Det blev ett ovanligt arbetspass för Nerikes Brandkår under onsdagen, när man larmades ut för att undsätta ett rådjur som blivit liggande ute på isen, oförmögen att ta sig upp på benen igen.
– Det var verkligen Bambi på hal is. Rådjuret låg ett 40-tal meter ut, helt hjälplös, berättar kommunjägaren som hade kallats ut på ärendet för att göra en bedömning av situationen för djuret.
Foto: Kommunjägaren
Dock blev det inte kommunjägarens tjänster som löste dramat som utspelades på ån i Vedevåg. Att avliva djuret var inget alternativ – då återstod endast räddning. Men att på egen hand ta sig ut till djuret var en omöjlighet för kommunjägaren själv.
– Därför fick jag hjälp med uppdraget av räddningstjänsten, som kunde ta sig ut till djuret och få in det på fast mark igen. Jag vill verkligen tacka dem för insatsen, berättar kommunjägaren.
Anders Carlsson är kårchef och räddningsledare vid Nerikes Brandkår i Lindesberg. Han var en av mannarna på plats under gårdagen.
– Oavsett om det är en människa eller ett djur som behöver hjälp, är känslan efteråt densamma, kommenterar Anders Carlsson.
Bara någon meter kvar till fast mark. Djuret har täckts för att minska stressen på det. Foto: Kommunjägaren
Även om det inte hör till vardagen, att rädda djur i nöd, så händer det att man rycker ut på sådana uppdrag med jämna mellanrum.
– Det händer faktiskt oftare än vad många tror, att vi åker ut på en så kallad ”light utryckning” med reducerad styrka för att rädda djur. Det har varit allt från änder i brunnar, rävar som fastnat med huvudet i något, ugglor som sitter fast i en håla och så vidare, berättar Carlsson.
Foto: Kommunjägaren
Onsdagens insats i Vedevåg fick ett lyckligt slut.
– När vi väl hade fått in rådjuret till land, så satt vi med det en stund för att det skulle lugna ner sig. Vi inväntade att andning och puls skulle gå ner inför frisläppandet. När det väl var dags gick rådjuret några meter, stannade och tittade tillbaka på oss innan det sprang iväg. Det kanske ville stanna upp och tacka oss, ler Anders Carlsson och tillägger:
– Det var i alla fall ett fint ögonblick, just känslan av att ha hjälpt någon i nöd är ju anledningen till att vi arbetar med det här.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Två enheter från Nerikes Brandkår har larmats ut till en adress i Frövi där en mindre gräsbrand uppstått på lördagseftermiddagen.
– Det rör sig om en gräsbrand som mäter cirka 5X15 meter, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.
Under fredagen har räddningstjänsten bekämpat ännu en skogsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen, vars omfattning uppges vara flera hektar. Detta enligt uppgift från SOS Alarm, som svarar för räddningsregion Bergslagen. Bland annat har släckningsarbetet skett med hjälp av helikopter.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.
INSÄNDARE/DEBATT: På BUN:s senaste möte var det åter dags att diskutera Vedevågsskolans framtid. På sittande möte så fick vi ledamöter återigen information som inte var med i underlagen. Istället för att fatta beslut i frågan om att flytta 4–5:an samt gå ur Bergknallen så kom det ett ändringsyrkande från Moderaterna, på sittande möte, om att starta en utredning gällande en total nedläggning.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Ökad brandrisk när kvicksilvret stiger
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och ...