Aleksander Lazarevic firar 35 år som tränare. Foto: Camilla Lagerman

35 år som tränare: ”Har gjort mig till en bättre människa”

Efter hela 35 år som tränare brinner passionen för fotbollen fortfarande lika starkt hos Aleksander Lazarevic. I en öppenhjärtig intervju berättar han om sina år inom sporten, och vad som format honom till den människa och ledare han är idag.
– Jag ville egentligen bli präst, men jag tror inte jag skulle blivit en så bra sådan, skrattar han.

I Aleksander Lazarevic unga år spelade han både hockey, handboll och schack, men som 10-åring vann fotbollen hans hjärta, och har sedan dess aldrig släppt taget. Som 18-åring fick han sitt första tränaruppdrag, då för IFK Lindesbergs juniorlag. Nu, 35 år senare är han ungdomsansvarig i föreningen och tränar sitt pojklag, som han menar är det bästa laget han haft.

– Janne Jansson övertalade mig att bli ledare för IFK Lindesbergs juniorlag, det var ingen ordning, och de tränade knappt, berättar Aleksander.

Kort därefter spelade de match mot Karlslunds IF och förlorade med 11-0. Några månader senare möttes lagen igen, då i Örebrocupen.

– Vi tränade otroligt mycket löpning och teknik, sedan mötte vi Karlslund i semifinalen. Vi förlorade med 2-1, men det var för mig ett bevis på att man kan göra mycket med disciplin och träning, säger han.

Sex år senare, 1994, kände han att det var dags att satsa, och det ordentligt. Men hans träningsmetoder började ifrågasättas, och när klubben beslutade sig för att sparka honom värvades han av Karlslunds IF.

– Jag bestämde mig för att vi skulle satsa för att komma upp i juniorallsvenskan inom några år, vilket vi faktiskt gjorde redan året efter. Klubben tackade dock nej på grund av kostnader, och det sitter kvar som en tagg i hjärtat än idag. Man började också ifrågasätta mina metoder, och till slut sparkade de mig.

Den efterföljande tiden i Karlslunds IF blev en tid som Lazarevic menar har format honom och satt avtryck i hans sätt att arbeta.

– Den formade mitt sätt att vara, hur man arbetar med barn och unga, föräldragrupper och inte minst ledarskap. Min målsättning var att vi skulle spela SM-slutspel, och det var nog inte många som trodde att jag var riktigt frisk, men vi gjorde det och kom till slut femma i Sverige, skrattar han.

Aleksander Lazarevic på den plats han älskar, Kroatien. Foto: Privat

Det är dock inte bara tiden i Karlslund som har format hans person, även de många somrarna i Balkan ända sedan barndomen, har varit av stor betydelse.

– Jag var mycket där på somrarna och såg mycket fotboll, jag hade sådan tur att min mammas bror kände mycket folk inom fotbollen, så jag fick träffa spelare från bland annat Röda Stjärnan och Hajduc Split. Jag hävdar att Balkans ledarskap och teknikträning är den bästa i Europa, det kan se väldigt trist och tråkigt ut, men det ger effekt.

Även om Aleksander är född i Sverige, så har han sina rötter i det forna Jugoslavien. Just Balkan, och numera framförallt Kroatien, har blivit en viktig plats för honom.

– Jag och min familj åker till Kroatien varje sommar, till Dalmatien. Jag känner mig hemma där, det är är där jag läker och hämtar kraft. Jag älskar Sverige, men min dröm är att bo där som äldre.

Efter en fallolycka för närmare sju år sedan, valde han att sluta som juniorlagstränare och istället satsa på en dröm han haft länge. Något som visat sig bli ett lyckosamt drag.

– Jag hade en dröm om att få träna ett lag från början, och det blev pojkar födda 2010 i IFK Lindesberg. Det kommer bli mitt bästa lag, det ser jag redan nu. De här killarna har gjort mig till en bättre människa och tränare, säger Aleksander med tårar i ögonen.

Som tränare för pojklaget har hans arbete dock inte stannat på fotbollsplanen, utan han har även nära kontakt med skolan för att kunna fånga upp om det förekommer mobbing eller liknande inom gruppen.

– För mig är det viktigt att jobba med rätt saker, att komma i tid, visa respekt, sköta sin utrustning, sköta skolan, göra läxor och lyssna på sina föräldrar. Jag kan erkänna att jag fostrar dem, vi pratar mycket om mobbing, trakasserier, sexism och sociala medier. Jag tycker det daltas för mycket idag, många tycker att fotbollen ska vara en frizon, och för någon som exempelvis har problem med matten i skolan så kan det absolut vara det. Men om du beter dig illa i skolan ska det absolut inte vara en frizon att komma och spela fotboll, säger han.

