Det väntar ett ekonomiskt stålbad för många föreningar i Hockeyettan, vilket gör att kommande säsong förmodligen kommer se lite annorlunda ut med färre satsningar.
Säsongen som väntar, den som i historieböckerna kommer att kallas 16/17, kommer att se lite annorlunda ut än vad vi har kunnat vänja oss vid sedan tidigare.
Inte för att den nödvändigtvis kommer att bli mindre underhållande, men den kommer definitivt inte att vara lika stjärnklar i Hockeyettan. Det kommer hållas i kronorna och det kommer att göras ordentligt.
Anledningen är naturligtvis att vi bara befinner oss ett år ifrån att den så kallade elitlicensen träder i kraft på allvar. De klubbar som inte kan visa upp ett nollresultat som sämst i eget kapital vid bokslutet nästa vår kommer obönhörligen att kastas ut från Hockeyettan. Röda siffror göre sig så att säga inte besvär.
Det är ett viktigt verktyg för att hockeyn och dess klubbar ska kunna överleva på sikt. En bättre ekonomisk hantering är ett måste, men det kommer att bli ett väldigt kinkigt arbete för många föreningar att klara av det när underskott verkligen måste hämtas igen under kommande säsong.
Många av Hockeyettans klubbar mår nämligen inget vidare. Elitlicensen har redan skjutits på framtiden en gång sedan det gick upp för förbundet att närmare hälften av klubbarna hade röda siffror och att ett bra gäng av dessa hade så risig ekonomi att de omöjligen skulle kunna klara av de krav som ställdes. Alldeles för många hade behövt degraderas då för att det skulle bli hanterbart. Det hade blivit parodi.
Men nu är det skarpt läge. Och det är faktiskt på begäran av klubbarna själva som i samtal med organisationen Hockeyettan i stor majoritet tryckt på att det är viktigt att de ekonomiska reglerna efterlevs.
Det kommer naturligtvis påverka säsongen som kommer. Väldigt få kommer kunna satsa som förr och många klubbar i samtliga av de fyra division ett-serierna har flaggat för att nu är det ekonomin först som gäller. De sportsliga satsningarna får genomföras i den mån det är möjligt.
– Att ha ekonomin i ordning är prio ett för oss, sedan kommer vi försöka sätta ihop ett så slagkraftigt lag som möjligt. För oss är det viktigt för att ha en hållbar framtid, sa till exempel lokalkonkurrenten Arbogas klubbchef Christoffer Norgren till Hockeyettan.se förra veckan.
Väldigt många kommer kämpa för att stabilisera sin ekonomi. Det har setts skymtar av det även tidigare. Exempelvis har ju Lindlövens seriekonkurrent Mariestad i flera säsonger framgångsrikt kämpat med att sanera finanserna och få bukt med ett jobbigt skuldberg och Skövde har skurit betänkligt och gått från att vara en förening med skapligt höga spelarlöner till att vifta betydligt mindre med sedlarna, exemplen kan göras fler.
Med andra ord kommer serien till hösten, och under hela säsongen, förmodligen se ganska annorlunda ut. Jag tror att det (förutom faktumet att klubbarna skaffar sig bättre ekonomi) kan innebära något positivt i den aspekten att fler satsar mer hemvävt och att fler unga spelare än vanligt får chansen i ettan. Det kan rent av leda till lite roligare hockey. För västserien var kanske inte den mest underhållande i vintras.
Hur det hela kommer påverka Lindlöven, som så vitt jag förstår kommer att kunna klara av de nya kraven, återstår att se. Men det lag man byggt kan mycket väl komma att segla upp som favoriter när andra tvingas försvaga sina spelartrupper i jakt på en hållbar ekonomi.