Lunchtrav en helt vanlig torsdag på Sveriges grönaste och därmed kanske Sveriges finaste och gemytligaste travbana. Vad händer bakom kulisserna samtidigt som hästarna frustar fram runt banan och hästägare och spelare håller ena tummen lika hårt som spelkvittot i den andra handen? Det var några av sakerna jag funderade på medan jag begav mig ut till Fornaboda Travbana.
Jag blir varmt mottagen av Rolf Nydén som sedan sju år tillbaka är totochef och har ansvaret för allt spel och bemanningen av kassorna på banan. Rolf tar mig bakvägen in i den stora fina huvudbyggnaden som känns ganska spartansk på insidan.
Rolf Nydén
Första stopp är teknikrummet eller sambandscentralen där mycket av tekniken samlas och styrs. På en rad på väggen sitter ett antal klassiska telefonjack och vittnar om en tid när man använde telefonmoden för datauppkoppling.
– Nuförtiden så har ATG ett eget fibernät kopplat till alla 33 travbanor i Sverige som knyts samman i huvudkontoret på Solvalla i Bromma, så mycket styrs direkt därifrån. Bland annat så är det de som stänger spelet när varje lopp startar, sådana saker styrde vi härifrån förut, berättar Rolf.
Camilla Isgren
ATG är det enda spelbolaget som får bedriva spel på hästar i Sverige. Ett bolag utan eget vinstintresse som ägs av hästsporten och där all vinst går tillbaka till sporten. Det märks att ATG styr och bestämmer mycket av det som händer. Tydligen så blev det en miss ute på en annan travbana en gång, man glömde att stänga spelet på ett lopp så det gick att spela på loppet fem till tio minuter efter att loppet avslutats. Inte alls lyckat och något som fick ATG-cheferna att riva sitt hår i frustration. Här i sambandscentralen sitter även Camilla Isgren som sköter uppdatering av banans informationstavlor och styr vad som visas ute på tv-skärmarna på området.
Som hjälp har Rolf Nydén även en vice totochef Henrik Silfverberg, som till vardags är totochef på Sundbyholm utanför Eskilstuna och konversationen kommer in på säkerhet. Säkerhetstänket är högt och det hemliga kassarummet får fortsatt vara en hemlighet även för LindeNytts nyfikna journalist.
Rolf Nydén, Henrik Silfverbrand och sportchef Claes Broberg.
– I Eskilstuna blev väktarna utsatta för ett ganska avancerat rån på nittiotalet när de var på väg till bilen efter dagens spel. Man ska dock komma ihåg att det är under 5% av omsättningen den aktuella spelkvällen som sker på banan, resten är via andra kanaler. Sedan ligger pengarna i värdeväskor med färgampuller med kraftig rökutveckling som förstör det mesta av pengarna om väskorna skiljs ifrån väktarna. Polisen bedömde att det totalt var cirka 15-20 inblandade i rånet, så det blev inte många kronor till varje rånare, berättar Henrik Silfverbrand.
Den största vinst de båda totocheferna har varit med om vid en bana är 8,2 miljoner, givetvis jättekul för den som vinner men även en sådan vinst blir ganska odramatisk för en totochef.
– Det finns alltid en protesttid på trettio dagar och maxbeloppet man kan få utbetalt vid banan är femhundratusen. Det kan man få ut kontant om det är möjligt, men de flesta föredrar att få en check eller att få in pengarna direkt på kontot, säger Silfverbrand.
Ute vid de bemannade kassaluckorna träffar vi Rolf Sternlöf, en trevlig äldre herre som ger intrycket av att det inte han kan om travspel, det är inte värt att kunna. Rolf är en klippa som suttit i kassorna i många år på flera banor, för det är lite så de mindre banorna måste jobba idag, med samarbete. I dagens datoriserade tillvaro med en totomat i varje kassa så räcker det inte med elva tillfällen per år, utan de som sitter i kassorna hoppar även in på Örebrotravet och på Sundbyholm för att hålla kunskaperna fräscha.
Samtalet går direkt in på svunna tider när de gamla rivbongarna fanns, sista året man jobbade manuellt var 1987. Då var det oftast högtryck ute på banan med 25-30 kassor öppna samtidigt. Då hade totochefen Nydén fullt upp med att förse kassorna med rivbongar i olika färger och valörer
– Nu har spelet flyttat ut i stugorna, man kan följa och spela på alla lopp i Sverige via dator, surfplattor eller sin smarta telefon 364 dagar om året, julafton är enda dagen det inte körs på någon bana i Sverige, säger Nydén.
Detta har inneburit att Fornaboda får sina travdagar tilldelade av ATG och lunchtrav vardagar är inte alls optimalt publikmässigt. Då pratar Rolf hellre om nästa veckas stora dag, nationaldagen då V64 går på Fornaboda.
– Våra stora tävlingsdagar drar alltid mycket publik så då hoppas vi på bra väder. Vi har en massa extra aktiviteter planerade för barnen, vi tror på en riktig familjefest. Det är fri entré för alla upp till 18 år och dessutom så får alla barn gratis korv med bröd och festis. Varmt välkomna till Fornaboda, hälsar Rolf Nydén.