Ett aktivitetstorg med såväl klättervägg som möjligheter att spela streetbasket. Det är bara något ur den lunta över förslag från läsare som kommit in till redaktionen sedan rivningsarbetet för nya Järnvägsgatan lämnat kvar en stor tom vägg.
Vad ska egentligen hända med den tomma fasad som ”välkomnar” bilister på väg in i centrum. Ja, frågan har varit aktuell ett tag och samtidigt har massor av både bra och mindre bra förslag kläckts fram från LN-läsare. Allt från det enklaste enkla till mer avancerade saker finns att läsa.
Väggen som ensamt står kvar, sedan övriga byggnader i kvarteret jämnats med marken, är tänkt att få en uppfräschning med enkel puts. Resultatet blir inte mycket bättre än vad det är idag, menar många som tycker att det borde gå att använda till något mycket bättre. Möjligtvis även i kombination med aktiviteter.
Många förslag bygger på att skydda mot klottrare. Väggens yta och läge gör att just klotterrisken är mycket stor. Ett förslag var att plantera hagtornsbuskar så att klottrare inte kom åt väggen.
Aktiviteter är modellen
Men varför nöja sig med det lilla och enkla. Området bör användas till något bättre, menar en läsare. Väggens bredd och höjd är perfekt för till exempel en klättervägg. En sport som växer alltjämt. Och övriga markytan skulle kunna användas för t ex streetbasket eller andra sporter som kräver små ytor. Nedan följer en del av de bättre förslag som klurats fram.
*Gör väggen till en kombinerad informationsplats och välkomstskylt. Exempelvis med en vackert målad karta över centrum där näringsställen och andra nyttomål är utmärkta.
*Låt kunniga människor göra en stor vacker målning.
*Klättervägg och aktivitetstorg.
*Kombinera information med reklamplats för företag, traditionell annonsplats eller en elektronisk anslagstavla för dagligt uppdaterade annonser.
Fler förslag finns även på LNs debatt vilken ni finner här>>
Så här skulle slutresultatet kunna se ut – bildspel>>
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.
Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift skall kvinnan ha blivit hotad då hon bad om att få se legitimation av en yngre kille som ville handla tobaksvaror.
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och överlagt igen, och en vinnare är nu utsedd.
Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata, park och idrott satt sin påskprägel på två av Lindesbergs cirkulationsplatser. Tidigt på måndagsmorgonen skred man till verket och placerade ut skapelserna för allmän beskådan.
– Vi tyckte det kunde vara en kul grej att göra något inför påsken, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef för Park- och idrottsverksamhet.