Aleksander Lazarevic firar 35 år som tränare. Foto: Camilla Lagerman

35 år som tränare: ”Har gjort mig till en bättre människa”

Efter hela 35 år som tränare brinner passionen för fotbollen fortfarande lika starkt hos Aleksander Lazarevic. I en öppenhjärtig intervju berättar han om sina år inom sporten, och vad som format honom till den människa och ledare han är idag.
– Jag ville egentligen bli präst, men jag tror inte jag skulle blivit en så bra sådan, skrattar han.

I Aleksander Lazarevic unga år spelade han både hockey, handboll och schack, men som 10-åring vann fotbollen hans hjärta, och har sedan dess aldrig släppt taget. Som 18-åring fick han sitt första tränaruppdrag, då för IFK Lindesbergs juniorlag. Nu, 35 år senare är han ungdomsansvarig i föreningen och tränar sitt pojklag, som han menar är det bästa laget han haft.

– Janne Jansson övertalade mig att bli ledare för IFK Lindesbergs juniorlag, det var ingen ordning, och de tränade knappt, berättar Aleksander.

Kort därefter spelade de match mot Karlslunds IF och förlorade med 11-0. Några månader senare möttes lagen igen, då i Örebrocupen.

– Vi tränade otroligt mycket löpning och teknik, sedan mötte vi Karlslund i semifinalen. Vi förlorade med 2-1, men det var för mig ett bevis på att man kan göra mycket med disciplin och träning, säger han.

Sex år senare, 1994, kände han att det var dags att satsa, och det ordentligt. Men hans träningsmetoder började ifrågasättas, och när klubben beslutade sig för att sparka honom värvades han av Karlslunds IF.

– Jag bestämde mig för att vi skulle satsa för att komma upp i juniorallsvenskan inom några år, vilket vi faktiskt gjorde redan året efter. Klubben tackade dock nej på grund av kostnader, och det sitter kvar som en tagg i hjärtat än idag. Man började också ifrågasätta mina metoder, och till slut sparkade de mig.

Den efterföljande tiden i Karlslunds IF blev en tid som Lazarevic menar har format honom och satt avtryck i hans sätt att arbeta.

– Den formade mitt sätt att vara, hur man arbetar med barn och unga, föräldragrupper och inte minst ledarskap. Min målsättning var att vi skulle spela SM-slutspel, och det var nog inte många som trodde att jag var riktigt frisk, men vi gjorde det och kom till slut femma i Sverige, skrattar han.

Aleksander Lazarevic på den plats han älskar, Kroatien. Foto: Privat

Det är dock inte bara tiden i Karlslund som har format hans person, även de många somrarna i Balkan ända sedan barndomen, har varit av stor betydelse.

– Jag var mycket där på somrarna och såg mycket fotboll, jag hade sådan tur att min mammas bror kände mycket folk inom fotbollen, så jag fick träffa spelare från bland annat Röda Stjärnan och Hajduc Split. Jag hävdar att Balkans ledarskap och teknikträning är den bästa i Europa, det kan se väldigt trist och tråkigt ut, men det ger effekt.

Även om Aleksander är född i Sverige, så har han sina rötter i det forna Jugoslavien. Just Balkan, och numera framförallt Kroatien, har blivit en viktig plats för honom.

– Jag och min familj åker till Kroatien varje sommar, till Dalmatien. Jag känner mig hemma där, det är är där jag läker och hämtar kraft. Jag älskar Sverige, men min dröm är att bo där som äldre.

Efter en fallolycka för närmare sju år sedan, valde han att sluta som juniorlagstränare och istället satsa på en dröm han haft länge. Något som visat sig bli ett lyckosamt drag.

– Jag hade en dröm om att få träna ett lag från början, och det blev pojkar födda 2010 i IFK Lindesberg. Det kommer bli mitt bästa lag, det ser jag redan nu. De här killarna har gjort mig till en bättre människa och tränare, säger Aleksander med tårar i ögonen.

Som tränare för pojklaget har hans arbete dock inte stannat på fotbollsplanen, utan han har även nära kontakt med skolan för att kunna fånga upp om det förekommer mobbing eller liknande inom gruppen.

– För mig är det viktigt att jobba med rätt saker, att komma i tid, visa respekt, sköta sin utrustning, sköta skolan, göra läxor och lyssna på sina föräldrar. Jag kan erkänna att jag fostrar dem, vi pratar mycket om mobbing, trakasserier, sexism och sociala medier. Jag tycker det daltas för mycket idag, många tycker att fotbollen ska vara en frizon, och för någon som exempelvis har problem med matten i skolan så kan det absolut vara det. Men om du beter dig illa i skolan ska det absolut inte vara en frizon att komma och spela fotboll, säger han.

