ännu mer uppmärksammad. Att det snackades ännu mer om det och att ännu fler blev medvetna.
För idrotten är ju en alldeles utomordentlig megafon för den här typen av frågor. Spelarna är förebilder för många och precis rätt ambassadörer för att sätta frågorna på kartan.
EM-rabaldret skapades ju indirekt av Kristianstads kapten Johan Jepson som var den som började med regnbågsbindeln och som snabbt spred den bland sina kollegor hemma i Sverige. Det var han som fick Tobias Karlsson att vilja bära den och indirekt också inspirerade andra att vilja göra samma sak.
Som LIF Lindesbergs Gustaf Ekström till exempel. Han skaffade sig en regnbågsbindel efter den uppmärksammade händelsen med Tobias Karlsson och har burit den de tre senaste matcherna. Ni vet hur det har gått i dessa kamper – tre raka segrar.
Nu är detta naturligtvis bara en positiv tillfällighet, men det är viktigt att även LIF Lindesberg tar ställning. Att klubben haft fokus på frågan under säsongen och bland annat haft en utbildning i saken är oerhört positivt.
LIF Lindesberg och resten av gängen i handbollens allsvenska är viktiga aktörer för att propagera för alla människors rätt och alla människor lika värde.
Det behöver inte vara svårare än att bära en färgglad kaptensbindel när man går ut till match.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl hemmaseger i söndags så såg det ljust ut för Lindlöven som nu under onsdagen åkte till Boden för en avgörande match om en plats i slutspelets kvartsfinal. Onsdagens matchresultat blev däremot inte lika rolig för Lindlöven som den tidigare slutspelsmatchen. Istället blev det en tung förlust mot Boden som tar sig vidare till slutspelets kvartsfinal.
Efter två jämna matcher så blev det att Boden och Lindlöven tog hem varsin slutspelsmatch. 1-1 i matcher innebär att det blir slutspelsmöten i Lindehov under både lördagen och söndagen, där den aktuella kvartsfinalen kan få sitt avgörande på söndag. Seger under lördagen blir däremot viktig för båda lagen, där Lindlöven ger goda rapporter.
– Vi kommer med pigga och fräscha spelare med bra energi, säger Lennart Hermansson.
Drygt 160 personer samlades på Örebrotravets publikläktare under lördagskvällen för att prisa och hylla de största travprestationerna från Fornaboda och Örebro under 2024. Mamma och dotter Hell blev de stora prisplockarna av Fornabodas priser, vilket skapade en otrolig stolthet hos mamma Kerstin som har fått uppleva en fantastik säsong med sin dotter.
– Det är klart att man är en stolt mamma, säger Kerstin Hell.
Det blev en oväntat jämn match när tabelljumbon Skogås gästade Lindesberg i en extremt viktig match. För gästerna handlade allt om serieöverlevnad inför den kommande säsongen medan LIF Lindesberg behöver två poäng för att ännu ha chans att ta sig till slutspel. Hemmatruppen segrade och är nu enbart ett mål bakom tabelltvåan.
– Med två matcher kvar så vet vi vad som står på spel, säger Aron Kelecsényi.
Det är sedan tidigare klart att Lindlöven kommer att vara med i slutspelet till HockeyAllsvenskan. Med slutspelsträdets nya utseende så innebär det att Lindlöven kommer att ta den långa resan till Boden, för att inleda slutspelet första två matcher på bortaisen. Trots två tidigare förluster mot Boden under säsongen, så finns det förhoppningar att kunna skrälla.
– Det passar oss bra att vara lite underdogs, säger Lennart Hermansson.
Det blev underhållande på planen när tabellfemman, Lund, gästade Lindesberg Arena för säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundserie. Även om gästerna gav bort hela 19 poäng till Linde Volley genom matchen, enbart efter nätserver, så blev det ändå skåningarna som åkte hemåt med tre poäng efter ett kvalitetsspel från båda hållen när bollarna väl kom över nätet.
– Trots förlust så är jag ändå jätteglad över mitt lag, säger Nelly Dejeby.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.