Det sägs att man ska leva i nuet. Men eftersom framtiden är helt beroende av nuet så måste vi se till framtiden i dom beslut vi tar. Riksträningscentrums verksamhetsledare, och en av Sveriges få riktiga volleybollgurus, Ismo Peltoarvo skrev vid årsskiftet en debattartikel angående en förnyelse av Elitserien. Frågan har diskuterats i elitseriens råd men inget beslut har ännu klubbats. Själv är jag kluven i frågan men debatten är viktig och jag hoppas kunna bredda den ytterligare.
Ismo Peltoarvo menar att Riksidrottsgymnasiet (RIG) Falköping behöver få en ökad internationell prägel. Detta ska göras genom att RIG Falköping ska agera som ett ”extra” lag i Elitserien som endast spelar hemmamatcher. Genom att utesluta bortamatcher så kommer RIG att spara pengar och tid vilket istället ska läggas på internationella matcher och turneringar.
Hur många lag Elitserien kommer bestå av ifall detta förslag går igenom är lite oklart. En idé är att avskaffa poolsystemet och istället spela en rak serie med nio lag och ha RIG som en extramatch. Ett annat alternativ vore att ta in ett till lag och fortsätta med samma typ av pooluppdelning på fem plus fem lag där en extra bortamatch mot RIG Falköping bara blir ett tillägg för alla lag. Problemet med att bjuda in ett lag för att ersätta RIG är att det laget inte finns. För stunden är det endast nio lag i damernas elitserie och det är inklusive RIG. Linköping dominerar Division 1 Norra och kommer antagligen vilja ha den plats som är vakant nu men utöver dom ser det tunt ut. Plockar man in ett till lag som inte håller nivån så kommer det splittra serien ytterligare och den situation som uppstått där topplagen är överlägsna botten kommer bli än värre. I och med Öresundsligan så har ett antal lag löst problemet själva och skaffat sig extra matcher av högre nivå men det borde vara något som hela Elitserien strävar efter.
Att RIG Falköpings elever får en ökad internationell prägel är absolut önskvärt då dom har betydligt mer att ge på internationella mästerskap. Generellt ger volleybollsverige inte riksidrottsgymnasiet det beröm dom förtjänar. Ställer man volleybollen mot andra idrotter så får man en bättre bild av hur stark svensk elitvolleyboll faktiskt är. Inför EM 2017 tog sig herrlandslaget i volleyboll till andra kvalrundan efter att ha vunnit tre matcher i första och tre i andra, basketlandslaget vann inte en enda match i kvalet. På damsidan såg det liknande ut då båda landslagen vann två matcher var, här ska dock påpekas att basketlandslaget endast hade en runda att ta sig igenom. Landslagen är alltså jämnbra i två av världens största idrotter, noterbart är dock att volleybollen har producerat lika bra spelare som basketen trots att basketen har närmare 70 000 att välja mellan i jämförelse med volleybollens dryga 20 000. Jämför man istället med fotbollen där herrlandslaget är rankade på en 14:e plats i Europa medan volleybollandslaget endast ligger på 27:e, detta eftersom fotbollen kvalade in till EM medan volleybollen missade med en match, så är det tydligt att fotbollslandslaget är snäppet bättre. Inte mycket bättre men lite. Men då ska man minnas att det finns 296 000 killar som spelar fotboll i Sverige medan det endast finns 10 000 som spelar volleyboll. Med tanke på mängden volleybollspelare i Sverige så är vi otroligt bra på att producera internationell klass och det har vi till stor del RIG att tacka för. Däremot är vi, vilket tydligt syns på siffrorna, mycket sämre på att skapa bredd.
Att RIG Falköping ska få spela mer internationella matcher känns givet, och om färre elitseriematcher är vad som krävs för att dom ska kunna göra det så måste det bli så. Frågan är bara hur den nya Elitserien ska se ut. Nivåklyftan mellan lagen får inte växa då detta tar bort spänningen i serien och chansen för intresse utifrån. Risken finns att ett ökat antal matcher kommer drabba de sämre lagen hårt då dom redan nu har svårt att ha full närvaro och att ställa krav på sina spelare. Frågan är vad som skulle hända om lag som Svedala och Gislaved istället för att köpa in tre amerikanskor nästa säsong skulle ge samma löneerbjudande till tre svenska toppspelare. Men det är ett ämne som kräver en helt egen krönika.
Hur man än väljer att gå vidare i frågan så hoppas jag att man har hela svenska volleybollsamhället i åtanke och inte endast eliten. Eliten tar vi väl hand om, så väl att dom presterar över alla förväntningar, men på breddnivå har vi mycket att göra. Ett beslut behöver tas som gynnar dom spelare som ännu inte spelat en elitseriematch. Ett beslut för framtiden.