En regnbågsfärgad kaptensbindel har blivit på modet inom handbollen, med all rätt. Det är i allra högsta grad idrottens roll att propagera för alla människors lika värde.
Alla människors lika värde. Det är en fråga som det egentligen är alldeles absurt att vi över huvud taget behöver diskutera. Det borde vara en självklarhet.
Men trots allt, det är en fråga som ständigt är aktuell och det har blivit på modet att idrottsklubbar verkligen tar i den de senaste åren.
Störst uppmärksamhet har naturligtvis Kiruna IF i ishockeyns Hockeyetta fått. De hbtq-certifierade hela klubben, slog på stort, uppdaterade sin logga och började spela sina matcher i regnbågströjor. De gick i Pride-paraden och satt i Nyhetsmorgons tevesoffa och talade om ack så viktiga frågor som inkluderande och acceptans. Alla människors lika värde.
De kanske inte var först, men det genomslag som Kiruna fick med sin så aggressiva satsning har verkligen smittat av sig på idrotts-Sverige i största allmänhet. Frågan lyfts betydligt mer frekvent och handbollen är inget undantag.
Ni minns säkert rabaldret kring handbolls-EM där den svenske kaptenen Tobias Karlsson ville spela med regnbågsbindel men fick nej, stopp och belägg från det internationella förbundet. Något som i sig är fullständigt obegripligt, hur ett stort förbund kan säga nej till en så enkel sak som att sända ut ett så viktigt budskap om medmänsklighet. Ingen tog ju direkt skada av att den svenska kaptenen hade ett litet fält med avvikande färg på ena armen.
Men i förlängningen är frågan om inte just det där oförklarliga nejet gjorde att saken blev ännu mer uppmärksammad. Att det snackades ännu mer om det och att ännu fler blev medvetna.
För idrotten är ju en alldeles utomordentlig megafon för den här typen av frågor. Spelarna är förebilder för många och precis rätt ambassadörer för att sätta frågorna på kartan.
EM-rabaldret skapades ju indirekt av Kristianstads kapten Johan Jepson som var den som började med regnbågsbindeln och som snabbt spred den bland sina kollegor hemma i Sverige. Det var han som fick Tobias Karlsson att vilja bära den och indirekt också inspirerade andra att vilja göra samma sak.
Som LIF Lindesbergs Gustaf Ekström till exempel. Han skaffade sig en regnbågsbindel efter den uppmärksammade händelsen med Tobias Karlsson och har burit den de tre senaste matcherna. Ni vet hur det har gått i dessa kamper – tre raka segrar.
Nu är detta naturligtvis bara en positiv tillfällighet, men det är viktigt att även LIF Lindesberg tar ställning. Att klubben haft fokus på frågan under säsongen och bland annat haft en utbildning i saken är oerhört positivt.
LIF Lindesberg och resten av gängen i handbollens allsvenska är viktiga aktörer för att propagera för alla människors rätt och alla människor lika värde.
Det behöver inte vara svårare än att bära en färgglad kaptensbindel när man går ut till match.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
LIF Lindesberg var inte nådiga när Silwing-Troja gästade Lindesberg Arena i helgen. Till den andra halvleken var hemmalaget nära att få in ett mål i minuten, där LIF Lindesberg gjorde 23 mål inom halvleken medan gästerna fick lika många mål på den dubbla matchtiden. Det vilda målgörandet i den andra halvleken gjorde att LIF Lindesberg utklassade gästerna med hela 16 mål (!).
Det blev en rörig mittperiod för Lindlöven när serien tog vändning i Lindehov under söndagen. Emil Norberg fick lämna isen helt samtidigt som Lindlöven blev känsliga i egen zon vilket gav det gästande Tranås AIF ett kvitteringsmål. Straffar fick avgöra matchen där hemmalagets Joel Kiirikki visade sig omutlig framför målet. Med fyra raka straffar avgjorde han matchen och blev en stor nyckel till att säkra extrapoängen.
Totalt 13 mål gjordes när två jämna lag möttes i Råsshallen under tisdagskvällen. Efter tre raka triumfer under säsongsinledningen så var det ett hemmalag med ett starkt självförtroende som tog emot Avesta BK. Efter en stark första period från Guldsmedshytte SK med 3-1 på poängtavlan så lyckades Avesta att vända matchen till sin fördel.
– Vi lyckas inte ta det hela vägen, säger Rasmus Ristiharju.
Det blev en viss dramatik i Lindehov under söndagen. Hemmalaget, Lindlöven, skapade matchens första jubel när de till synes skapade det första målet i matchen mot Forshaga IF. Trots jubel så började domarna att prata ihop sig för att därefter döma bort det inledande målet. Ett mål som gjorde en stor skillnad på den resterande matchen som slutade 1-2.
– Att tappa poängen känns lite som en stöld, säger Lennart Hermansson.
Den tidigare säsongen i Division 1 blev en snabb vändning till Allsvenskan efter att tagit sig genom ”Ettan” som obesegrade. Till den här säsongen har man en ny och yngre trupp i laguppställningen med flera egna LIF-ungdomar som under söndagen gjorde sin hemmapremiär mot Täby HBK. Gästerna hittade hål på hemmalaget, vilket gjorde att LIF Lindesberg fick ta emot sin första förlust i Division 1.
Det börjar bra för Lindlöven. Efter HockeyEttans premiärmatch kunde Lindlöven åka hem med två poäng borta mot Tranås för att därifrån ladda upp för den kommande hemmapremiären. Serienykomlingarna Grästorps IK gästade Lindehov men fick åka hem utan både mål och poäng efter att Lindlöven visat sig överlägsna utan att helt imponera.
– Vi har mer att ge än vad vi visade ikväll, säger Lennart Hermansson.