Vi går in i ett nytt år där det blir allt viktigare att som idrottsförening engagera sig i mer än bara idrott. Att sticka ut ur mängden handlar lika mycket om resultat som att ta ett socialt ansvar.
Ni kanske läste om det strax innan det gamla året övergick i det nya. Att LIF Lindesbergs seriekonkurrent, topplaget OV Helsingborg, tilldelats ytterligare pengar för att bedriva sitt integrationsprojekt ”Handboll för alla”. Till de cirka 4,5 miljoner man redan erhållit från Arvsfonden kan nu läggas nya friska 750 000 i bidrag från Crafoordska stiftelsen som nu gör att Skåne-föreningen kan fortsätta driva sitt nobla projekt med full kraft.
”Handboll för alla” går i korthet ut på att erbjuda handbollsträning och läxhjälp till barn i åldrar mellan 6-9 år från utsatta stadsdelar i Helsingborg för att minska risker för utanförskap och verka för integration.
Jag blir glad när jag läser om sådana typer av projekt. För det är ju faktiskt så att idrotten fyller en oerhört viktig funktion i den typen av arbete. Det har visat sig förr att idrotts- och föreningsverksamhet är ypperliga vägar in i en ny kultur. De innebär inte bara glädjen i att få idrotta utan är minst lika viktigt för att hitta ett socialt sammanhang och möta nya människor. Det är viktigt att idrottsföreningar finns med och öppnar sådana dörrar. Handboll är ju dessutom en i allra högsta grad lämplig sport för att bedriva sådan verksamhet i och med att dess språk är universalt och det kostnadsmässigt är förhållandevis billigt i jämförelse med många andra (material)idrotter.
Inte att förglömma, att nå nya målgrupper är naturligtvis dessutom väldigt viktigt för en idrottsförening i arbetet med att bredda rekryteringsunderlaget och återväxten när det kommer till att få fram nya talanger. Win-win med andra ord.
Över huvud taget blir det allt viktigare för idrottsklubbar att ta ett socialt ansvar. Att positionera sig i samhället, inte bara som idrottsförening, utan som en viktig social aktör i ett betydligt större perspektiv. År 2017 kan man inte bara ägna sig åt sin idrott, för att i längden kunna bli framgångsrika måste man vara bra på så mycket mer. I allt vad det kommer till samhällsansvar, att skapa förutsättningar för företagsnätverk, att marknadsföra sig gentemot ny potentiell publik och så vidare och så vidare. Det krävs mycket av en exemplarisk idrottsförening.
För att byta ämne helt men ändå spinna vidare på att röra sig utanför den begränsande ramen som den egna idrotten innebär. Att ta ett stort samhällsansvar är viktigt, likaså blir det allt viktigare att skapa jippon och evenemang kring matcherna.
Jag läser en underhållande artikel på Handbollskanalen om mer eller mindre moderiktiga handbollsdräkter genom tiderna och det slår mig att där finns väldigt mycket att väldigt enkelt göra för att skapa mervärde kring matcherna. Ishockeyn har högre upp i seriesystemet jobbat framgångsrikt med exempelvis specialtröjor för speciella evenemang. Både med retro-tröjor och helt nya dräkter framtagna för specifika matcher.
På andra sidan Atlanten är de ännu bättre på den typen av jippon och där kliver de dessutom gärna över gränserna mellan idrotter. För att ta ett exempel. I slutet av januari arrangerar baseball-laget Cleveland Indians någon form av familjedag. Som av en händelse spelar stadens hockeylag (de regerande AHL-mästarna Cleveland Monsters) hemma samma kväll och väljer då som en hyllning att spela i formidabelt snygga replicas av baseballagets matchtröjor. Som sedan auktioneras ut till förmån för välgörenhet, apropå att ta ett socialt ansvar.
After #TribeFest on 1/28, check out @monstershockey!
Players will wear these slick Tribe sweaters, which will be auctioned for charity! pic.twitter.com/yDMCEWnZKz
— Cleveland Indians (@Indians) December 29, 2016
Jag är helt övertygad om att det skulle kunna gå att tillämpa även inom handbollen för att öka på intresset och skapa lite hype. LIF Lindesberg och Lindlöven har som bekant inlett en dialog för att motverka matchkrockar och det talas rent av om en hel dag med dubbla matcher fram i februari.
Tänk då att anamma konceptet ovan. Att de båda klubbarna lirar matcherna i replicas av varandras matchställ. Hur fräsigt vore inte det?
Möjligheterna för att ta klivet från att vara mer än bara ett idrottslag är oändliga.
Jag hoppas att 2017 blir året då vi ser många handbollsklubbar våga testa vingarna och på allvar öppna dörrarna för nya projekt och experiment. Vad dessa nu än må vara.