Arkivfoto: Camilla Lagerman

I pojklagets spelsätt kan man lätt se att Lazarevic har influerats av Balkans sätt att spela fotboll, något han inte heller sticker under stolen med.

– Jag kan absolut vara ganska tuff och krävande i mitt ledarskap, men jag ger också väldigt mycket kärlek till killarna. Det många kanske inte förstår är att 70-80 procent handlar om ledarskap, det är därför det är så oerhört viktigt. Jag har också fantastisk hjälp av mina ledare, de värdesätter jag otroligt högt!

Något som diskuterats flitigt i media är huruvida barn ska tävla inom sporten, där det råder delade meningar. Även kring pojklaget har detta diskuterats, då man gick ur föregående säsong med noll förluster, men valde att inte gå ut med det.

– Det är fult att vara bäst, det är jag rädd för. Det borde inte vara så, barnen själva vet vilka som vinner och inte vinner. Jag tror det handlar mer om att utbilda föräldrar och oss vuxna, hur vi ska hantera lycka och misslyckanden och hur man coachar barnen. Vi tävlar, men på rätt sätt, det gäller att se alla människor, ingen ska må dåligt.

Pojklagets fina resultat har dock spridit sig bland klubbarna, vilket gjort att man fått förfrågningar om att möta lag från bland annat AIK och Brommapojkarna.

– Vi har fått en otroligt fin gemenskap med Brommapojkarna, som var här och spelade Benjamins minne bland annat. I början av året mötte vi ett av Sveriges bästa pojklag och förlorade med 3-1, så vi är nästan där. Det är en ynnest för Lindesberg att ha ett så otroligt bra pojklag, sedan är det inte så många lag som har en tränare med 35 års erfarenhet, säger Lazarevic och avslutar:

– Det här blir mitt sista lag, i IFK. De betyder väldigt mycket för mig, det ska bli kul att se hur långt de kan gå.

Publicerad 17 mars 2023 klockan 13:05

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Kommunen dementerar avtal gällande guidningar i Stripa

Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap Bergslagen och Lindesbergs kommun skulle möjliggöra nya guidade turer i Stripa gruva. Kultursekreterare Sara Sporre menar dock att något sådant avtal inte existerar, utan man har endast kommit överens om ett samarbete kring Geologins dag.
– Vi ska ha ett nytt möte i april för att samtala lite mer, men det kommer inte röra sig om ett skriftligt avtal utan ett samarbete.

24 mars 2023 klockan 14:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Bil i lågor efter trafikolycka

En personbil har kört av vägen utanför Fellingsbro. Enligt polisen skall bilen ha börjat brinna efteråt.
– Det rör sig om en singelolycka. Bilen skall ha börjat brinna, i vilken omfattning är dock oklart, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

24 mars 2023 klockan 14:49 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Mindre barngrupper i förskolan kan äntligen bli verklighet

INSÄNDARE/DEBATT: Kristdemokraterna (KD) har länge arbetat för att mindre barngrupper ska bli ...

Sluthängt på arenan för ungdomar – tidigare stängning från och med fredag

Från och med fredag 24 mars ändrar Lindesberg arena sina öppettider i ...

Eleverna från Brotorpsskolan klass 5A firade kvartsfinaplatsen med en liten bit godis. Foto: Elin Asserholt-Lundin

Brotorpsskolan förlorade kvartsfinalen i Vi i femman

Efter gårdagens tuffa kvartsfinal i Vi i femman mot Karl Johans skola 5C så fick man slutligen erkänna sig besegrade. Klassens representant Julia Trostek tror att det hade mycket med tidspressen att göra.
– Vi hade bara 20 sekunder på oss att svara så det blev stressigt. Hade vi haft mer tid på oss så hade vi nog kunnat svaren på flera av frågorna som vi missade, förklarar hon.

22 mars 2023 klockan 11:45 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Nytt samarbete ger grönt ljus för guidningar i Stripa Gruva

Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa Gruva vidare. Bara ett par år senare meddelade bolaget att man drog sig ur Stripa för gott, och hänvisade till dåligt ekonomiskt resultat. Nu är det dock dags för Stripas gruvmiljöer att återigen få påhälsning av nyfikna besökare, då Lindesbergs kommun slutit ett nytt avtal med föreningen Industrilandskap Bergslagen.

