Efter sex säsonger vid Linde Volleys sida lämnar nu Oskar Jönsson-Vikterlöf klubben, och han lämnar för ingen annan än Örebro. Från ena sidan av derbyt till den andra. Efter en lång karriär som andretränare var det helt klart dags för Oskar att testa sina vingar. För svensk volleyboll är det även ett stort plus att Örebro väljer en svensk tränare för sin nystartade satsning.
Tränarkarriären har verkligen tagit fart för 28-årige Oskar Jönsson-Vikterlöf. Efter tre år på volleybollgymnasiet och tre säsonger som spelare i Vingåkers elitserielag tog Oskar på sig tränarrollen. Han har åstadkommit mycket som assisterandetränare för Linde och har spelat en stor roll i arbetet med det lag som idag är ett av de bästa i Sverige. Han har agerat andretränare bakom hela sju huvudtränare på dessa sex säsongen och har varit den som bidragit till stabiliteten kring laget. Oskars arbete, och hans samspel med Johan Isacsson under säsongen, har varit så lyckat att det gav honom en plats i teamet kring årets landslagstrupp. Ett minst sagt välmeriterat uppdrag.
All denna framgång har dock lett till att Oskar nu lämnar Linde. Örebros förre huvudtränare Matilda Wikander blir mamma till sommarn och tar därför ett uppehåll från volleybollen. Örebro hade ett antal namn som alternativ för Wikander, men tillslut föll valet på Oskar. Örebro är ett höjdarnamn inom svensk volleyboll och klubben har en väldigt lång historik. Tio stycken SM-guld har de tagit och 22 stycken medaljer. Senaste åren har dock varit tunga för Örebro och laget fick kvala för att hålla sig kvar i elitserien två säsonger i rad. Sedan förra året startade de dock en ny satsning för att ta sig tillbaka till finrummet, en satsning som nu fortsätter med Lindes Oskar Jönsson-Vikterlöf.
För Lindes del blir det nu viktigt att hitta en ny assisterandetränare som håller nivån som krävs för ett lag med guld i siktet. Stabilitet och varaktighet är a och o för Linde nu. Sju olika huvudtränare på endast sex säsonger är ingen önskvärd situation. Nästa säsong blir Johan Isacsson kvar vilket underlättar inkörningen av nya assisterandetränaren.
Ett av de största problemen vi har inom svensk volleyboll är just på tränarfronten. Få finns och färre har tid. Detta har blivit ännu tydligare de senaste åren då fler och fler klubbar väljer att vända sig till utlandet för att finna ett tränaralternativ, en lösning som fungerar på kort sikt men inte i det långa loppet. Efter några år kommer vi stå där helt utan högkompetenta svenska tränare, import kommer bli ett måste och det kommer drabba de klubbar med svagare ekonomi. På så vis är det skönt att Linde har utbildat en så pass kunnig tränare som Oskar Jönsson-Vikterlöf. Han får nu sin chans att implementera sina tankar och att testa sina egna idéer i en klubb som har höga mål. För Lindes skull kan detta innebära ett nytt farligt hot i serien, men för volleybollens skull så måste vi tacka Oskar för ett superbt jobb i Linde och önska honom lyckat till men sin nya utmaning.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
LIF Lindesberg var inte nådiga när Silwing-Troja gästade Lindesberg Arena i helgen. Till den andra halvleken var hemmalaget nära att få in ett mål i minuten, där LIF Lindesberg gjorde 23 mål inom halvleken medan gästerna fick lika många mål på den dubbla matchtiden. Det vilda målgörandet i den andra halvleken gjorde att LIF Lindesberg utklassade gästerna med hela 16 mål (!).
Det blev en rörig mittperiod för Lindlöven när serien tog vändning i Lindehov under söndagen. Emil Norberg fick lämna isen helt samtidigt som Lindlöven blev känsliga i egen zon vilket gav det gästande Tranås AIF ett kvitteringsmål. Straffar fick avgöra matchen där hemmalagets Joel Kiirikki visade sig omutlig framför målet. Med fyra raka straffar avgjorde han matchen och blev en stor nyckel till att säkra extrapoängen.
Totalt 13 mål gjordes när två jämna lag möttes i Råsshallen under tisdagskvällen. Efter tre raka triumfer under säsongsinledningen så var det ett hemmalag med ett starkt självförtroende som tog emot Avesta BK. Efter en stark första period från Guldsmedshytte SK med 3-1 på poängtavlan så lyckades Avesta att vända matchen till sin fördel.
– Vi lyckas inte ta det hela vägen, säger Rasmus Ristiharju.
Det blev en viss dramatik i Lindehov under söndagen. Hemmalaget, Lindlöven, skapade matchens första jubel när de till synes skapade det första målet i matchen mot Forshaga IF. Trots jubel så började domarna att prata ihop sig för att därefter döma bort det inledande målet. Ett mål som gjorde en stor skillnad på den resterande matchen som slutade 1-2.
– Att tappa poängen känns lite som en stöld, säger Lennart Hermansson.
Den tidigare säsongen i Division 1 blev en snabb vändning till Allsvenskan efter att tagit sig genom ”Ettan” som obesegrade. Till den här säsongen har man en ny och yngre trupp i laguppställningen med flera egna LIF-ungdomar som under söndagen gjorde sin hemmapremiär mot Täby HBK. Gästerna hittade hål på hemmalaget, vilket gjorde att LIF Lindesberg fick ta emot sin första förlust i Division 1.
Det börjar bra för Lindlöven. Efter HockeyEttans premiärmatch kunde Lindlöven åka hem med två poäng borta mot Tranås för att därifrån ladda upp för den kommande hemmapremiären. Serienykomlingarna Grästorps IK gästade Lindehov men fick åka hem utan både mål och poäng efter att Lindlöven visat sig överlägsna utan att helt imponera.
– Vi har mer att ge än vad vi visade ikväll, säger Lennart Hermansson.