På söndag går befolkningen i Irak till val, det första valet någonsin. Valet är därför inte bara ett val där makten ska fördelas mellan partierna, det är också ett oerhört viktigt steg mot en fungerande demokrati och trygghet. Hemma i Lindesberg följer den kurdiska familjen Aziz valet med spänning.-Detta val är mycket viktigt för landet, konstaterar Mohamed Aziz dagarna före valet.
Det är ännu en bit kvar på vägen att vandra innan målet är inom räckhåll. Men med tanke på de hinder man redan lyckats ta sig förbi, så är chanserna stora att nå slutmålet. Det värsta är över och oavsett utgången av valet kan det egentligen bara bli bättre, menar Mohamed Aziz, som för bara några dagar sedan samtalade med sina bröder i Irak angående detta.
-Valet är självklart mycket viktigt och vi följer det med spänning. Men lika viktigt är nu att få slut på oroligheterna kring Bagdad samt förbättra levnadsstandarden för den irakiska befolkningen. Infrastrukturen måste byggas upp. Annars kan vi inte nå målet, säger han.
Att ”städa upp” efter Saddams terrorvälde görs dock inte över en dag.
-Det kommer säkert att ta tid, men det viktiga nu är att det går åt rätt håll, säger Mohamed.
Kurderna i norra Irak har stora förhoppningar inför valet. Trots hot om terrordåd och oroligheter i samband med valet så kommer de allra flesta utnyttja sin rösträtt. De oroligheter som pågår känns mycket avlägset för kurderna i norra Irak. Någon rädsla finns inte efter Saddams fall.
Annat är det i Bagdad-området. Därför finns inga undersökningar som inför valet kan säga ungefär hur stor andel av de 14 miljoner röstberättigade irakierna som kommer utnyttja sin rätt att rösta.
Anstormning till Stockholm för att rösta
Många av irakierna som bor i Sverige har redan infunnit sig i Stockholm för att registrera sig till parlamentsvalet. Så sent som i söndags hade ca 24 000 registrerat sig. Från länet har bussar gått om vartannat med folk som vill utnyttja sin rösträtt, bland annat från Lindesberg.
I Sverige finns ca 57 000 röstberättigade irakier.