I höst släcks de första analoga sändningsområdena och ger plats för den nya tekniken med digitala sändningar. I tisdags fattade regeringen beslut om övergången och med detta blev det också känt när tekniken når Lindesbergs kommun.
När övergången från analoga till digitala sändningar sker i vårt område är det sammanlagt 150 000 hushåll som berörs i hela länet. De som berörs är hushåll som idag ser på tv via en vanlig antenn. Har du kabel-tv eller egen parabol behövs inget göras för att anpassa sig till det digitala nätet. Detsamma gäller naturligtvis om man ser på tv via sin bredbandsuppkoppling.
Anpassningen till det digitala nätet innebär för de som berörs att man måste koppla in en digitalbox eller skaffa en satellitmottagare. Valet av box avgör även hur många kanaler man kan se på i det digitala nätet.
Linde ute tidigt
Övergången till digitala sändningar kommer att ske i flera etapper. Den första etappen sker redan i höst mellan september-december och berör ett mindre antal kommuner. Men redan i etapp två sker en mer omfattande utsträckning och kommer att beröra ca 60 kommuner, däribland Lindesbergs kommun. Övergången i etapp två planeras ske mellan februari-maj 2006.
I samband med övergången kommer fler fria kanaler finnas i utbudet. Utöver de vanliga, SVT1, SVT2 och TV4 får alla SVT24, Kunskapskanalen och Barnkanalen också. Detta helt utan några extra avgifter.
1300 kronor för en digitalbox
Priserna varierar naturligtvis kraftigt beroende på vad man vill kosta på sig. Vi tog kontakt med Terab i Lindesberg för en prischeck och fick snabbt förklarat för oss att det finns ett visst missnöje hos återförsäljaren.
-Det finns inte några bra och billiga digitalboxar idag, så är det. Det händer att boxen hänger sig ibland och man tvingas då starta om den. Så ska det inte behöva vara tycker jag, säger Mattias Eriksson.
Idag kostar en digitalbox en bit över tusenlappen, beroende på märke och modell.
-Boxen kostar idag från 1295 kr till 1395 kr, berättar Mattias.
Den som väljer att abonnera på flera kanaler, finns idag ett paket från Boxer med 15 kanaler. Denna avgift landar på 159 kr/mån. Till detta kommer en startavgift på 395 kr samt en kortavgift på 248 kr per halvår.
Priserna för satellitabonnemangen varierar också kraftigt beroende på vad man vill ha.
Väljer man Viasat finns flera olika paket, det billigaste som kostar 99 kr/mån och det stora och dyraste paketet som kostar 299 kr/mån. Till detta kommer en kortavgift på 249 kr per halvår och startavgiften är 395 kr.
Kanal Digital: från 499 kr per halvår till 500 kr i månaden. Hos denna leverantör tillkommer också en hög startavgift som idag ligger på 695 kr. Dessutom tillkommer kortavgiften 249 kr per halvår.
Läs mer om digital-tv>>
Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska andevärlden och dess energier. Med hjälp av Birgitta Fagerhill och Sara Aspling, båda medium, gavs möjligheten att testa sina egna förmågor, men också gå på spökjakt i de anrika lokalerna.
– Men det är lite som att fiska, det är ju inte alltid man får napp, det finns aldrig några garantier, säger Birgitta.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 timmars förseningar i tågtrafiken, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan, skriver Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande. Att gena över spåren skapar även en ökad risk för påkörningar, och därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på de allvarliga konsekvenser det kan innebära när man beträder spåret.
– Vi vill lyfta fram detta problem eftersom spårspring inte bara är livsfarligt, utan även orsakar stora förseningar och skapar en svår arbetsmiljö för lokförare, kommenterar Gabriel Andersson, pressansvarig på Tåg i Bergslagen.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
Det befarade underskottet på cirka 100 miljoner kronor blev tillslut ett nollresultat när man under tisdagen redovisade resultatet för 2024. Tack vare ett överskott från tidigare års resultat, samt ökade utdelningar från bolagen, lyckades man slutligen få en nolla på sista raden.
– Det återstår ett stort jobb för nämnderna att nå en budget i balans, och det är inget vi kan sticka under stol med, säger Markus Lundin (KD).
REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det viktigt med en helhetssyn, likvärdigheten; alla barn har rätt till samma kvalité och samma förutsättningar i skolan.