Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

I Bengtesfall, närmare tio kilometer från Fornabodas tävlingsoval, bor Isabella Jansson Wiklund med sin familj. För många är hon känd som en sportintresserad tävlingssimmare, som ibland hittas på hockeyläktaren när Lindlöven spelar hemmamatcher.

– Jag tycker det är kul med sport. Jag har alltid simmat, och började att tävlingssimma från att jag blev 8 år. När de släppte in publik till hockeyn, sitter jag ibland med pappa på läktaren under A-lagsmatcherna. Bortsett från simning och hockey, tycker jag också att det är roligt att följa skidåkningen på tv med mina föräldrar, säjer Isabella.

Med travintresserade och aktiva föräldrar, blev steget inte långt till att Isabella skulle lockas in i travets stora värld. Redan som tvååring fick Isabella sin första häst, genom shetlandsponnyn Idol. En kompis som än idag finns på gården i Bengtesfall.
Steget mot kusklicensen kom däremot, först sju år därefter.

– Mina föräldrar har haft travhästar så länge som jag kan minnas. Jag följde med min kompis Sabina Hallin till travskolan, och efter att själv få köra häst var jag fast. Efter det har jag bara fortsatt, berättar Isabella som senare fick åka 41 mil för att göra kuskdebut.

– 2015 köpte vi min första tävlingshäst, Jolly Jumper. Ägarna som vi köpte hästen av bodde nere mot Kalmar, och i samband med köpet skulle jag få testköra hästen i lopp. Mitt första lopp kördes därför nere i Kalmar, skrattar Isabella.

Arkivfoto från 2015 på Jolly Jumper och Isabella Jansson Wiklund Foto: Privat

”Det blev mycket andra och tredje platser i början”
Efter kuskdebuten 2015, har Isabella varit ett känt namn i landets startlistor. Under fjolåret slog hon alla sina personliga rekord. Även om hon inte blev bäst i någon av de två ponnykategorierna, avslutade hon ändå året som landets segerrikaste ponnykusk, med totalt 29 segrar. 23 segrar med shettisar och 6 med gotlandsruss.

– Jag är såklart jättestolt över hela min säsong. Jag har fått mer förtroende hos olika tränare som Malin Martinsson från Axevalla, och jag känner att jag har tagit ett stort steg framåt i min egna utveckling gällande körningen, säjer Isabella.

– Det är ändå en konstig känsla. Främst för att man inte uppmärksammas på samma sätt, som om jag exempelvis hade blivit segerrikast för shettisar. Det blir lite som att jag står som segerrikast, utan att man ändå inte får något för det. Samtidigt är jag ingen sådan som tänker så mycket på priser rent generellt, för mig är prestigen viktigare och jag ser hellre att det går bra i loppen, fortsätter hon.

Trots en seger redan under tävlingssäsongens första tävlingsdag, tog det tid innan segrarna kunde köras in. Hagmyrenkonkurrenten Emelinda Persson hade en desto bättre start på året. Med sex inledande segrar såg det tidigt ut som att Hudiksvallkusken, skulle vinna flest lopp för året.
Isabellas säsong fortsatte och efter ett besök på Bollnäs i augusti, lossnade det för Lindekusken.

– Det blev mycket andra och tredje platser i början, det var segt med segrarna. När jag väl var på Bollnäs i augusti, lyckades jag däremot vinna fyra av fem lopp på en och samma dag. Efter det släppte det helt med segrarna, säjer Isabella.

– Som kusk behöver nog även jag något lopp i kroppen, efter det slappnar jag av i loppen på ett annat sätt. Det gör att jag kan lita mer på hästarna.

Isabella efter sina fyra inkörda triumfer på Bollnäs Foto: Tom Jönehag

Att åka till Bollnäs för att tävla är ingen längre tur för Isabella. Under året har Lindesbergaren hittats som tävlande kusk, på banor som Jägersro i Malmö, och norrländska Östersundstravet. Många och långa resor görs, vilket enligt kusken själv, inte är några problem.

– Jag tycker det är skönt att åka bil, jag tycker mer synd om mina föräldrar som måste skjutsa mig, skrattar Isabella skämtsamt.

– Det blir såklart mycket samåkning med ”Madde” (Madeleine C Gustafsson), som tränar de flesta hästar jag kör. I coronatiderna som var under fjolåret, har vi försökt att undvika att få med oss medresenärer. Istället har vi ett och samma gäng som ständigt umgås som åker med på tävlingarna. På så sätt håller vi ner smittspridningen, säjer Isabella som trots de långa resorna, är noga med att skolarbetet görs:

– Jag har alltid datorn med mig och sköter skolarbetet under resorna. Det blir att man väljer bort kompisarna när man tävlar så mycket som jag gör, men eftersom jag har så många kompisar inom travet, gör det inte så mycket.