21 mars 2023 klockan 15:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Banarbete påverkar busstrafiken på sträckan Frövi-Örebro
Från lördag 25 mars till och med torsdag 30 mars är järnvägsövergången vid Avdala avstängd för trafik. Avstängningen medför att linje 314 ...
21 mars 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Klass 5A laddar för kvartsfinal i Vi i femman
2440 klasser och närmare 50 000 elever kämpade för att kvalificera sig till kvartsfinalen i Vi i femman. Av de åtta klasser i området P4 Örebro...
20 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Derbyseger gör LIF Lindesberg obesegrade i serien
Efter fullt tryck i arenan med 1 642 personer på läktarna, så blev det en derbyseger för LIF Lindesberg. Segern gör att LIF Lindesberg avslutar ...
19 mars 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Två män grovt misshandlade i natt

Natten till fredag skall två män i 20-årsåldern respektive 45-årsåldern ha blivit misshandlade i centrala Lindesberg. Gärningspersonen skall ha använt ett tillhygge och polisen har rubricerat händelsen som grov misshandel.

17 mars 2023 klockan 09:44 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman / Jennie Einarsson

Trädgårdsmästarens tips inför våren och odlingssäsongen

Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten igen. Trädgårdsmästare Marco Åkesson bjuder på värdefulla tips inför den stundande trädgårdssäsong – redan nu finns det mycket att förbereda.
– Framför allt är det läge att få ner tomat, gurka och chili i jorden nu så det hinner att driva på tills man kan plantera ut dem, förklarar Marco.

16 mars 2023 klockan 12:12 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Handbollsderby med Publikkronan avslutar säsongen

Handbollssäsongen i Lindesberg avslutas med ett handbollsderby med fri entré, där varje gästade person st...

Undersökning visar att det preventiva arbetet mot självmord behöver förbättras

Nyligen publicerade den ideella organisationen Suicide Zero sin ...

Kosmetiska åtgärder löser inte skolstöket

INSÄNDARE/DEBATT: Vill man på riktigt komma tillrätta med stök i skolorna räcker det inte med kosmetiska åtg...

Annons


Monica Jomfjäll på Fonus i LIndesberg kommer att hålla i samtalsgruppen tillsammans med sin kollega. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Fonus startar samtalsgrupp för människor i sorg: ”Lätt att bli ensam”

När en närstående avlider kan det kännas som att tiden stannar till, och för många blir praktiska vardagssysslor svåra att ta sig an. För att hjälpa människor i sorg att träffa andra i samma situation startar nu Fonus en samtalsgrupp, med namnet ”När tiden stannar till.”
– Det är så lätt att bli ensam i sin sorg, grunden i det här är att vi behöver vara tillsammans. Vi vill finnas för andra och ge andra människor ett mervärde, säger Monica Jomfjäll på Fonus.

14 mars 2023 klockan 16:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Miljöpartiets Per Bolund besökte Linde energis anläggningar i Fellingsbro

I ett ymnigt snöfall besökte Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, Linde energis ...

Med plåtslageri i generna tog Pontus SM-guld

Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter ...

En person skadad efter singelolycka: ”Blodig i ansiktet och ryggsmärtor”

En man i 20-årsåldern har förts till sjukhus med bland annat ryggsmä...

LIF Lindesbergs P16-lag jagar SM-guld

I helgen blev det klart vilka åtta lag som är klara för finalspel inom USM i P16-klassen. Det var tjugo jämna lag som ...

Kvinna misstänks ha kört bil påverkad av narkotika

En kvinna i 50-årsåldern misstänks för drograttfylleri och narkotikabrott genom eget bruk.

Musikälskaren inför helgen: ”Musiken berör mig, så tårarna rinner”

Lillemor från Bångbro kommer utan tvekan att vara på plats, när det är ...

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

LIF håller sig obesegrat inför derbyt

Trots att LIF Lindesberg har säkrat nästa säsong i Allsvenskan, så vill man inte lugna ner sitt spelande. Truppen vill gå obesegrade genom serien och under lördagen säkrades ännu en seger, denna gång mot kvalsökande Täby. Det senaste mötet mot ett av seriens topplag blev storslagen för LIF, som även denna gång gick segrande med en odramatisk marginal.

12 mars 2023 klockan 09:39 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Babsans Bankir blir Årets Häst på travgalan
Varje år har Fornaboda och Örebrotravet sin gemensamma travgala och i år var inget undantag. De senaste åren har travgalan varit digital, efter sp...
11 mars 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Punkfesten tillbaka på Hillstreet: ”Väldigt lyckat”
Om två veckor är det dags att damma av nitarna och vaxa tuppkammen. Då kommer fjolårets succé Linde Punkfest ånyo inta scenen i Kultur- och ...
10 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

IFK Lindesberg laddar för seger i Distriktscupen
På lördag går IFK Lindesberg från träning till tävling. Då spelas den första matchen i Distriktscupen, där IFK Askersund står som första ...
9 mars 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-03-09

2023-03-08

2023-03-07

2023-03-06

2023-03-06

2023-03-06

2023-03-05

2023-03-04

2023-03-03

2023-03-03

2023-03-02

2023-03-02

2023-03-02

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-03-25 18:05