På onsdag är det långa serieuppehållet äntligen över. Frågan är om man inte kan strukturera spelschemat på ett bättre sätt än så som det ser ut idag.
På onsdag drar det igång igen. Efter en och en halv veckas uppehåll ska de tre sista omgångarna i serien spelas innan spelarna får ta ett kort jullov inför att Allettan drar igång igen i mellandagarna.
Tio dagars matchledigt är en lång tid. Speciellt som serierna befinner sig på sina upplopp. Speciellt som det snart är dags för uppehåll igen.
Det finns all anledning att fundera kring hur spelschemat i Hockeyettan egentligen fungerar.
Till den här säsongen testas ett nytt serieupplägg. Fler lag går till Allettan, playoff-stegen kommer att se lite annorlunda ut och det ska spelas en så kallad Hockeyettan-final mellan segraren i Allettan Norra och Allettan Södra (där Lindlöven kommer att ingå) bland annat. Det finns ingen anledning att ha några synpunkter på detta upplägg förrän det har testats fullt ut och vi kan se hur det fungerar. Efter säsongen kommer det att gå att skriva spaltmeter i det ämnet.
Men spelschemat och hur säsongen struktureras tål att diskuteras redan nu.
Jag vet att många spelare är ganska missnöjda med hur seriernas spelscheman är upplagda. Med dåligt tajmade uppehåll och en julledighet som blir rumphuggen.
Att det inte spelades någon hockey helgen som gick beror på att domarna hade sin mittsäsongsträff. I alla fall söderöver, jag antar att det fungerar likadant i de flesta distrikten. De träffas och skriver regelprov, utbyter erfarenheter och har det allmänt gemytligt. Det är givetvis något som måste genomföras, men frågan är om man verkligen behöver ha ett uppehåll av den anledningen. Kan sådant inte klaras av direkt efter avslutad serie och inför stundande julvila istället frågar sig givetvis vän av ordning.
För det är ju inte bara så att det här uppehållet kommer ganska olägligt när det är få omgångar kvar och de sista omgångarna ska avgöra allt. Då vill spelarna fortsätta vara i elden. Det är ju också så att när serien väl är avklarad den 14 december väntar ett två veckor långt uppehåll som spelarna inte alls kan utnyttja på bästa sätt. För redan i mellandagarna (den 27 december) drar Allettan-serien igång.
De spelare som vill åka hem till sina egentliga destinationer över jul måste således hasta tillbaka illa kvickt så fort julaftonen är avklarad för att påbörja förberedelserna inför seriepremiären. Mellandagshockey är skoj, men särskilt mycket till jullov blir det ju faktiskt inte för de hårt prövade Hockeyettan-spelarna.
Kanske hade det varit lämpligare att skippa det uppehåll som precis klarats av och erbjuda ett längre break som spelarna faktiskt kan dra nytta av mellan grundserie och Alletta. Det finns många sätt att se på det där. Men de uppehåll som sprängs in mellan de 22 omgångarna (som man absolut kan diskutera om de borde vara fler) kommer sällan vid särskilt bra tillfällen under säsongen.
Jag har ingen riktigt bra lösning att lägga fram på exakt hur det hela borde struktureras istället. Men så som det fungerar idag kommer uppehållen olägligt och den ledighet som faktiskt erbjuds kan inte utnyttjas på bästa sätt.
Det måste gå att lösa bättre på något bättre sätt.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl hemmaseger i söndags så såg det ljust ut för Lindlöven som nu under onsdagen åkte till Boden för en avgörande match om en plats i slutspelets kvartsfinal. Onsdagens matchresultat blev däremot inte lika rolig för Lindlöven som den tidigare slutspelsmatchen. Istället blev det en tung förlust mot Boden som tar sig vidare till slutspelets kvartsfinal.
Efter två jämna matcher så blev det att Boden och Lindlöven tog hem varsin slutspelsmatch. 1-1 i matcher innebär att det blir slutspelsmöten i Lindehov under både lördagen och söndagen, där den aktuella kvartsfinalen kan få sitt avgörande på söndag. Seger under lördagen blir däremot viktig för båda lagen, där Lindlöven ger goda rapporter.
– Vi kommer med pigga och fräscha spelare med bra energi, säger Lennart Hermansson.
Drygt 160 personer samlades på Örebrotravets publikläktare under lördagskvällen för att prisa och hylla de största travprestationerna från Fornaboda och Örebro under 2024. Mamma och dotter Hell blev de stora prisplockarna av Fornabodas priser, vilket skapade en otrolig stolthet hos mamma Kerstin som har fått uppleva en fantastik säsong med sin dotter.
– Det är klart att man är en stolt mamma, säger Kerstin Hell.
Det blev en oväntat jämn match när tabelljumbon Skogås gästade Lindesberg i en extremt viktig match. För gästerna handlade allt om serieöverlevnad inför den kommande säsongen medan LIF Lindesberg behöver två poäng för att ännu ha chans att ta sig till slutspel. Hemmatruppen segrade och är nu enbart ett mål bakom tabelltvåan.
– Med två matcher kvar så vet vi vad som står på spel, säger Aron Kelecsényi.
Det är sedan tidigare klart att Lindlöven kommer att vara med i slutspelet till HockeyAllsvenskan. Med slutspelsträdets nya utseende så innebär det att Lindlöven kommer att ta den långa resan till Boden, för att inleda slutspelet första två matcher på bortaisen. Trots två tidigare förluster mot Boden under säsongen, så finns det förhoppningar att kunna skrälla.
– Det passar oss bra att vara lite underdogs, säger Lennart Hermansson.
Det blev underhållande på planen när tabellfemman, Lund, gästade Lindesberg Arena för säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundserie. Även om gästerna gav bort hela 19 poäng till Linde Volley genom matchen, enbart efter nätserver, så blev det ändå skåningarna som åkte hemåt med tre poäng efter ett kvalitetsspel från båda hållen när bollarna väl kom över nätet.
– Trots förlust så är jag ändå jätteglad över mitt lag, säger Nelly Dejeby.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.