Imorgon går den 26:e upplagan av Wedevågsloppet av stapeln. Så här långt är över 600 löpsugna människor i alla åldrar anmälda. Loppet är en traditionell tävling som arrangeras av Wedevågs IF, som till årets version har flera nyheter.
– Grundkonceptet är ju hela tiden samma. Men sen försöker vi utveckla tävlingen för varje år som går och hela tiden försöka göra den bättre och mer attraktiv, både för åskådare och löpare, berättar Erik Carlsson som är ordförande i Wedevågs IF.
Wedevågsloppet är en traditionell löptävling som i åratal lockat stora mängder av deltagare. Imorgon är det så dags för den 26:e upplagan av tävlingen att äga rum. I vanlig ordning är det Wedevågs IF som står som arrangör, ett uppdrag som man vill förvalta på bästa sätt.
– Vi har alltid en summering efter varje år. Där tittar vi på vad som varit bra, vad som kan bli bättre och sen försöker vi alltid göra en bättre tävling. Men samtidigt kan vi inte växa ur vår kostym, vi måste fortfarande kunna hantera det, förklarar Erik Carlsson.
För med ett så pass stort arrangemang som Wedevågsloppet följer även ett stort arbete. Tävlingen ställer stora krav på föreningens medlemmar, som inte är sen med att ställa upp för att bidra. Totalt kommer mellan 70-80 funktionärer att arbeta under lördagens tävling. Carlsson förklarar att det är ett måste för att kunna genomföra arrangemanget.
Det är nämligen ett rekordstort antal deltagare detta år. Uppemot 630 aktiva har föranmält sig, vilket är högre större siffra än något man tidigare uppnått. Det största intresset är för 9-årsklassen, där man på pojk- och flicksidan sammanlagt har över 200 föranmälda. Möjligheten till efteranmälan finns självklart och då gäller det att vara på plats senast en timme före start.
Just start och målgång sker vid Smedvallens Idrottsplats, där den första starten går klockan 9.00 och den sista 13.30. Prisutdelningen för det avslutande långa loppet äger rum 14.40 och avrundar tävlingsdagen. Att loppet detta år utvecklats ytterligare deltagarmässigt tror Erik Carlsson är ett resultat av Klasskampen.
– Många ungdomar har kommit in via Klasskampen. Det är en tävling mellan klasserna i hela kommunen, där de tävlar i vilka som kan ha störst procentuell medverkan. Vinnaren av tävlingen får 2000 kronor till klasskassan och tvåan får 1000 kronor.
– Fokus ligger inte på tävlingen. Fokus ligger på att genomföra tävlingen och det är det ju vi tycker är väldigt viktigt. Speciellt i ungdomsklassen där de inte ska känna någon press utan det ska handla om utförandet.
Men klasskampen är inte den enda punkten man koncentrerat sig på. När Wedevågsloppet imorgon öppnar upp den 26:e gången gör man det med målet att vara en familjefest.
– En annan sak vi har satsat på i år är att vi lagt extra fokus på kringevenemang. I år vill vi göra loppet till en familjefest. Oavsett om man är åskådare eller deltagare ska det finnas något som är rogivande för hela familjen, berättar Erik Carlsson.
– Vi kommer bland annat att ha en hoppborg. Dessutom är det sumobrottning för de över 12 år, en professionell styltgångare på plats, ansiktsmålning och även glass för de yngsta.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl hemmaseger i söndags så såg det ljust ut för Lindlöven som nu under onsdagen åkte till Boden för en avgörande match om en plats i slutspelets kvartsfinal. Onsdagens matchresultat blev däremot inte lika rolig för Lindlöven som den tidigare slutspelsmatchen. Istället blev det en tung förlust mot Boden som tar sig vidare till slutspelets kvartsfinal.
Efter två jämna matcher så blev det att Boden och Lindlöven tog hem varsin slutspelsmatch. 1-1 i matcher innebär att det blir slutspelsmöten i Lindehov under både lördagen och söndagen, där den aktuella kvartsfinalen kan få sitt avgörande på söndag. Seger under lördagen blir däremot viktig för båda lagen, där Lindlöven ger goda rapporter.
– Vi kommer med pigga och fräscha spelare med bra energi, säger Lennart Hermansson.
Drygt 160 personer samlades på Örebrotravets publikläktare under lördagskvällen för att prisa och hylla de största travprestationerna från Fornaboda och Örebro under 2024. Mamma och dotter Hell blev de stora prisplockarna av Fornabodas priser, vilket skapade en otrolig stolthet hos mamma Kerstin som har fått uppleva en fantastik säsong med sin dotter.
– Det är klart att man är en stolt mamma, säger Kerstin Hell.
Det blev en oväntat jämn match när tabelljumbon Skogås gästade Lindesberg i en extremt viktig match. För gästerna handlade allt om serieöverlevnad inför den kommande säsongen medan LIF Lindesberg behöver två poäng för att ännu ha chans att ta sig till slutspel. Hemmatruppen segrade och är nu enbart ett mål bakom tabelltvåan.
– Med två matcher kvar så vet vi vad som står på spel, säger Aron Kelecsényi.
Det är sedan tidigare klart att Lindlöven kommer att vara med i slutspelet till HockeyAllsvenskan. Med slutspelsträdets nya utseende så innebär det att Lindlöven kommer att ta den långa resan till Boden, för att inleda slutspelet första två matcher på bortaisen. Trots två tidigare förluster mot Boden under säsongen, så finns det förhoppningar att kunna skrälla.
– Det passar oss bra att vara lite underdogs, säger Lennart Hermansson.
Det blev underhållande på planen när tabellfemman, Lund, gästade Lindesberg Arena för säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundserie. Även om gästerna gav bort hela 19 poäng till Linde Volley genom matchen, enbart efter nätserver, så blev det ändå skåningarna som åkte hemåt med tre poäng efter ett kvalitetsspel från båda hållen när bollarna väl kom över nätet.
– Trots förlust så är jag ändå jätteglad över mitt lag, säger Nelly Dejeby.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.