Att som klubb ordna en egen sporthall är inte helt enkelt. Men det är absolut ingen omöjlighet. Som nyligen blivit känt har inte LIF Lindesberg underlag att spela sina hemmamatcher i Lindesberg, utan tvingas göra så i Örebro pga att man saknar en egen hall. Andra sportklubbar har stött på liknande problem genom åren – och dessutom tagit itu med problemen. Tennisklubben är en av flera.
Året var 1977. Efter att i 12 års tid ha spelat i Lindeskolans idrottshall så gick planen nu i lås. Tennisklubben byggde därmed en helt egen tennishall på Kyrkberget. En av eldsjälarna som var med att förverkliga drömmen var Thomas Eriksson, som kom till klubben som 17-åring, tio år innan tennishallsbygget tog fart.
-Det var kämpigt, men det gick vägen. Det mesta finansierade vi med lån, resten sköt vi till med själva. Lånet delades upp mellan fyra olika banker innan det beviljades, så det var en del kämpande med att få till det, berättar Thomas.
Bygget inleddes nu mycket raskt och med hjälp från två olika byggfirmor tog det nu inte lång tid innan hallen stod klar.
-Nej, det tog inte lång tid alls. Jag minns inte exakt, men det blev klart samma år som det påbörjades i alla fall. Kostnaden slutade strax under en halv miljon kronor. Men sedan dess har vi byggt om hallen lite, så idag ligger slutnotan på ca en miljon kronor, säger Thomas.
Det stora problemet är inte själva bygget i sig – utan att hålla i driften, berättar Thomas vidare.
-Det är mycket kämpigt. Vi har en årsomsättning på cirka 400 000 kr och hela 85 procent av utgifterna är gällande driften. Vi får därför inte så mycket över när allt är betalt för.
Uppvärmningen tar den största delen av budgeten varje år. Tidigare betalade klubben 65 000 kronor för oljan innan man gick över till fjärrvärme, som reducerade den kostnaden till 35 000 kr. Fjärrvärmen, elen och försäkringen är det som äter upp mest av inkomsterna idag. Cirka 100 000 kronor kostar det klubben varje år – och då har ändå inte alla omkostnader räknats med.
Idag har klubben ca 200 medlemmar. Som mest har man haft strax över 300 medlemmar. Under den mest aktiva tiden hade klubben stora framgångar och spelade högt i serien. Få hemmamatcher slutade i förlust.
-Men idag är klubben mer engagerad i tennisen som motionssport och inte alls lika högt satsande som förr. Vi har folk i alla åldrar, från de allra yngsta till de i pensionsåldern, förklarar Thomas Eriksson.
Fotnot: Tennisklubben bildades redan år 1898 och var den andra klubben i Sverige att bygga en helt egen hall. Tennisklubben i Oxelösund var först och blev även ett utflyktsmål för Lindesbergsklubben inför det egna bygget.
Relaterade länkar
Lindeskolans nya egna hall – för endast tre miljoner
Debatt>>