Gunilla Egeryd och Göran Claesson vid minnesmonumentet i Lindesberg, där det blir en ceremoni på lördag kl 16.00. Foto: Hans A.

20 år efter Estoniakatastrofen: Får vi någonsin veta sanningen?

På söndag är det exakt 20 år sedan M/S Estonia gick under en natt på Östersjön. 33 personer från Lindesberg förlorade livet. För många, många fler blev livet sig aldrig mer likt. – September har sedan dess varit en skitmånad. Man känner sig olustig och tappar energi – först utan att förstå riktigt varför, men vi påminns, framförallt när det är årsdagar.

Nu är det 20-årsdagen och Gunilla Egeryd, drivande ordförande i Röda Korset i Lindesberg och Göran Claesson, ordförande i Föreningen Anhöriga Estonia FAE i Lindesberg håller i trådarna när minnet av de omkomna ska högtidlighållas. Gunilla förlorade sin man Remi. Göran sin dotter Susanne. För dem är höstarna – som för många av de drabbade – alltid jobbiga.

33 personer från kommunen kom aldrig hem, efter den studie- och konferensresa de gjorde tillsammans. De var måltidspersonal i skolor och äldreboende, som skulle komma hem inspirerade och med ny energi till en ny organisation. Gunilllas man körde bussen – hon och Göran påminns allt som oftast om vad de förlorat:
– Jag påminns när jag ser fotografierna på min dotter som står där hemma. Jag påminns när pojkarna kommer och hälsar på, säger Göran Claesson. Han är morfar till tre barnbarn – den yngsta var sex år, när mamma Susanne omkom. Hon blev 29 år – rycktes bort alldeles för ung. På minnesstenen vid Frövi kyrka står dottern Susannes namn tillsammans med sju andra namn.

– Visst hände det att jag fortfarande kunde bli arg på Remi att han inte fanns här längre. Det räckte med att jag t ex fick bråka med motorgräsklipparen, för att jag kunde låta det gå ut över honom, säger hon – förstås medveten om den drastiska formuleringen. Sorgen sitter djupare än så. Och ilskan över hur de drabbade, de anhöriga har hanterats är uppenbar hos Gunilla och Göran. De känner att ansvariga – höga politiker, tjänstemän och de som ingick i det s k Etiska Rådet inte har tagit sitt ansvar, inte lyssnat på dem, mörkat och lagt locket på – svikit dem. De har ”satt sig till doms över och tyckt för andra”, säger Gunilla Egeryd.

Den avgående statsministern Carl Bildt och den tillträdande Ingvar Carlsson (det hade precis varit val 1994) sade att ”alla ansträngningar ska göras” för att bärga fartyget och ta upp de omkomna. Tre månader senare hade båda ändrat sig -Estonia och de omkomna ”ska förbli i havet”. Sveket gäller att män, hustrur och barn lämnats kvar i havet. Att ansvariga hade bråttom att täcka över olycksplatsen. Att det inte gjorts några försök att ta hand om och begrava de döda. Så länge inte fartyget och de döda bärgats, då kan inte Göran lägga Estonia-olyckan åt sidan. Han och Gunilla talar om att till och med fattiga länder tar hand om sina döda, sina drunknade. De jämför med den stora färjekatastrofen utanför Italien för två år sedan – den båten bärgas.

De tycker att det finns så många frågetecken runt olycksorsaken som inte rätats ut. Många överlevande och anhöriga misstror den officiella förklaringen – att det var hårt väder med hög sjö i kombination med att bogvisiret längst fram lossnade, som gjorde att Estonia gick till botten. Överlevande vittnar om att haverikommissionen aldrig hört dem. Göran talar om spekulationer som förts fram genom åren – kom fartyget iväg för sent för att man inväntade en hemlig militär transport ? Året var 1994 med Sovjetunionens fall, hade den amerikanska säkerhetstjänsten CIA ett finger med i spelet ? Var det sabotage ? Och vad visste de svenska topp-politikerna som de förtiger ?


Göran Claesson och Gunilla Egeryd, anhöriga efter Estoniakatastrofen, känner sig svikna av samhället. Foto: Hans Andersson.
– Jag räknar inte längre med att få veta sanningen om vad som hände den där natten. Men förhoppningsvis kommer mina barnbarn eller barnbarnsbarn få veta den, säger Gunilla Egeryd.Nu har jag kommit fram till inställningen ”Gör något åt det du kan göra något åt – lägg resten åt sidan”. Göran jämför med den försvunna DC3:an – det militära signalspaningsplan som försvann 1952 och där sanningen kom fram först efter 50 år, när det bärgades från Östersjöns botten.

