Man får känslan att större delen av travtränare Sebastian Hedbloms liv har handlat om hästar. Uppväxt med föräldrar som var amatörtränare inom trav, dröjde det inte länge tills Sebastian satt i sin första sulky bakom en ponny och tävlade i ponnytrav. Idag, med ett år kvar tills Sebastian ska fylla trettio så är han tränare på heltid på den egna gården strax utanför Frövi.
Byt inte kanal nu! När jag berättade för en vän att jag skulle träffa och skriva om en travtränare berättade han om sin relation till travsport. ”När det kommer trav på teven så vet man att det är signalen till att byta kanal” sa han snabbt, och lite så är det nog för många av oss. Antingen så är man engagerad och initierad i travsporten, ofta tack vare drömmen om att vinna de stora pengarna, eller så kan man precis som min kompis inte bry sig mindre. Jag har nu upptäckt att det finns ett mellanting, så om du inte byter kanal nu så kanske du får lära dig något du inte visste om travet och inte byter kanal direkt nästa gång.
Vägbeskrivningen till gården kändes inte direkt svår, ”åk genom Frövi, över järnvägen, sväng vid den skylten så hittar du” lovade Sebastian på telefon dagarna innan. Det var en härlig vårdag när jag i förra veckan letade mig mot Hedbloms gård. Solen lyste, klarblå himmel och jag tänkte att jag behövde en utmaning så jag tog bakvägen över Vedevåg för att ytterligare bekanta mig med vackra Bergslagen. Sebastian hade rätt, det var lätt att hitta. Trots den lilla grusvägen med tät skog hotande nära bilen så var det bara en portal till en stor öppning av öppna fält. Långt där borta över fältet ser jag ett ekipage som travar fram på den specialbyggda rundbanan över ägorna och inser att jag har kommit rätt.
Medan Sebastian tar sin häst på ytterligare ett lugnt varv för att varva ned efter träningspasset så bekantar jag mig med gården och får en hemtrevlig känsla. En sådan här fin dag måste det vara svårslaget jobb Sebastian har. Efter att Sebastian och anställde hästskötaren Linda Widmark kopplat loss sulkyn, diverse selar och attiraljer jag inte kan namnet på får hästen en välförtjänt dusch och lite omsorg av Linda. Sebastian hämtar nästa häst, ryktar den och gör den klar för dagens träningspass.
– Vi har femton hästar här på gården och de tränas två till tre dagar i veckan. Vardagsmotionen sköter de själva ute i hagen, berättar Sebastian Hedblom.
Här någonstans börjar jag inse att det är en hel vetenskap runt att träna en häst när Sebastian berättar vidare. Pulsklocka, återhämtning och kost är givna inslag i träningen som utförs i varv efter varv på den fina banan som korsar gräsmattan framför entrén i villan där Sebastian bor.
Förstår också att det är en livsstil, passionen måste vara stor och det där med 9-5 jobb och fem veckor semester är bara att glömma i livet på en hästgård.
– Min största drivkraft är att vinna lopp och tävlingar, men även att få se utvecklingen hos hästarna som jag tränar, svarar Sebastian på frågan om vad som är roligast.
Man kan ju tro att uppväxten på en hästgård stakade ut vägen dit Sebastian befinner sig idag, men det är trots allt mycket som hänt på vägen. Resan gick via travgymnasium uppe i Wången mellan Åre och Östersund, vidare till jobb som lärling i olika stallar innan han hittade gården utanför Frövi och för två och ett halvt år sedan startade upp den egna verksamheten. Är du intresserad av att skaffa dig en travhäst ska du vara medveten om att det kostar ganska stora pengar, där varje häst är ett ekonomiskt vågspel i jakten på den oslipade diamanten.
– Du kan få tag på en travhäst för kanske 10 000 kronor, men sedan så kostar det cirka 10 000 i månaden för en helinackordering i full träning om du inte har tänkt träna hästen själv. Till det tillkommer veterinärkostnader och resor till tävlingar, säger Hedblom.
Hur hittar man rätt häst? Hästen med tävlingsinstinkt, som tycker att det är kul att träna och vill tänja sina begränsningar.
– Det är viktigt att kunna läsa av hästens personlighet. Sen så märker man på hästen om den försöker hålla sig undan i hagen när det är dags för träning och man kan även märka på att hästen får sämre aptit om den inte tycker det är kul.
Här någonstans blir vi avbrutna när telefonen ringer och en ägare ringer för att uppdatera sig om sin adept. Eftersom det är externa ägare till de flesta hästar Sebastian har på gården så blir en del av jobbet en social bit. Sociala medier är också en bra informationskanal och nästan ett måste för att synas för en icke etablerad tränare. Men med en A-licens, den högsta i Sverige, ser framtiden ljus ut. Sverige är en toppnation i världen efter USA och Frankrike och framtidsutsikterna stora i en sport som verkar växa hela tiden och prissummorna blir större och större.
I morgon den 1/5 är det säsongspremiär på Lindesbergs travbana Fornaboda med första start 13:55. Sebastian kör i morgon som inhyrd kusk en häst som heter Eeyore, vågar man sätta en slant?