Sverige är europeiska mästare i U18-handboll! Med fem bollar sköljde landslaget över Island i söndagens finalmötet och firandet bland de blågula ville aldrig sluta. Kristian Zetterlund är en av många svenska hjältar, för LindeNytt berättar han om framgången.
– Otroligt mäktigt att få vinna EM-guldet! Känslan som man har är helt obeskrivlig. Det är egentligen nu när man hunnit smälta allt som man förstår hur stort det är att vinna detta, säger ”Kribbe” dagen efter finalen.
Den karismatiske 18-åringen är en av 16 blågula mästerskapshjältar. LIF Lindesbergsfostrade Kristian Zetterlund, sedan två år tillbaka i anrika Redbergsglid, tog en av U18-truppens tre målvaktsposter. Under EM-turneringen i Kroatien slogs han om speltid och fick flera gånger om chansen att visa upp sig på den största scenen.
För Sveriges del blev det ett mästerskap att minnas för att framtid. Landslaget spelade sig förbi de båda gruppspelsstegen, krossade Danmark i semifinalen och gick i söndags upp mot Island i final. Där var det även blågult som kopplade greppet efter en jämn första halvlek. Med ställningen 12-12 inför andra växlade Sverige upp, gick ifrån till ledning och seglade ifrån till guldsiffrorna 32-27.
– Finalen var som en final ska vara – laddad, hetsig och med bra publik. Island var enligt mig aldrig nära att vinna, det kändes som att vi hade matchen där vi ville från minut ett. Vi kunde bara köra på med vårt spel och spela den handboll som vi är kända för, analyserar Kristian vinsten.
Härliga firandet: ”Snackats om att tatuera in något…”
Direkt efter slutsignal bröt det stora svenska jublet ut. Spelarna firade vilt tillsammans på innerplanen och framför sina tillresta fans, många av dem familjemedlemmar som följt lagets matcher på plats i Kroatien. EM-resan blev ett stort äventyr för U18-truppen, som nu kan resa hem till Sverige som riktiga hjältar.
Men först har det firats på kroatisk mark. Kristian Zetterlund berättar att hela truppen gick ut för att äta pizza i finalstaden Varazdin på söndagskvällen. Senare fortsatte de blågula guldmedaljörerna vidare, med fest i nattvimlet.
– Tajmingen var perfekt med tanke på att det var ölfestival i staden. Så det var fullt ös hos det inhemska folket, skrattar ”Kribbe”.
Nu reser Lindesbergssonen hem igen för att ladda om för gymnasiets skolstart och ännu en säsong med RIK. Dit tar Kristian Zetterlund med sig en sommar fylld av erfarenhet, mästerskapsspel och ett EM-guld. För de svenska ungdomarna som erövrade hela Europa kommer dessa kroatiska augustiveckor att leva med långt in i framtiden.
– Det har snackats en del laget nu om att tatuera in något som påminner oss om detta, lite som grädde på moset. Men vi får se hur det blir med de planerna haha!
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
Inte en träningsoverall fanns i sikte när Lindeskolans Idrottscollege prisade sina framstående elever under årets Idrottsgala som gick av stapeln på onsdagskvällen. En gala där årets främsta prestationer bland eleverna på Idrottscollege utsågs, under mycket festliga och glammiga former. Det finaste priset, Årets Idrottare, tilldelades i år Frövi judos stora talang Ingrid Nilsson, som fick priset för tredje gången.
Travsäsongen på Fornaboda Travbana närmar sig med stormsteg. Under Annandag Påsk så smygstartar travbanan säsongen med en historisk ponnytravdag, där Fornaboda är först i landet med att arrangera varmblodslopp för ungdomar under en ponnytravdag. Startanmälan till loppet blev dessutom så pass stort att man valde att dela loppet i två.
– Det är givetvis jättepositivt, säger Claes Broberg.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl hemmaseger i söndags så såg det ljust ut för Lindlöven som nu under onsdagen åkte till Boden för en avgörande match om en plats i slutspelets kvartsfinal. Onsdagens matchresultat blev däremot inte lika rolig för Lindlöven som den tidigare slutspelsmatchen. Istället blev det en tung förlust mot Boden som tar sig vidare till slutspelets kvartsfinal.
Efter två jämna matcher så blev det att Boden och Lindlöven tog hem varsin slutspelsmatch. 1-1 i matcher innebär att det blir slutspelsmöten i Lindehov under både lördagen och söndagen, där den aktuella kvartsfinalen kan få sitt avgörande på söndag. Seger under lördagen blir däremot viktig för båda lagen, där Lindlöven ger goda rapporter.
– Vi kommer med pigga och fräscha spelare med bra energi, säger Lennart Hermansson.
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i samband med ett häftigt anfallsspel vilket gjorde att drygt 500 personer fick utrymma lokalen.