För sjunde året i följd är Judofestivalen invigd i Lindesberg Arena. Det traditionstyngda eventet, som arrangerats av Frövi Judo sedan början på 80-talet, har detta år lockat till sig rekordmånga besökare. Under de närmaste två dygnen bjuds gästerna på föreläsninar, gladiatorspel och självklart mycket judo.
Klockan 17.00 på fredagseftermiddagen slog Frövi Judoklubb upp Arenans portar. In strömmade då 450 gäster, som samtliga anlänt för att delta på den årliga Judofestivalen. Eventet är ett ständigt återkommande inslag i försommaren och precis som föregående år har Frövi Judo arbetat intensivt för att sy ihop ett lyckat arrangemang.
Många timmar har vigts åt planering, där Björn Nyberg haft en central position i arrangörsgruppen. Lagom till festivalhelgen har även föräldrar och ungdomar engagerats för att hjälpa till med arbetet. Totalt har klubben ett 40-tal aktiva som tillsammans får festivalen att rulla på.
– Föräldrarna jobbar i första hand med kiosk, med mat och med yttre logistik. Sen är våra aktiva med och hjälper till på mattan. Men de allra flesta passen sköts av andra ledare, för att även våra medlemmar ska få vara med och träna, berättar Björn Nyberg.
På träningsfronten har Frövi hjälp av de besökande klubbarna, som ställer upp med ledare och instruktörer. Och detta år är besöksantalet skyhögt. Över 450 gäster har anmält sig till festivalen, något som är rekord sedan flytten till Arenan 2010.
Men arrangemanget sträcker sig längre bak i historieböckerna än så. Björn Nyberg pekar ut 1983 som det troliga premiäråret. Då gick festivalen under namnet Pingstlägret, helt enkelt av den enkla anledning att det sammanföll med pingsthelgen. När sedan annandag pingst togs bort som helgdag valde Frövi att fräscha upp konceptet och Judofestivalen föddes.
Avslutar med gladiatorspel på söndag
Som namnet antyder handlar helgen om mer än bara träning, en helhetsupplevelse som sträcker sig bortom judomattan. Det här blir det sjunde året som festivalen hålls i Arenan och konceptet har börjat sätta sig. Björn Nyberg förklarar att även denna upplaga har ett liknande program.
– Skillnaden i år är att vi under lördagskvällen inte har något speciellt program satt, för nu vill vi att alla ska kunna umgås så mycket som möjligt. Vi ska istället öppna upp så mycket det bara går med utegymmet, Loppholmarna, bastun och flotten. På så sätt ska man verkligen få chansen till att njuta av allt det vackra här vid sjön.
På det noggrant utformade schemat återfinns såväl seminarier som träningspass, med olika grupper och olika åldrar. Stor tid läggs även vid andra aktiviteter och på söndagen avslutas festivalen med gladiatorspel för de yngsta. Dessutom kommer riksgraderingskommittén att besöka Arenan för att bedöma 22 atleter på jakt efter svart bälte.
En intensiv judohelg väntar med andra ord, en helg som är höjdpunkten på hela året för Frövi Judo. Föreningen har goda erfarenheter från att hålla i varierande arrangemang och festivalen är det absolut största man tar sig för. Dessutom har Judofestivalen en väldigt speciell betydelse för Frövis verksamhet.
– Judo är en ganska dyr sport när man börjar att bli duktig och vi är duktiga, vi har många som är ute och reser. Vi har också sagt att vi inte kan få in de pengarna genom att sälja exempelvis lotter. Vi måste istället försöka att jobba med det som vi är bra på, och därför har vi det här lägret. För läget ger pengar och de pengarna används sedan till vår ungdoms- och elitverksamhet, förklarar Björn Nyberg och tillägger.
– Sen blir det samtidigt en rolig avslutning på säsongen. Inte bara för våra ungdomar som får många besökare hit, utan även för alla andra klubbar som kommer hit. Vi låter alla åldrar delta och det gör festivalen till den största i judo-Sverige.