Just att minska smittspridningen av coronaviruset, har varit ett ständigt måste. Inom travet har man strängt följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, även inom ponnytravet.

– Jag tycker att travbanorna gör vad de kan. När man kommer med flera hästar till en tävlingsbana, så får man oftast ett stall för sig själv för att man ska slippa vara nära andra. Jag tycker att det har fungerat bra på de olika banorna, och dessutom har jag ännu inte hört om någon typ av coronaspridning inom travet. Så travets koncept känns säkert. När man tävlar så är man ändå aldrig riktigt nära varandra, man hinner inte heller träffas så mycket utan hälsar mest förbipasserande.

Foto: Tom Jönehag

Sista säsongen som shettiskusk: ”Man känner sig gammal nu”
Med mycket arbete under fjolåret, har Isabella fått känna av belöningarna. Tillsammans med elitstoet Angel lyckades duon, att för andra året i rad, vinna ponnytravets inofficiella Sto-SM, Guldstoet. Trots den härliga bragden, hittar Isabella i efterhand en mer minnesvärd seger från fjolåret.

– När vi vann mot Månstorps Opal i Jägersro Lilla Pris var häftigt. Opal är riktigt stark och framförallt på upploppet, så att Angel ångar på och tar sig förbi i spåren var riktigt häftigt, berättar Isabella som hyllar elitstoet:

– Det finns en otrolig vinnarskalle på henne. Hon måste inte springa de otroliga tiderna, men hon gör det på ren vilja. När man kör henne på banan utanför tävling, är hon mest seg och tar inte ut sig. Vid tävling däremot, är hon en riktig kanonkula och vill alltid vara först. Jag skulle inte säja att hon är svårkörd, men hon är ändå inte helt enkel. Hon är otroligt stark och i den elitnivån som hon är på, måste man vara med henne hela vägen in i mål. Det är alltid en ära att få köra henne, även om man kan få lite prestationsångest när hon har en dålig dag.

Förutom deltagande i de större loppen, har Isabella egna hästar på gården. I somras blev glädjen stor när hennes egenägda russ Vikas Rossimo, sprang hem sin första seger på Fornaboda.

– Att han skulle vinna så överlägset blev jag väldigt förvånad över. Efter segern blev målet att få med honom i kriteriet, men efter att ha blev sparkad här hemma så fick vi ställa av honom för säsongen. Jag är ändå nöjd över hans säsong, han vann fyra av fem lopp och jag är säker på att han har mer att hämta, berättar Isabella.

Vikas Rossimo och Isabella vid segern på Fornaboda i somras Foto: Robin Falk

På grund av smittspridningen efter coronaviruset, har även årets ponnytravsäsong flyttats fram. I maj är det beräknat att den nya säsongen tar sin början, en säsong som blir Isabellas sista som shettiskusk.

– Påminn mig inte, man känner sig gammal nu, skrattar Isabella som är välmedveten om att kuskar över 15 år, inte får tävla med shettisar.

– Det är klart att det är tråkigt. Shettisar är väldigt speciella att köra och har mycket humör, på så sätt är det mer personligare att köra dem. Samtidigt vet jag att allt har sitt slut, jag kommer få nöja mig med att träna mina shettisar här hemma framöver.

Med en ny säsong i planering, laddar Isabella för nya körturer. Sex hästar hittas i familjen Jansson Wiklunds stall, och förutom russet Vikas Rossimo, planerar man även att stallets två nyaste shettisar, L.A.Panerai och L.A.Exclusive, ska komma till start. Kanske kan Isabella behålla sin titel som landets segerrikaste, även efter nästa säsong?

– Det vore riktigt häftigt om det kunde bli så. Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, och jag är säker på att mina egna hästar i stallet har mer att ge. Det gäller att ha mycket tur på sin sida, samtidigt som man tar chanserna när de ges.

Isabella och Patricia Hemmingsson efter seger med Nordanåkers Egon Foto: Tom Jönehag

Sveriges roligaste tävlingsbana, enligt Isabella, är…
Innan intervjun med Isabella tar slut, måste den viktigaste frågan ställas: Vilken bana är roligast att tävla på?
Svaren tog sin tid men efter mycket betänketid, gav Isabella ifrån sig fyra banor som hon själv tycker är noterbara. Men även en bana, som hon gärna vill besöka i framtiden:

– Jag vet att Fornaboda är min hemmabana, men den är helt klart bland de trevligaste, blev Isabellas första svar.