Arkivfoto: Camilla Lagerman

I pojklagets spelsätt kan man lätt se att Lazarevic har influerats av Balkans sätt att spela fotboll, något han inte heller sticker under stolen med.

– Jag kan absolut vara ganska tuff och krävande i mitt ledarskap, men jag ger också väldigt mycket kärlek till killarna. Det många kanske inte förstår är att 70-80 procent handlar om ledarskap, det är därför det är så oerhört viktigt. Jag har också fantastisk hjälp av mina ledare, de värdesätter jag otroligt högt!

Något som diskuterats flitigt i media är huruvida barn ska tävla inom sporten, där det råder delade meningar. Även kring pojklaget har detta diskuterats, då man gick ur föregående säsong med noll förluster, men valde att inte gå ut med det.

– Det är fult att vara bäst, det är jag rädd för. Det borde inte vara så, barnen själva vet vilka som vinner och inte vinner. Jag tror det handlar mer om att utbilda föräldrar och oss vuxna, hur vi ska hantera lycka och misslyckanden och hur man coachar barnen. Vi tävlar, men på rätt sätt, det gäller att se alla människor, ingen ska må dåligt.

Pojklagets fina resultat har dock spridit sig bland klubbarna, vilket gjort att man fått förfrågningar om att möta lag från bland annat AIK och Brommapojkarna.

– Vi har fått en otroligt fin gemenskap med Brommapojkarna, som var här och spelade Benjamins minne bland annat. I början av året mötte vi ett av Sveriges bästa pojklag och förlorade med 3-1, så vi är nästan där. Det är en ynnest för Lindesberg att ha ett så otroligt bra pojklag, sedan är det inte så många lag som har en tränare med 35 års erfarenhet, säger Lazarevic och avslutar:

– Det här blir mitt sista lag, i IFK. De betyder väldigt mycket för mig, det ska bli kul att se hur långt de kan gå.

Publicerad 17 mars 2023 klockan 13:05

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Filip Nyängen. Foto: Camilla Lagerman

Flera nyheter att vänta för hockeybesökare: ”Kommer se att det händer grejer”

Inför onsdagens stora hemmapremiär i Lindehov presenterar klubbchef Filip Nyängen ett par nyheter som de hockeyälskande besökarna kommer att upptäcka. Bland annat öppnar man den sprillans nya puben, men man kommer också att börja visitera besökarna innan insläpp i Lindehov.
– Vi har fått striktare säkerhetsregler från förbundet för att stärka säkerhetsrutinerna, det innebär att alla ska visiteras innan man går in i arenan i en förbundsserie, förklarar Filip.

3 oktober 2023 klockan 14:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


William Kias höll kontroll mot Surahammar i seriepremiären. På onsdag är det dags för hemmapremiär. Arkivfoto: Hasse Persson

Inför Lindlöven-Borlänge HF: Hemmapremiär efter seger

Under lördagen rivstartade HockeyEttan sin nya säsong, där det inte kunde ha slutat bättre för Lindlöven. Säsongspremiären spelades i Surahammar där den nya truppen hade full kontroll på spelet, vilket gav truppen en inledande seger inför onsdagens hemmapremiär mot serierivalerna Borlänge HF.
– De har blivit lite av en rival för oss under de senaste åren.

3 oktober 2023 klockan 16:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Makarna Heintz hittade en jätte i kantarellhavet

Det var när makarna Lennart och Annelie Heintz gav sig ut på sin sedvanliga svampjakt i skogarna utanför ...

Singelolycka med lastbil orsakar stopp i trafiken

En singelolycka med lastbil inträffade strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen på länsväg 249 strax ...

Bingo Rimér donerar pris till helgens minnescup

Söndagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, får ä...

Med en seger mot Kumla så finns ännu chansen till en kvalplats till Division 4, för IFK Lindesbergs del. Foto: Camilla Lagerman

bildspel IFK Lindesbergs jakt på kvalplatsen lever

Fotbollssäsongens sista hemmamatch slutade med seger! Trots en mållös första halvlek så fick publiken ta del av en målstark andra halvlek, där IFK Lindesberg slutade starkast. De tre poängen var ett måste för hemmalaget som ännu har en chans att ta kvalplatsen till Division 4, även om det blir en tung uppgift efter att både SMÅ och Örebro segrat sina matcher.

