Fagersta hade som Lindesberg stora skulder i slutet av 90-talet, men fick efter valet 1998 ett nytt och ganska unikt politiskt styre. Vänstern tillsammans med de borgerliga. De ”kastade ut” sossarna och tog över makten. Resultatet blev en kommun fri från skulder. Hårt slit och inga ökade utgifter var modellen. Dessutom kunde kommunalskatten sänkas i flera omgångar.
Lindesbergs kommuns skuld har ökat med 30 miljoner kronor i år och kommun har nu lån på sammanlagt 187 miljoner kronor. Räntekostnaden uppgår till 7,6 miljoner. Det innebär att den totala skulden inom koncernen är 804 miljoner kronor. I koncernen ingår kommunen och dess verksamheter samt de kommunala bolagen. Att helt lyckas betala av lånen, under en 10-årsperiod, ser kommunens ekonomichef Lennart Jansson i det närmsta som en omöjlighet. För att lyckas med det krävs att något säljs av, menar han.
Vad gäller lånefrågan är Lindesberg i samma situation som Fagersta kommun kämpade med för ett antal år sedan. Fagersta hade skulder på 199 miljoner och räntekostnader på 16 miljoner. Det var för sex år sedan. Idag kan Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta, hålla huvudet högt. Kommunen är nämligen helt skuldfri och dessutom har man sänkt skatten flera gånger medan Lindesbergs har höjt skatten två år i rad.
Peter Bring, kommunchef i Lindesberg, berättar att det är mer eller mindre omöjligt att betala av lånen i snabbare takt än vad som redan sker.
-Så länge vi har ett underskott i budgeten är det svårt. Men det ligger redan i planen att amortera av i den takt vi kan, kommenterar Bring.
Att spara pengar är att göra sig av med lånen. När kommunen har överskott i budgeten bör dessa pengar alltså satsas för att minska på lånen och därmed också kostnaderna, menar Bring.
-Det gäller även avsättningar för framtida pensionskostnader.
Men att bli helt skuldfri på samma sätt som Fagersta lyckats med, är alltså inte något Lindesberg är kapabel till som det ser ut idag. Enligt Lennart Jansson hade det krävts mycket större åtgärder som att till exempel sälja av bolag. Men det är inte något som alla politiker visat något större intresse av att göra.
-Nu har ju det vid tidigare tillfälle ändå diskuterats en del. Bland annat att sälja energibolaget, men nu blev det inte aktuellt att göra så, säger Lennart Jansson.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.