Idag, tisdag, meddelade lokalpolitikern Mats Lagerman att hans parti Lod upphör. Partimedlemmarna var överens om att detta var rätt väg att gå, förklarar Mats Lagerman, som trots detta inte lämnar politiken. Istället ansluter sig fyra av Lod:arna till sittande styre, Socialdemokraterna.
Efter ett mycket dåligt val senast tappade partiet mandat. Deras ”generationsskifte” gick inte hem i stugorna och väljarna svek. Men detta sägs inte vara orsaken till att Lod nu går i graven. Strategin är att få in en ny generation i politiken och detta sker nu genom nedläggning samt anslutning till Socialdemokraterna. Något som torde orsaka många höjda ögonbryn. Inte minst då Lod och Socialdemokraterna sällan varit överens om något.
Men anslutningen till sossarna anser Lagerman vara helt rätt agerande i denna stund.
-Det är rätt väg att gå om vi någon gång ska lyckas få in en ny generation i kommunalpolitiken. Därför gjorde vi detta, och i stort sett alla i partiet tyckte likadant. Vi har faktiskt diskuterat det här ganska länge, säger han.
Tillsammans med Mats Lagerman följer tre ur deras ”ungdomsdivison” anslutningen till Socialdemokraterna.
Känns detta inte som ett svek mot era väljare?
-Visst kan det kännas lite som ett svek och vi lär väl få höra ett och annat. Det vore konstigt annars. Samtidigt tror jag att majoriteten av våra cirka 600 väljare tycker vi gjort ett bra jobb och på något vis ändå godtar denna åtgärd.
Sossarna har ni hackat mycket på, varför ansluta sig till just dem?
-Vi har hackat på alla som går att hacka på, förklarar Mats.
-Denna anslutning är som sagt ett bra sätt att få in yngre människor i politiken.
Hur kommer du arbeta nu?
-Jag intar så att säga en backposition i politiken. Jag är nöjd med de frontfigurer vi har idag och jag nöjer mig med att arbeta i bakgrunden.
Lod bildades för cirka 15 år sedan och utmärkte sig snabbt med sina knivskarpa uttalanden och nyskapande upplägg. Inledningsvis steg väljarantalet rekordartat – men med tiden har partiet haft allt svårare att hålla väljarna kvar.
Mats Lagerman, som idag hunnit fylla 53 år, minns tillbaka på partiets bästa och sämsta stunder:
-Det absolut värsta jag minns är då vi hjälpte till med ett maktskifte 1991 och fick ett borgerligt styre. Detta var början på en taskig trend.
-Det bästa minnet är ett ganska nytt inslag. Det bästa som hänt är att kommunen arbetat fram en strategiplan, något som visat sig vara ett mycket bra arbetsdokument. Och det är lite unikt för Lindesberg faktiskt.
Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når gymnasieexamen efter tre år. Efter att ha granska siffrorna menar fackförbundet Sveriges Lärare att detta är förhållandevis många elever som slås ut jämfört med resten av landet.
– Den svenska skolan ger inte eleverna en likvärdig möjlighet och förlorade år är svåra att ta igen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.
Trots en trevlig stämning i Lindehov, så blev det desto bittrare på isen. Med tre insläppta mål i boxplay följt av tre raka mål i den tredje perioden, så fick Lindlöven svårt att hämta in den sista poängen som behövs för att leda laget till Allettan. Under söndagen blev det dessutom seger för Forshaga, vilket gör att det ännu finns en risk över att Lindlöven får spendera våren i HockeyEttans vårserie.
En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, misstänkt för rån alternativt grovt rån.
– Det här kom in som ett ärende rörande en grov misshandel, men det har senare framkommit uppgifter som har ändrat rubriceringen till rån alternativt grovt rån. Det är ännu lite oklart vad det landar i, kommenterar Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Gratis popcorn, autografskrivning och skott mot skottramp är bara några av aktiviteterna som Lindlöven och föreningens stora samarbetspartner, Libo, bjuder på under deras gemensamma familjedag. Libos hyresgäster går dessutom in gratis till en match som kan leda Lindlöven till Allettan.
– Målet är väl främst att vi alla ska ha kul och att vi ska bjuda på något lite utöver det vanliga, berättar Filip Nyängen.
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.
Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en handlingsplan för att kunna få en budget i balans. Detta efter att årets kommunbudget går mot ett underskott om 8,4 miljoner kronor, mot prognostiserade 11 miljoner i plusresultat.
– Vi kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut framöver, säger Tom Persson (SD), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Efter en bortaseger mot Tranås AIF så bjöd Lindlöven även på seger när man klev ut på hemmaisen i Lindehov. Trots många skott från gästande Forshaga IF så höll Lindlöven det kontrollerat med ett inledande 3-0 i mitten av den andra perioden. Trots mål från bortalaget, så lyckades Lindlöven att låsa matchen med fina 4-2.
Från och med den 10 december genomför Tåg I Bergslagen en hel del tidtabellsförändringar i sitt trafiksystem. Syftet med förändringarna är att förbättra trafiken och erbjuda mer och bättre trafik på sträckor där flest resenärer reser. För resenärer som pendlar från Lindesberg innebär det fler avgångar, med möjlighet att komma fram till både Örebro och Hallsberg vid en tidigare tidpunkt på vardagsmorgnarna.