Med anledning av de kraftiga stormar som härjade i landet vid årsskiftet, så har Moderaternas Pär-Ove Lindqvist skrivit en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder med önskan om svar på om Lindesberg har tillräcklig krisberedskap.
Vad händer om Lindesbergs kommun drabbas lika våldsamt som stora delar av södra Sverige gjorde under stormarna tidigare i år? Står vi handfallna? Kan vi ta hand om gamla och sjuka om strömmen bryts en längre tid?
Någon särskilt katastrofberedskap att klara situationer liknande de i södra landet finns inte. Men den beredskap som finns att sätta in är ändå god, inleder Anders Ceder sitt svar till Pär-Ove Lindqvist.
Vad gäller strömförsörjningen, som varit det allvarligaste problemet i södra landet, så har Linde Energi genom åren arbetat mycket för att minimera skadorna vid eventuella stormar.
”Av 145 mil elledning är 80 mil nedgrävd kabel och 33 mil isolerad kabel.
Linde Energi AB har en egen organisation för driftstörningar med 4 – 6 reparationslag med montörer och lika många lag med patrull och röjare. Sydkraft som också levererar el inom Lindesbergs kommun har också en beredskap och har en pågående översyn av ledningsnätet”, skriver Ceder.
Vid behov av evakuering, om t ex bostäder utanför tätorterna drabbas av ett längre strömavbrott under rådande vinterkyla, så finns en evakueringsplan för att omgående ta hand om drabbade. Denna beredskap finns för ett eventuellt flyktingmottagande i stor skala och kan även användas vid katastrofer.
Hemtjänst och hemvård behöver ses över
Vad gäller gamla och sjuka måste de eventuellt evakueras till äldreboenden vid händelse av en katastrof. Idag finns nämligen inga nedskrivna planer för hur man ska hantera en krissituation i större skala.
”Här finns det behov av ytterligare förberedelsearbete och räddningschefen föreslår ett arbetsmöte för att diskutera beredskapssamordningsuppdraget med socialförvaltningen, LIBO och LEAB.
Omöjligt att säga vad som kan hända
Vad gäller vilka lärdomar Lindesbergs kommun kan dra av händelserna i södra landet, så menar Anders Ceder att lärdomen är att vi aldrig kan veta när, hur och vad som kan komma att hända. Inte heller i vilken skala. Därför krävs att organisationen är väl samövad för att kunna möta olika typer av händelser och krissituationer. Inte bara stormars härjning och efterföljder.
”Krisledningsgruppen måste vara väl förtrogen med sitt kompetensområde liksom krisledningsnämnden måste vara väl övad och beredd att agera med snabba, ibland mycket svåra beslut. Därför är utbildning och övningar, katastrofspel, mycket viktiga. Vid utbildningsdagen som hölls i höstas fick vi goda vitsord av övningsledaren. I år kommer det förmodligen en mera operativ övning utan någon förvarning. Jag hoppas då att även krisledningsnämnden deltar med fullt manskap”, skriver Anders Ceder och avslutar med orden:
”Som slutord vill jag säga att krisberedskapen i Lindesbergs kommun är god. Under åren har den olyckligtvis också satts på prov och befunnits fungera väl”.
Tidigare i veckan var jag och en kompis till en plats där jag tidigare har sett strömstare. Jag ville se efter om jag kunde få en glimt av fågeln nu när vintern börjar greppa tag om naturen. Tyvärr såg jag ingen strömstare, men jag fick istället se en gärdsmyg – en liten fågel som gärna rör sig på marken bland buskar grenar. Dessvärre blev denna gärdsmyg skrämd av oss när vi promenerade längs en stig. Jag gjorde ett tappert försök att fota den, men fick ge upp till slut.
Under tisdagskvällen lystes strandpromenaden i Lindesberg upp av 400 marschaller som tänts av Rotary Lindesberg. Marschalltändningen är ett årligen återkommande evenemang, som klubben brukar anordna i samband med julkonserten. I år startade man även en insamling, där målet var att få in pengar som räckte till 8 nya elgeneratorer som ska skickas till det krigsdrabbade Ukraina. Resultatet blev dock betydligt mer än man hoppats på, och i början av nästa år skickas hela 15 generatorer till landet.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun har ett enormt ekonomiskt underskott och alla nämnder plus all kommunal verksamhet beordras att genomföra besparingar, så även Barn-och utbildningsnämnden där jag är ordförande och leder arbetet.
INSÄNDARE/DEBATT: Som ung kvinna med finska rötter, uppvuxen i Sverige blir jag gång på gång påmind om hur lite det faktiskt betyder för vissa. I Lindesbergs kommun har frågan om finskspråkig äldreomsorg dragits i långbänk sedan 2012, trots att kommunen är del av finskt förvaltningsområde. Detta innebär att äldreomsorgen ska erbjudas helt eller till väsentlig del på finska. Men vad är det egentligen som händer i regionen? För vad händer när kommunen sviker? Jo, ansvaret faller också på Region Örebro län, som måste ta sitt ansvar.
Under måndagsförmiddagen gick andra lokala medier ut med nyheten att Storåskolans högstadium, samt Vedevågsskolans årskurs 4-5, får vara kvar i sin nuvarande form. Något som enligt medierna skulle vara beslutat i Barn- och utbildningsnämnden under måndagen. Detta stämmer dock inte, då man under det beredande mötet endast beslutade sig för att bordlägga frågan rörande Storåskolan.
– Vi har inte beslutat någonting idag, vi har haft beredande och har pratat om olika typer av förslag. Det är så olyckligt, för det skapar ju sådant hopp, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
Det har gått ett år sedan Granngården kunde återöppna sin butik, efter månader av sanering på grund av den brand som bröt ut i en angränsande lokal. Nu firar man stort, med en hel veckas kalas och festligheter.
– Det känns skönt att det aldrig ens ifrågasattes om vi skulle öppna igen, utan det var självklart, säger butikschef Daniel Israelsson.
Det blev en rysare som avslutade årets hemmamatcher i elitserien. Göteborg gjorde sitt fjärde elitseriemöte mot Linde Volley under lördagen där de två första seten blev spännande att följa. Med jämna 22-22 på poängtavlan till det inledande setet så fick gästerna den bästa början på matchen genom att skriva 0-1 i set. Även till seten därefter fanns marginalerna på gästernas sida.
INSÄNDARE/DEBATT: Klyftan är djupare än någonsin mellan politiker och medborgare. Folkets bekymmer ignoreras. Beslut fattas högt över huvudet på dem som påverkas, utan insyn. Det är inte bara ett demokratiskt problem, utan är ett hot mot stabiliteten och förtroendet för systemet.