De förstår inte myndigheters och politikers beslut. Inte heller varför Estonia sjönk. Det är tydligt att många drabbade inte kan acceptera att inte någon tar på sig ansvaret eller ställs till svars för olyckan. Gunilla och Göran börjar kunna lägga den tyngsta sorgen bakom sig, även om de känner sig berövade möjligheten att göra ett avslut:
– Om du tänker dig en skilsmässa, så har den som lämnar redan hunnit bearbeta, men den som blir lämnad har det kvar. Vi som blivit lämnade, har aldrig fått chansen till ett avslut, säger Gunilla Egeryd.

I livskriser brukar drabbade kunna få hjälp och stöd. Göran erbjöds samtal på Bergshälsan, men han gick inte dit. Gunilla säger att den s k Posomgruppen – som är den krisgrupp som närsamhället och sjukvården ställer upp med vid stora olyckor och katastrofer – inte har koll på vilka Estionia-anhöriga som finns i Lindesberg. Hennes kontakt med dem som skulle ge henne stöd var inte heller som hon hade önskat.
Med så många omkomna från Lindesberg har tusentals lindesbergare någon anknytning till olyckan. Men Göran och Gunilla upplever att de får väldigt olika gensvar, att det är olika hur människor orkar lyssna:
– Har du inte lagt det där bakom dig !!?? brukar folk ibland säga, berättar Göran och han återger det med en ton, som säger att sådana synpunkter inte lämnats med särskilt stor omtanke.

På söndag – årsdagen den 28 september – blir det en minneskonsert i Fellingsbro kyrka kl 18.00. Det blir också minneshögtider vid kyrkor i andra orter som drabbades särskilt hårt och kommunen håller en ceremoni vid Estonia-monumentet i parken intill pumphuset vid Strandpromenaden. Se program nedan.

Minneskonsert, kransnedläggning, ljuständning
Föreningen Anhöriga Estonia, FAE, inbjuder tillsammans med Kommunen och Kyrkan till en minneskonsert med sångkörer från kommunen (Akvileja samt körer från Fellingsbro och Näsby församlingar) i Fellingsbro Kyrka söndag 28 september, kl 18.00. Kaffe i Klockargården efter minneskonserten

Kransnedläggning och ljuständning
Lindesberg, minnesmonumentet lördag 27 september, kl 16.00
Tal av Anders Ceder, Christer Lenke

Ramsberg, nya kyrkogården söndag 28 september, kl 13.30 FAE
Guldsmedshyttan, kyrkogården söndag 28 september, kl 14.30 FAE
Lindesberg, södra kyrkogården söndag 28 september, kl 15.00 FAE
Frövi, kyrkan söndag 28 september, kl 16.00 FAE
Fellingsbro, kyrkan söndag 28 september, kl 17.00 FAE

Bakgrund (Sjöhistoriska museet):
En av de stora sjöolyckor som det talas mycket om i Sverige är Estoniakatastrofen. Natten till den 28 september 1994 sjönk passagerarfärjan m/s Estonia mitt ute i Östersjön. Hon var på väg från Tallinn till Stockholm. Ombord fanns 989 personer. 852 av dem dog. Bara 137 kunde räddas ur vattnet.

Många hoppades att fartyget skulle tas upp. Men så blev det aldrig. Sveriges, Finlands och Estlands regeringar bestämde att platsen där Estonia ligger på bottnen skall vara en grav och att gravfrid skall råda. Gravfrid betyder att den plats där människor ligger begravda ska lämnas ifred. Fortfarande är Estoniakatastrofen en svår fråga för många människor. Alla är inte överens med Haverikommissionen om varför Estonia sjönk.

Publicerad 23 september 2014 klockan 15:14

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.

20 april 2021 klockan 09:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig

UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.

19 april 2021 klockan 14:15 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan

Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är f...

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om ...

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

16 april 2021 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 ...
15 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären ä...
14 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
14 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift skall kvinnan ha blivit hotad då hon bad om att få se legitimation av en yngre kille som ville handla tobaksvaror.

9 april 2021 klockan 10:21 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden ...

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka
Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 ...
2 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, ...
2 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och...
1 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-20 14:28