Den eviga frågan om bomfällningarna i Lindesberg verkar inte komma till någon lösning. Åtminstone inte i praktiken. Under flera år har Lindesbergs kommun lovats bot på problemet med långa bomfällningar – utan att något har hänt. Banverket fortsätter att bolla frågan.
Under måndagskvällen stod åtskilliga personer och funderade vad som stod på vid norra järnvägsövergången. Bommarna gick ner vid 17-slaget och förblev sedan i nedfällt läge mycket, mycket lång tid. Över 20 minuter. Och folk började i vanlig ordning att ta sig över trots nedfällda bommar samtidigt som bilkön växte sig ut mot rondellen.
Jan Gustafsson på Lindesbergs kommun har under flera års tid försök råda bot på det här. Men trots flera försök med Banverket så kvarstår problemet.
-Jag vet inte exakt hur länge vi hållit på med det här, men det är länge och många brev har skickats till Banverket i ärendet.
30 sekunder plus den tid det tar för ett tåg att passera Lindesberg. Det är den modellen man önskar – och lovats av Banverket. Det skulle innebära att bommarna sällan är nere längre än 1 minut. Löftet från Banverket om att förverkliga detta kom redan 2001. Men än idag har alltså inget hänt.
Att bommarna ibland är nere längre än 15-20 minuter beror på ett signalfel. Det är sällan förekommande, men ack så irriterande när så händer. Mer vanligt är att bommarna dröjer sig kvar mellan 5-15 minuter på grund av förseningar i tågtrafiken. Men även om förseningarna kvarstår går problemet med långa bomfällningar att lösa ändå.
-Problemet uppstår på grund av förseningar och en lösning på detta skulle vara att flytta tågmötena från Lindesberg till Frövi istället. Enligt Banverket är detta möjligt och skulle alltså innebära att bommarna inte behöver vara nere så här länge, säger Gustafsson.
Viktigt att förtydliga är att denna lösning inte innebär att problemet med bomfällningar flyttas från en ort till en annan, tillägger han.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga dagar ute i fält.
Inom loppet av 48 timmar har Jari Mehtäläinen lämnat SD, meddelat att han kommer sitta kvar på sina poster som politisk vilde, samt blivit Socialdemokrat. Dessutom avsattes hela socialnämnden under måndagens kommunfullmäktige.
– För min egen del så är jag ju politiskt aktiv, och det vill jag ju fortsätta vara, då måste man ju ingå i ett parti, säger han.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
REPLIK: Vår debattartikel lyfte konkreta förslag på hur skolans underskott kan minskas – utan att drabba elever, lärare eller landsbygd. Svaret från politiken bemöter inte våra argument, utan reducerar medborgarnas engagemang till något negativt som man är besviken över. Det är både oroande och ovärdigt.