2 oktober 2023 klockan 11:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Bengt Storbacka, oppositionsråd (S). Foto: Camilla Lagerman

Storbacka: ”Vad vill majoriteten?”

I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.

2 oktober 2023 klockan 08:42 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindesbergs skolor behöver fler läroböcker
INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu ...
2 oktober 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Dubbla förluster för LIF Lindesberg
Handbollssäsongen har rivstartat och i helgen kunde LIF Lindesberg följa båda sina A-lag. Damerna hade säsongspremiär på hemmaplan, medan ...
2 oktober 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Persbrandt sätter färg på skördemarknad i Gusselby
I samarbete med Caravan Club of Sweden anordnar Kerstin Birath en skördemarknad vid familjecampingen Gusselby Annorlunda i helgen. Det kommer dukas ...
29 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Inför IFK-Kumla BK: Hemmamatch under IFK-Dagen

Det blev ingen seger mot Askersund på bortaplan, men chansen mot Division 4 lever ännu. På lördag spelar IFK Lindesberg sin sista hemmamatch för säsongen inom grundspelet, där en seger är extremt viktig för att öka chanserna för att kvala sig uppåt. Med fin sol i luften så lär även stödet finnas, då lördagen även bjuder på IFK-Dagen.

29 september 2023 klockan 12:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Säsongspremiär i Division 1 för LIF-damerna: ”Härlig utmaning”

Det var ett stort jubel i våras när LIF Lindesbergs båda A-lag tog sig segrande ur sina serier. Precis som herrlaget så har även damlaget klättrat sig uppåt och på lördag är det dags för en efterlängtad seriepremiär. En hemmamatch inleder serien där man möter fjolårets besegrade Division 2-lag, HF Karlskrona.
– Allt som vi har gjort har blivit ett snäpp seriösare, säger Oskar Wallin.

29 september 2023 klockan 08:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Julfesten kommer tillbaka i ny tappning: ”70 years of rock”

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland ...

10 miljoner ska sparas på Lindeskolan under 2024

Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde i juni att lägga 10 miljoner kronor i besparing på Barn- ...

Elin uppmanar till klädbyte till förmån för Barncancerfonden och Rädda barnen

I helgen stundar årets klädbytardag hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. ...

Annons


Rektor Eva Valtonen och Emma Elvenäs från styrelsen framför den pampiga skolbyggnaden. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Friskolan i Löa firade 30 år – fick besök från svunna tider

På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan är en av de första friskolorna som tog form i Sverige på 90-talet. Detta firades denna dag med grillade hamburgare, hoppborg, ponnyridning och visning av skolans olika klassrum och områden. På plats fanns bland annat skolans allra första ”mattant och busschaufför som kikade in på besök.
– Under de år som jag var mattant hände det inte en enda gång att någon elev sa att maten var äcklig, inte någon. De var helt otroliga, vilka fina ungar vi hade och nu är de stora och har egna barn, berättar Maud Råstock, före detta mattant på Löa Friskola.

27 september 2023 klockan 13:59 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Erikshjälpens upptakt – i danstakt för Världens Barn

Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen...

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever mersmak

Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen ...

Ny idrottsförening vill minska segregationen: ”Få en meningsfull fritid”

Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att ...

SVT besöker Erikshjälpen

På tisdagen besöker Sveriges Television Lindesberg för att spela in ett reportage inför den stora TV-galan för Världens Barn i n...

bildspel Linde Judo Open blev större än någonsin

Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde ...

Krögarparet som gick ”all in”: ”Otroligt glad att jag flyttade hem”

Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Gö...

Foto: Camilla Lagerman

Sparförslag skapar oro på hudmottagningen i väntan på beslut

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Hudmottagningen. En mottagning som både utreder och behandlar hudsjukdomar som hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår.
– Vi träffar patienter i alla åldrar, men en stor del är äldre och kroniskt sjuka som kommer till hudmottagningen flera gånger om året, berättar en sköterska.

25 september 2023 klockan 08:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Familjeföretaget firade 80 år av borrande i marken
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta ...
22 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Ett knippe ögonblick från årets Lindemarken
Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv...
22 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Rekordmånga starter på helgens Linde Judo Open
Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tävlingen dessutom större än någonsin...
22 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-09-22

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-20

2023-09-20

2023-09-20

2023-09-19

2023-09-19

2023-09-19

2023-09-19

2023-09-18

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-10-04 08:27