Distriktets orienteringsklubbar samlades under torsdagsförmiddagen för att bege sig ut i skog och mark och samla på sig stämplar. De 74 startande fick välj på tre olika långa slingor, och väl tillbaka i mål i Fritidsbyn samlas hela, glada gänget för att fika och, viktigast av allt, diskutera sina kontrolltider.
15 klubbar och 74 deltagare. Det är veteranorientering vid Fritidsbyn och under våren turas de olika klubbarna om att arrangera den här tävlingen på torsdagarna, idag är det Lindebygdens Orienteringsklubb som står för den saken. Nästa torsdag kommer man att få bege sig till Kilsbergen där den sista träffen för säsongen kommer att hållas innan sommaruppehållet. Beroende på hur långt man vill springa kan man välja på 2,5, 3,5 och 4,5 kilometer. Att det sedan går under namnet ”Veterantävling” betyder inte att det endast är de äldre som hakar på.
– Man behöver inte vara pensionär, det kan även vara andra, bara man är ledig. En del måste ju faktiskt jobba också, säger banläggare Asta Sjöberg och skrattar.
Det är verkligen varierande åldrar på deltagarna idag, den yngsta är en liten bit över 20 och den äldsta, Bengt från Hallsberg, har passerat 90 och är en van orienterare. Antalet deltagare är inte heller något man kan klaga på, och Asta håller med om att de är många. Som mest har man varit 88 stycken, men det brukar variera någonstans mellan 70-80. Man har också kunnat notera en ökning för varje år, det är alltfler som vill vara med och deltaga.
– Det går ut på att man springer en bana, det är motion och man mår bra. Sedan fikar vi tillsammans så arrangörerna har ansvar för att de får kaffe, te, ett par mackor och kanske en kaka också. Det är både socialt och frisk luft och motion. Och så en riktig naturupplevelse!, konstaterar Asta.
Mats Hastad från Fellingsbroklubben går i mål efter sina 4,5 kilometer och är väldigt positiv till sin runda i Lindesbergskog.
– Det var jättetrevligt, de är duktiga på att lägga banor, det passade väldigt bra för lite äldre. Det var mycket kompassgång, så jättebra, det var jag som var slarvig vid en utgång, säger Mats och visar sitt slarv på kartan han har framför sig.

Kontrolltider skrivs ut. Foto: Ida Lindkvist
Så fort man är tillbaka går man genast till en maskin för att få ett slags personligt kvitto. På det lilla pappret kan man utläsa sina kontrolltider, hur lång tid det tagit mellan de olika kontrollerna.
– Det pratas det om vid kaffet, och i omklädningsrummet, eller ja, redan på väg till omklädningsrummet. Jag brukar säga att det är det bästa diskussionsunderlaget, säger Asta och fortsätter:
– Nu är det datorer som sköter och räknar ut allt direkt. Jag har orienterar i över 60 år så jag har varit med och upplevt hur det var förr också.
Ytterligare ett gäng kommer i mål, rödblommiga och glada. De skriver ut sina kontrolltider som de ögnar igenom och kommenterar. Man tar sin ryggsäck och går mot omklädningsrummet. Snart väntar det efterlängtade fikan innan det åter blir dags att bege sig hemåt och ladda hem inför nästa torsdag i Kilsbergen.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
Inte en träningsoverall fanns i sikte när Lindeskolans Idrottscollege prisade sina framstående elever under årets Idrottsgala som gick av stapeln på onsdagskvällen. En gala där årets främsta prestationer bland eleverna på Idrottscollege utsågs, under mycket festliga och glammiga former. Det finaste priset, Årets Idrottare, tilldelades i år Frövi judos stora talang Ingrid Nilsson, som fick priset för tredje gången.
Travsäsongen på Fornaboda Travbana närmar sig med stormsteg. Under Annandag Påsk så smygstartar travbanan säsongen med en historisk ponnytravdag, där Fornaboda är först i landet med att arrangera varmblodslopp för ungdomar under en ponnytravdag. Startanmälan till loppet blev dessutom så pass stort att man valde att dela loppet i två.
– Det är givetvis jättepositivt, säger Claes Broberg.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl hemmaseger i söndags så såg det ljust ut för Lindlöven som nu under onsdagen åkte till Boden för en avgörande match om en plats i slutspelets kvartsfinal. Onsdagens matchresultat blev däremot inte lika rolig för Lindlöven som den tidigare slutspelsmatchen. Istället blev det en tung förlust mot Boden som tar sig vidare till slutspelets kvartsfinal.
Efter två jämna matcher så blev det att Boden och Lindlöven tog hem varsin slutspelsmatch. 1-1 i matcher innebär att det blir slutspelsmöten i Lindehov under både lördagen och söndagen, där den aktuella kvartsfinalen kan få sitt avgörande på söndag. Seger under lördagen blir däremot viktig för båda lagen, där Lindlöven ger goda rapporter.
– Vi kommer med pigga och fräscha spelare med bra energi, säger Lennart Hermansson.
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i samband med ett häftigt anfallsspel vilket gjorde att drygt 500 personer fick utrymma lokalen.