Nu har jag äntligen samlat mig efter det totala antiklimax som jag och hela volleybollsverige fick uppleva i Halmstad. Så här, en vecka efter EM-kvalförlusten mot Estland får man börja blicka framåt igen och fundera på vad som kommer näst.
För oss Uppsalabor gick alarmet strax efter fem på morgonen för en sex timmar lång bilresa ner till Halmstad. Humöret var på topp på alla oss fem som satt i bilen även om vi kände oss riktigt hopklämda, vilket man ofta gör med volleybollspelare i bilen, speciellt om bilen håller en medellängd på 195 cm. Väl nere i Halmstad högg nervositeten och förväntan som aldrig förr och redan en timme innan matchstart satte klacken igång. En timme efter matchstart var det dock väldigt tyst. Snabba 0-2 till Estland gjorde att EM är missat även denna gång. Deppigt var det i några timmar men när vi började närma oss Jönköping så smög sig frågan på, vad händer nu?
Lyssnar man på vad Marcus Nilsson har sagt i alla intervjuer fram till denna EM-kvalmatch så kan man inte missa hans klassiska ”blir det inte nu så blir det något annat år, jag tror på detta lag”. Jag hoppas innerligt att Marcus har rätt i det han säger.
Johan Isacsson har jobbat hårt på denna generation och spelare som Dardan Lushtaku och Erik Sundberg var med i landslagstruppen redan under sin gymnasietid. Dardan finns kvar ute i Europa och kommer förhoppningsvis få ett nytt kontrakt med en annan världsklubb. Frågan är vad som väntar de andra i vårt landslag. Dessa unga spelare som man talar så mycket om, som ska leda Sverige in i nya stortider. Frågan jag ställer mig är: blir de så bra som vi tror och vill?
Att hävda att Marcus skulle vara Sveriges genom tiderna bästa volleybollspelare skulle säkert uppröra många och eftersom Bengt Gustafssons karriär tog slut samma år som jag föddes så vill jag inte uttala mig i frågan. Men vill man ha ett recept på hur man når framgång inom volleybollen idag så borde man se till Marcus. Han har succesivt blivit bättre och bättre under alla år han spelat, mycket tack vare att han hållit sig utomlands sedan han var 20 år gammal. Detta är precis vad alla våra landslagsspelare måste göra om de ska kunna komma upp i den potential som det sägs att de kan nå. Vi ser tydligt på spelare som Dardan Lushtaku och Erik Sundberg att när de kommer tillbaka till Sverige efter att spenderat några år utomlands så dominerar de Elitserien.
Jag hoppas innerligt att Sveriges framgångar i detta EM-kval har uppmärksammats av utländska klubbar så att vi kan få ut alla våra landslagsspelare i Europa. Spelare som Wille Nilsson, Erik Sundberg, Linus Tholse, David Pettersson och Anton Wijk Tegenrot har ingenting i Elitserien att göra och jag hoppas verkligen att de får utlandserbjudanden och tar dem. Vi har gång på gång sett vad proffslivet gör med våra spelare och jag gillar resultatet. 2017 är nästa gång vi har chans på ett EM och då är det i Polen det smäller. Det är två år kvar till dess och då kommer vårt unga lovande landslag inte vara lika ungt och lovande längre. Då ska det vara början på ett etablerat och slagkraftigt Sverige. Men får vi inte ut våra spelare utanför landets gränser så tror jag vi kommer ha det lika svårt då.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl hemmaseger i söndags så såg det ljust ut för Lindlöven som nu under onsdagen åkte till Boden för en avgörande match om en plats i slutspelets kvartsfinal. Onsdagens matchresultat blev däremot inte lika rolig för Lindlöven som den tidigare slutspelsmatchen. Istället blev det en tung förlust mot Boden som tar sig vidare till slutspelets kvartsfinal.
Efter två jämna matcher så blev det att Boden och Lindlöven tog hem varsin slutspelsmatch. 1-1 i matcher innebär att det blir slutspelsmöten i Lindehov under både lördagen och söndagen, där den aktuella kvartsfinalen kan få sitt avgörande på söndag. Seger under lördagen blir däremot viktig för båda lagen, där Lindlöven ger goda rapporter.
– Vi kommer med pigga och fräscha spelare med bra energi, säger Lennart Hermansson.
Drygt 160 personer samlades på Örebrotravets publikläktare under lördagskvällen för att prisa och hylla de största travprestationerna från Fornaboda och Örebro under 2024. Mamma och dotter Hell blev de stora prisplockarna av Fornabodas priser, vilket skapade en otrolig stolthet hos mamma Kerstin som har fått uppleva en fantastik säsong med sin dotter.
– Det är klart att man är en stolt mamma, säger Kerstin Hell.
Det blev en oväntat jämn match när tabelljumbon Skogås gästade Lindesberg i en extremt viktig match. För gästerna handlade allt om serieöverlevnad inför den kommande säsongen medan LIF Lindesberg behöver två poäng för att ännu ha chans att ta sig till slutspel. Hemmatruppen segrade och är nu enbart ett mål bakom tabelltvåan.
– Med två matcher kvar så vet vi vad som står på spel, säger Aron Kelecsényi.
Det är sedan tidigare klart att Lindlöven kommer att vara med i slutspelet till HockeyAllsvenskan. Med slutspelsträdets nya utseende så innebär det att Lindlöven kommer att ta den långa resan till Boden, för att inleda slutspelet första två matcher på bortaisen. Trots två tidigare förluster mot Boden under säsongen, så finns det förhoppningar att kunna skrälla.
– Det passar oss bra att vara lite underdogs, säger Lennart Hermansson.
Det blev underhållande på planen när tabellfemman, Lund, gästade Lindesberg Arena för säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundserie. Även om gästerna gav bort hela 19 poäng till Linde Volley genom matchen, enbart efter nätserver, så blev det ändå skåningarna som åkte hemåt med tre poäng efter ett kvalitetsspel från båda hållen när bollarna väl kom över nätet.
– Trots förlust så är jag ändå jätteglad över mitt lag, säger Nelly Dejeby.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.