Kalla vindar är ingenting som hindrar fartälskande barn som sitter uppflugna i kärran bakom en stabil liten ponny. Örebro/Linde Travskola har påskläger med det genomgående temat ”Häst” och det vankas körning, ridning och så lite påskpyssel.
Att spendera en av påsklovets dagar på Fornaboda Travbana tillsammans med hästar och kompisar kan ju inte vara annat än riktigt härligt. Vissa har bara provat på trav någon enstaka gång tidigare, medan ytterligare någon annan redan har licens och är startklar för sommarens tävlingar. Barnen har precis kommit in från banan och står nu i och utanför stallet och kopplar bort selarna. De små ponnyhästarna står blickstilla och låter sig tas om hand. De blinkar knappt, trots att en och annan färggrann påskfjäder som dekorativt hänger i deras pannluggar blåser omkring. Anna Karlsson som jobbar vid Örebro/Linde travskola samt är en av dagens ledare, beskriver dem som riktiga ”superponnys”.
– Dem används till mycket; barnkalas, tävling, ponnyridning och kurser. Barnen får öva att hållas med hästar, borsta, sadla och sela, berättar Anna.

Inte helt lätt att koppla loss. Foto: Ida Lindkvist
Anna själv är född i travet med en pappa som är tränare, och kärleken till sporten och hästarna är stor.
– Alla tävlar på samma villkor snarare än ridningen, det är lättare att bli bra på det. Är man lite skraj eller har dålig balans så sitter man säkrare i kärran. Det är lättare att få nybörjare att tycka att det är så himla kul. Det är en ganska bra mix att både rida och köra för att få känslan. Och det är så himla mycket annat; man håller på så mycket med hästarna. Travet har fått en stämpel att bara vara spel, men allt annat runtomkring glömmer folk.

Glädje! Foto: Ida Lindkvist
Och idag på påsklägret inledde man med att borsta och sela och sedan köra på banan. Nu stundar en efterlängtad matsäck, flera av barnen deklarerar att magen kurrar. Därefter ska sadlarna åter på och ridning väntar. Det ska bli lite av varje, däribland Monté och lekar. Och så påskpyssel, allt under temat häst. Amanda Sidell, 10 år, har deltagit i många år och kör även till vardags en gång i veckan.
– Jag har tagit licens och ska tävla i sommar, jag har växt upp med trav, berättar hon.

Dags att pusta ut innan nästa pass. Foto: Ida Lindkvist
Nellie Liedström, snart 10 år, delade på banan kärra med Amanda, och det var tävlingsponnyn Mulle som tog dem framåt. Nellie är ännu inte lika erfaren som Amanda.
– Jag har kört en gång tidigare, det är lite läskigt men mycket fart!
Farten är det ständigt återkommande svaret på vad som är så roligt med just trav. Även dagens yngsta deltagare, fyraåriga Elsa Pettersson, håller med om det:
– Dem får springa! Det är aldrig läskigt. Jag vill fortsätta, säger Elsa vars favoritsyssla i stallet är att kratsa hovarna rena, och den bästa hästen är, utan att tveka, Illmon:
– Därför att han brukar dregla på sommaren!
Elin Troedsson, 14 år, är med och hjälper till. Elin och lilla Elsa har just hjälpts åt att bära in en hink vatten åt tre törstande ponnyer. Elin brinner för att tävla i trav:
– I ridning är man en och en ute på banan, i trav är det alla på en gång. Och så älskar jag ponnyer och hästar, jag drömmer om en egen häst.
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.
Inför sommarens Hockey VM i Sverige kommer Tre Kronor att bära en helt ny matchtröja, där man bytt ut de klassiska blå kronorna mot kronor fyllda av klubbmärken från spelarnas moderklubbar. På de unika matchtröjorna kommer klubbemblem från både Lindlövens IF och Guldsmedshytte SK att synas.
– Det är hedrande för vår förening att vi kommer att synas på landslagströjan. Vi tycker det är viktigt att visa upp att grunden i svensk hockey är alla mindre klubbar med bred ungdomsverksamhet, säger Henry Nordlund, Ordförande, Lindlövens IF i ett pressmeddelande.
Efter att Boden knep ledningen i slutspelet med 2-1 under lördagen så kunde de långväga gästerna skicka Lindlöven på säsongsavslut vid seger under söndagen. Hemmalaget ville däremot annat och visade ett helt annat spel jämfört med lördagen. Lindlöven rivstartade söndagens match med två snabba mål inom matchens första tre minuter och hade inga större problem att kvittera slutspelsställningen till 2-2.
– Idag var det bara att försöka hålla upp spelet, säger Sebastian Falk.
En jämn match förväntades när Bodens HF gästade Lindehov för säsongens tredje slutspelsmatch mot Lindlöven. Slutspelsställningen var kvitterad inför lördagen där det blev en kamp på isen om att få ha matchpoäng inför söndagens drabbning. Med ledning från den andra perioden så lyckas inte Lindlöven att hålla upp kommandot i matchen och tappar istället ledningen i slutspelet till Boden som kan avgöra under söndagen.
Framtidens handbollsstjärnor visade upp sig i Lindesberg under helgen. Libo Cup blir bara större med varje år och bjuder på en häftig stämning i arenan som håller genom hela tre-dagarsturneringen. Sex A-finaler spelades där det blev en rejäl dramatik med straffavgörande och förlängningsspel som fick publiken att lyfta arenataket.
– Helgen har varit hur rolig som helst, säger Mattias Wallin från Ludvika HF.
Efter flera år av överlevnadsstrider inom Elitserien så är det just nu en otrolig känsla hos Linde Volley som under lördagen säkrade sitt första SM-slutspel, sedan säsongen 2020/2021. Laget gästade Umeå för en ödesmatch mot IKSU, där vinnaren tar slutspelsplatsen. Trots ett förlorat första set så rättar Linde Volley upp sig och avgör med 3-1 på bortaplan.
– Just nu är det bara en fantastisk känsla, säger Merta Sjögren.
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i samband med ett häftigt anfallsspel vilket gjorde att drygt 500 personer fick utrymma lokalen.
Det var inte någon större dramatik när Guldsmedshytte SK jagade tre nya tabellpoäng mot Kungsör under tisdagen. Med 3-0 efter 39 spelade minuter så var segern som inhämtad mot tabelljumbon. En viktig seger för Hytta som inför grundseriens sista fyra matcher måste plocka minst två segrar för att hinna ikapp Fagersta om den önskvärda slutspelsplatsen.
– Det blir tufft men vi ser fram emot utmaningen, säger Filip Nyberg.