– Skellefteå är annars en bana som jag vill besöka. Främst för att min kompis Tilde Eriksson kommer därifrån, säjer Isabella.

– Axevalla finns alltid i tankarna. Jag fick min egen hejarklack där som bestod av kompisar, när jag körde ponnychampionatet för något år sedan, skrattar hon glatt.

– Bollnäs är annars min vinnarbana. När jag tävlar där, har det bara gått bra. Det var där jag tog min fyrling, men det var också där jag tog min första dubbelseger.

– Annars måste jag nog säja att Visby är den roligaste banan att tävla på. Det händer så mycket runt omkring banan, samtidigt som det blir semester och tävlande i ett. Sedan är det en speciell bana eftersom det är på en ö. När jag åker runt på fastlandet, kan jag träffa vänner från andra banor, det händer sällan med vännerna från Visby, avslutar Isabella.

Publicerad 4 april 2021 klockan 10:21

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ytläge för avloppsledning åtgärdas. Foto: Fredrik Norman

Gaser fick avloppsledning att flyta upp i ån

I förra veckan flöt den så kallade bräddledningen i Bottenån/Stora Lindessjön upp på grund av gaser som bildats i den. Just nu pågår arbetet med att sänka den till botten igen.
– Om allt går som det skall, så bör det bli klart idag, berättar Fredrik Johansson, ansvarig utförare vid företaget Pollex.

3 augusti 2021 klockan 10:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Fiskare fick ovanligt napp på kroken – Nationella bombskyddet kallades in

På måndagskvällen larmades polisen av en privatperson som hade varit ute och fiskat i Frövi och lyckats kroka vad denne bedömde var ett misstänkt farligt föremål. Närmare bestämt en handgranat.

3 augusti 2021 klockan 08:27 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Prognosen inför kräftfisket: ”Det ser normalt ut”

Under senare delen av juli och början av augusti, har provfiske efter kräftor skett nere i ...

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts ...

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna t...

Mio och Dagfinn Aarum segrade Lennart Arvidssons Minneslopp. Foto: Timmy Lundegård

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade dessutom vinnarcirkeln direkt efter sitt körda lopp. Förutom höga farter bjöds det även på många galopper, där många ledande hästar fick sina vinstchanser förstörda.

27 juli 2021 klockan 19:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Kan vi fira demokratins genombrott även i Lindesberg?

INSÄNDARE/DEBATT: 1921 gällde i Sverige för första gången allmän och lika rösträtt. Det ska vi fira har man sagt i Riksdagen. I Region Örebro län bör vi i det sammanhanget fundera på om vi förvaltar arvet på ett värdigt sätt.

26 juli 2021 klockan 08:53 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid
Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador på armarna. Detta sedan hennes tjänstebil blivit utsatt för ...
21 juli 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten
Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. ...
20 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen
Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och alla som är födda 2003 eller tidigare ...
19 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Skinny Dipping med segerkusken Kenneth Gorski och delar av ägarkretsen. Foto: Timmy Lundegård

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnarglädjen var däremot större där man även fick ta del av en svalkande hemmaseger, genom Skinny Dipping och Kenneth Gorski.
– Det var tacksamt att de körde i ett långsammare tempo där framme, säger vinnarkusken.

18 juli 2021 klockan 17:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Det blev en fulländad succékväll när Martin Almgren och hans vänner intog Råsvalen under lördagen. Foto: Jennie Larsson

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev precis en sådan magisk kväll som många hade hoppats på och längtat efter, och för en stund kändes det som att pandemin var långt borta.

18 juli 2021 klockan 11:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249

En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på lä...

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt ...

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen

En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vå...

Annons

Nu tas bland annat begränsningen om ett visst antal kvadratmeter per person för handelsplatser bort. Arkivfoto: Jennie Larsson

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner som har införts med anledning av covid-19-pandemin ska anpassas och avvecklas. En rad nya lättnader i restriktionerna genomförs, bland annat tas regleringen om ett visst antal kvadratmeter per person för handelsplatser, gym, museer, nöjesparker med mera bort.

15 juli 2021 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp ...

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in ...

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Foto: Camilla Lagerman

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det är personer födda 2003 eller tidigare som kan boka tid för vaccination. Bokningen fortsätter också att vara öppen för alla tidigare grupper.

12 juli 2021 klockan 09:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika
Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig gård i den norra delen av Lindesbergs kommun. Tre män häktades för ...
9 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet
Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt bekräftades cirka 60 positiva ...
9 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta
Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets uppsättning heter Mysteriet med ...
8 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-08

2021-07-08

2021-07-07

2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-08-03 11:45