Innebandyn har växt till en riktigt stor sport i Sverige, kanske har handbollen något att lära där? Det är en av mina reflektioner när jag tittar på två parallellt pågående världsmästerskap.
Det pågår två stora internationella mästerskap i våra grannländer i detta nu.
Dam-VM i handboll och dam-VM i innebandy. Två vitt skilda sporter där inledningen har det gemensamt att Sverige initialt gått fram som rena ångvältar.
Innebandygänget som är i Finland och krigar har verkligen krossat allt motstånd och tagit sig till kvartsfinal efter tre raka segrar och 40-3 i målskillnad. Tyskland, Tjeckien och Lettland har lagts på rygg med väldiga siffror.
De svenska handbollsdamerna, som befinner sig i Danmark, inledde även de med en förkrossande storseger, 37-23 mot Angola, innan det blev betydligt tightare (seger 31-30) mot Polen. Ikväll väntar Nederländerna.
Nå väl, jag gläds naturligtvis med de svenska framgångarna i de här mästerskapen och imponeras av tjejernas insatser. Men jag måste konstatera en sak. Det är bara en av idrotterna som jag finner något större nöje i att titta på – det är handbollen.
För även om tekniken och farten i innebandyn ibland är bländande finner jag den ganska stereotyp att titta på. Kombinationen mellan brutalt köttande och fenomenal finess som handbollen har i sitt register finns helt enkelt inte i den inte fullt lika fysiska innebandysporten. Jag har svårt att bli riktigt engagerad på samma sätt som när jag tittar på handbollsmatcher.
Det får mig att fundera. Innebandyn har växt till en av våra ledande idrotter med en väldig massa utövare samtidigt som Sverige ju faktiskt är en världsnation inom idrotten. Samtidigt som handbollen, vilket är min känsla, hamnar mer och mer i bakvattnet. Frågan är vad handbollen kan lära sig av innebandyn för att växa sig starkare som idrott?
Delvis beror det naturligtvis på att Sverige fallit tillbaka och bortsett från några starka EM på damsidan inte gjort några särskilt imponerande resultat ute i världen, vare sig på dam- eller herrsidan, på länge. Men handboll är så pass intressant att titta på och lätt att ta till sig att intresset i mina ögon borde vara större.
De högsta serierna på dam- och herrsidan får förstås sin beskärda del av uppmärksamhet även om det inte är jättemycket det heller. Kanske med all rätt med tanke på hur exempelvis Elitserien utarmas för varje år. Men kikar vi längre ner i hierarkin är det tunt. På orter som Lindesberg där handbollen har en stark ställning finns naturligtvis intresset, men i ett bredare perspektiv är det tyvärr ödsligt. Handbollsallsvenskan är exempelvis en betydligt mer underhållande form av gladiatorspel än vad många utifrån inser. Frågan är bara hur de ska lockas till hallarna (eller tevesändningarna)?
Handbollen borde kanske blicka mot innebandyn för att se hur det går att locka så väl nya åskådare som utövare. Det är en vacker idrott som borde kunna växa och glädja fler.
För handen på hjärtat. Handboll är en alldeles fantastisk sport som förtjänar större uppmärksamhet och genomslag. Det är min stora bestående känsla när jag avnjuter de svenska framgångarna i de helt olika sporternas världsmästerskap så här strax innan jul.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl hemmaseger i söndags så såg det ljust ut för Lindlöven som nu under onsdagen åkte till Boden för en avgörande match om en plats i slutspelets kvartsfinal. Onsdagens matchresultat blev däremot inte lika rolig för Lindlöven som den tidigare slutspelsmatchen. Istället blev det en tung förlust mot Boden som tar sig vidare till slutspelets kvartsfinal.
Efter två jämna matcher så blev det att Boden och Lindlöven tog hem varsin slutspelsmatch. 1-1 i matcher innebär att det blir slutspelsmöten i Lindehov under både lördagen och söndagen, där den aktuella kvartsfinalen kan få sitt avgörande på söndag. Seger under lördagen blir däremot viktig för båda lagen, där Lindlöven ger goda rapporter.
– Vi kommer med pigga och fräscha spelare med bra energi, säger Lennart Hermansson.
Drygt 160 personer samlades på Örebrotravets publikläktare under lördagskvällen för att prisa och hylla de största travprestationerna från Fornaboda och Örebro under 2024. Mamma och dotter Hell blev de stora prisplockarna av Fornabodas priser, vilket skapade en otrolig stolthet hos mamma Kerstin som har fått uppleva en fantastik säsong med sin dotter.
– Det är klart att man är en stolt mamma, säger Kerstin Hell.
Det blev en oväntat jämn match när tabelljumbon Skogås gästade Lindesberg i en extremt viktig match. För gästerna handlade allt om serieöverlevnad inför den kommande säsongen medan LIF Lindesberg behöver två poäng för att ännu ha chans att ta sig till slutspel. Hemmatruppen segrade och är nu enbart ett mål bakom tabelltvåan.
– Med två matcher kvar så vet vi vad som står på spel, säger Aron Kelecsényi.
Det är sedan tidigare klart att Lindlöven kommer att vara med i slutspelet till HockeyAllsvenskan. Med slutspelsträdets nya utseende så innebär det att Lindlöven kommer att ta den långa resan till Boden, för att inleda slutspelet första två matcher på bortaisen. Trots två tidigare förluster mot Boden under säsongen, så finns det förhoppningar att kunna skrälla.
– Det passar oss bra att vara lite underdogs, säger Lennart Hermansson.
Det blev underhållande på planen när tabellfemman, Lund, gästade Lindesberg Arena för säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundserie. Även om gästerna gav bort hela 19 poäng till Linde Volley genom matchen, enbart efter nätserver, så blev det ändå skåningarna som åkte hemåt med tre poäng efter ett kvalitetsspel från båda hållen när bollarna väl kom över nätet.
– Trots förlust så är jag ändå jätteglad över mitt lag, säger Nelly Dejeby.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.