På måndagen startade en ny tradition i Lindesberg när Idrottscollege vid Lindeskolan hade sin första årliga stora idrottsgala, för att uppmärksamma och dela ut priser till fina idrottsprestationer under året som gått. Många festklädda elever, lärare och inbjudna gäster gjorde kvällen minnesvärd för alla inblandade och fick förutom att hylla årets pristagare även ta del av både högklassig sång, musik och dans.
Festen var uppdukad i det som till vardags är judolokalen i Lindesbergs Arena och gjordes möjlig tack vare generösa sponsorer. Den utsökta maten tillagades av eleverna vid restaurangprogrammet på Lindeskolan och serverades av ett flertal lärare vid Idrottscollege. Dessa lärare hade en hektisk kväll för att hinna presentera de nominerade, servera och själva få i sig lite spis, de lyckades dock på ett storartat sätt.
Kvällen öppnades av Per Fritzell som sjöng Galenskaparnas & After Shaves klassiska ”Bara sport”, baserad på radiosportens signaturmelodi innan kvällens värdpar Carin Hamnlund och Peter Göttinger tog över. Efter förrätten som bestod av god lax var det dags för att dela ut kvällens första priser till årets rookie i de respektive sporterna där vinnarna var följande med individuella motiveringar.
Fotboll: Carolina Alexandre
Bågskytte: Isak Carlsson
Handboll: Viktor Ronsten
Volleyboll: Minna Röseberg
Rytmisk gymnastik: Frida Persson
Ishockey: Tobias Viborg
Judo: Lukas Gissberg
Under avslutningen av varmrätten var det dags att premiera årets prestation i de olika sporterna där eleverna på olika sätt visat på kriterier som till exempel god kamratskap, träningsvillighet och stor utveckling under året. Pris för årets prestation gick till.
Handboll: Albin Järlstam
Innebandy: Lars Persson
Volleyboll: Linnea Berg
Judo: Camilla Lindström
Fotboll: Jonathan Fredriksson
Ishockey: Rasmus Jakobsson
Saknas på bilden gör Rasmus Jakobsson.
Raskt därefter bjöds vi på en dans av en mindre grupp tjejer innan det var dags för en av kvällens höjdpunkter, prisutdelning till årets kvinnliga och manliga idrottare. Det som kan konstateras där är att konkurrensen är knivskarp bland de duktiga idrottarna så det krävdes prestationer på hög Sverige- eller Europanivå för att ta hem priset. Litet antiklimax på damsidan där två av de tre nominerade inte var på plats i kväll, men vinnaren, den duktiga rytmiska gymnasten Anastassia Johansson var på väg till Wien och EM, så hon må väl vara förlåten.
I Anastassias frånvaro mottogs priset av en representant från Stråssa Gymnastikförening.
På herrsidan vann den från i helgen dubble nordiske mästaren på både junior- och seniorsidan Sebastian Fagerhill. Sebastian är Lindekillen som har framtiden för sig i Judo, och är alltså redan nordisk mästare i seniorklassen trots att han har ett år kvar som junior.
– Det var jätteöverraskande att jag skulle vinna och det är alltid riktigt roligt att få pris, även om medaljerna smäller högre, kommenterar Sebastian frågan vilket som var roligast, kvällens pris eller NM-gulden.
För Sebastians del är det hårdträning i sommar som väntar för att få åka till Sarajevo och EM för juniorer i september.
– Jag är explosiv, rörlig och inte rädd för att för att möta någon motståndare, däremot så behöver jag jobba mer på uthålligheten. Men vi har perfekta träningsförhållanden här och riktigt bra tränare som ger individuell träning. Tidigare så var det Björn Nyberg som tog mig till sig men även Carin Hamnlund har betytt mycket för det mentala och Peter Andersson mycket för fysiken, säger Sebastian Fagerhill.
Till kaffet bjöds vi sedan på lite rolig kultur när en av Per Fritzells karaktärer, Lindesbergs hembygdsförenings ordförande Torgny Assarsson dök upp i sin stickade pullover och skepparkrans och drog ner många skratt. Därefter var den officiella delen av programmet slut och det var dags för mig att summera intrycken medan dansen till livemusik från elever på estetprogrammet började.
En sak är säker, Lindesberg Arena är fantastisk och ger otroliga möjligheter för Lindeskolan att kunna satsa på ett Idrottscollege. För en ort som Lindesberg måste man våga satsa för att få människor att stanna kvar i Linde, men även bli attraktiva för människor att komma hit. Där är judon det kanske bästa exemplet där alla som nu går ut från judons riksidrottsgymnasium väljer att stanna kvar i Lindesberg eftersom det inte går att hitta bättre träningsmöjligheter och lika högklassisk sparring någon annanstans i Sverige. Visst det har kostat och kostar men hur mycket det ger tillbaka är tyvärr inte alls lika lätt att mäta. Där finns även så många fler faktorer än kronor och öron att räkna med. Idrottsrörelsen betyder oerhört mycket för Sverige och Lindesberg. Ett mål och syfte med Idrottscollege och kvällen sammanfattade till slut handbollsprofilen Börje Larsson bäst.
– Vår dröm är att få se någon av våra tjejer eller killar stå i TV på Sveriges stora idrottsgala och mottaga ett pris, det vore häftigt, säger Börje.