Kommunens så kallade besparing är obetydlig i det stora sammanhanget. Att hålla gatubelysningen påslagen alla dagar i veckan skulle innebära en kostnadsökning på mellan 150 000-200 000 kronor, vilket är en mycket liten kostnad för en mycket viktig sak. Invånarnas trygghet.
Igår kunde vi berätta att socialdemokraten Arnold Bengtsson skrivit en interpellation med anledning av gruppvåldtäkten i Schröders Backe. I sin skrivelse ställer han ett antal frågor direkt till kommunalrådet Anders Ceder. Han önskar där svar på vad som kan göras för att öka trygghetsfaktorn och säkerheten för invånarna.
Tillsammans med Anders Ceder talar Arnold om att ordna så att gatubelysningen alltid är igång – till skillnad från idag då vissa nätter innebär släckta belysningar. Även andra lösningar finns för att öka trygghet och säkerhet: t ex genom att röja upp i skogsområden där täta buskage inbjuder gärningsmän att verka i det dolda.
Bergslagens Kommunalteknik är den förvaltning som sköter om bland annat belysningen på våra tätorter och mindre samhällen. Ansvarig på området gata/park är Tommy Karlqvist, och han berättar idag att kostnaden för 100-procentig belysning inte är särskild stor. Dock är det kommunens sak att skjuta till dessa pengar.
-I runda tal handlar det om 150 000 – 200 000 kronor man sparar in på att släcka ner belysningen, uppger han.
Även om belysningen är på under helgerna, så är det inte tillräckligt. Och på vissa platser, som t ex Schröders Backe, är den befintliga belysningen obefintlig ändå.
-I ett sånt område är det klart att det inte alltid räcker till med den belysning som finns, säger Tommy och syftar på att skogen ligger så nära gatan att belysningen skapar vad som uppfattas som en mörk ridå mot skogen.
Fotnot:
Belysningen släcks mellan klockan 00:30-03:30, utom på helgdagar (natten till lördag och söndag). Undantaget är belysning i centrala tätorterna samt infarter till tätorterna där belysningen ej släcks.
Läsarfrågan
Är ”befintlig” belysning på våra gator tillräckligt, eller behövs andra åtgärder för att öka trygghetsfaktorn? Skriv och berätta vad du tycker kommunen bör vidta för åtgärd/åtgärder. Klicka här>>
Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.
Vid lunchtid på fredagen hade polisen en större insats i Storå med anledning av uppgifter från allmänheten som sade att en man gick omkring i samhället beväpnad med vad som liknade ett gevär.
– Vi har haft mycket resurser på plats för det här. Mannen är lokaliserad och omhändertagen och vi utreder det här just nu som ett brott mot vapenlagen, vilket är en rubricering som kan komma att ändras beroende på vad utredningen kommer fram till och om det verkligen rör sig om ett skjutvapen eller bara en attrapp, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom HockeyEttans sändning, där man i sin tur fick ta del av en ren utklassning. 7-0 syntes på poängtavlan när slutsignalen tog ton. En hyllningsmatch som den stora supporten Ernst Röös, nog är mycket stolt över.
Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphämtningar gjordes av hemmalaget, som inledningsvis ändrade 11-22 till 23-24. Med 1-2 i set och ett inledande 0-5 när det sista setet tog sin start, blev det däremot för mycket.
Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson samt vaccinsamordnare Inger Nordin Olsson om det aktuella coronaläget, som just nu dessvärre ser ut att gå åt fel håll igen.
Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen kommer från kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår i Lindesberg, med anledning av att det just nu råder stor risk för gräsbränder i vår region.
– Normalt sett brukar april vara tiden då vi har den här typen av brandrisker, men nu har vi fått väderomständigheter där torrt fjolårsgräs snabbt torkat upp och utgör brandrisk tidigare än vanligt. Detta bör man vara mycket försiktig med, säger Mikael Juneholm.
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.
Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-19. Av totalt knappt 7 000 analyserade prover förra veckan var antalet positiva fall 450. Det kan jämföras med 390 fall veckan innan. Dessutom har man för närvarande brist på vaccin, detta meddelar regionen i ett pressmeddelande under tisdagen.