Europamästerskapet i fotboll har inledningsvis kantats av oförsvarbart våld, en problematik handbollen tack och lov klarat sig utan.
Alla blickar riktas mot Frankrike. Det borde vara enbart på grund av den idrottsliga glädjen ett Europamästerskap i fotboll för med sig, men har så här initialt kommit att handla minst lika mycket om våld.
Det har slagits i Marseille, det har slagits i Nice och det har slagits i Lille. Fullständigt meningslöst våld som solkar ner vad som borde vara en fest och som ingen riktigt verkar vilja ta ansvar för. Fantastiskt vackra städer (både Marseille och Nice är att rekommendera som utomordentliga turistmål) förvandlas till krigszoner bara för att det ska spelas fotboll på högsta nivå.
Jag gissar att det har forskats på ämnet, men det är intressant att supporteruppgörelser och bråk tycks vara så oerhört synonymt med fotboll och ingen annan sport (jag köper inte att publikmängden är större på fotboll som enda förklaring). Som handboll till exempel. Hör man någonsin att det blir oroligheter i samband med handboll? Knappast.
Helgens svenska VM-kval hemma mot Bosnien-Hercegovina är ett utomordentligt exempel.
Det slogs publikrekord i Vida Arena i Växjö med knappa 6000 personer på plats när Sverige vann med 27-19 och skaffade sig ett utomordentligt slagläge inför returen på bortaplan på onsdag. En riktigt ansenlig samling människor alltså och så många som 2500 hejade på bortalaget. Den enorma skaran bosniska fans tågade genom Växjö på väg till arenan och inga som helst komplikationer rapporterades varken utanför eller inne i arenan.
Det var en folkfest där publiken helhjärtat hejade på sina respektive landslag och älskade sporten.
Dagen innan spelades det klubblagsfotboll i samma stad. Som av en händelse utbröt det slagsmål både på stan och inne på arenan när Öster tog emot Landskrona i fotbollens Superetta.
Parallellen är måhända billig, men det är lockande att konstatera att i fotboll viker sig spelarna för minsta lilla medan supportrarna slåss på läktarna, i handboll är spelarna hårda som granit och tar stryk med ett leende medan det på läktaren bara är glädje och hurrarop.
Vi som älskar att följa handboll ska vara glada att fotbollens uppenbara problematik inte fortplantat sig även in på hallarnas läktare (och spelplaner).
Apropå storpublik, jag läser i årsrapporten inför onsdagens årsmöte att LIF Lindesberg snittade över 1000 personer under sina hemmamatcher säsongen som gick. Mycket tack vare de härliga kvalmatcherna mot Skövde givetvis, men det är ändå väldigt bra.
I publiken har brandgult ett trumfkort som gör att de borde kunna ta större kliv än sina allsvenska konkurrenter i framtiden.
Ett trumfkort som aldrig någonsin innebär några tråkigheter på läktarna.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl hemmaseger i söndags så såg det ljust ut för Lindlöven som nu under onsdagen åkte till Boden för en avgörande match om en plats i slutspelets kvartsfinal. Onsdagens matchresultat blev däremot inte lika rolig för Lindlöven som den tidigare slutspelsmatchen. Istället blev det en tung förlust mot Boden som tar sig vidare till slutspelets kvartsfinal.
Efter två jämna matcher så blev det att Boden och Lindlöven tog hem varsin slutspelsmatch. 1-1 i matcher innebär att det blir slutspelsmöten i Lindehov under både lördagen och söndagen, där den aktuella kvartsfinalen kan få sitt avgörande på söndag. Seger under lördagen blir däremot viktig för båda lagen, där Lindlöven ger goda rapporter.
– Vi kommer med pigga och fräscha spelare med bra energi, säger Lennart Hermansson.
Drygt 160 personer samlades på Örebrotravets publikläktare under lördagskvällen för att prisa och hylla de största travprestationerna från Fornaboda och Örebro under 2024. Mamma och dotter Hell blev de stora prisplockarna av Fornabodas priser, vilket skapade en otrolig stolthet hos mamma Kerstin som har fått uppleva en fantastik säsong med sin dotter.
– Det är klart att man är en stolt mamma, säger Kerstin Hell.
Det blev en oväntat jämn match när tabelljumbon Skogås gästade Lindesberg i en extremt viktig match. För gästerna handlade allt om serieöverlevnad inför den kommande säsongen medan LIF Lindesberg behöver två poäng för att ännu ha chans att ta sig till slutspel. Hemmatruppen segrade och är nu enbart ett mål bakom tabelltvåan.
– Med två matcher kvar så vet vi vad som står på spel, säger Aron Kelecsényi.
Det är sedan tidigare klart att Lindlöven kommer att vara med i slutspelet till HockeyAllsvenskan. Med slutspelsträdets nya utseende så innebär det att Lindlöven kommer att ta den långa resan till Boden, för att inleda slutspelet första två matcher på bortaisen. Trots två tidigare förluster mot Boden under säsongen, så finns det förhoppningar att kunna skrälla.
– Det passar oss bra att vara lite underdogs, säger Lennart Hermansson.
Det blev underhållande på planen när tabellfemman, Lund, gästade Lindesberg Arena för säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundserie. Även om gästerna gav bort hela 19 poäng till Linde Volley genom matchen, enbart efter nätserver, så blev det ändå skåningarna som åkte hemåt med tre poäng efter ett kvalitetsspel från båda hållen när bollarna väl kom över nätet.
– Trots förlust så är jag ändå jätteglad över mitt lag, säger Nelly Dejeby.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.