Aleksander Lazarevic firar 35 år som tränare. Foto: Camilla Lagerman

35 år som tränare: ”Har gjort mig till en bättre människa”

Efter hela 35 år som tränare brinner passionen för fotbollen fortfarande lika starkt hos Aleksander Lazarevic. I en öppenhjärtig intervju berättar han om sina år inom sporten, och vad som format honom till den människa och ledare han är idag.
– Jag ville egentligen bli präst, men jag tror inte jag skulle blivit en så bra sådan, skrattar han.

I Aleksander Lazarevic unga år spelade han både hockey, handboll och schack, men som 10-åring vann fotbollen hans hjärta, och har sedan dess aldrig släppt taget. Som 18-åring fick han sitt första tränaruppdrag, då för IFK Lindesbergs juniorlag. Nu, 35 år senare är han ungdomsansvarig i föreningen och tränar sitt pojklag, som han menar är det bästa laget han haft.

– Janne Jansson övertalade mig att bli ledare för IFK Lindesbergs juniorlag, det var ingen ordning, och de tränade knappt, berättar Aleksander.

Kort därefter spelade de match mot Karlslunds IF och förlorade med 11-0. Några månader senare möttes lagen igen, då i Örebrocupen.

– Vi tränade otroligt mycket löpning och teknik, sedan mötte vi Karlslund i semifinalen. Vi förlorade med 2-1, men det var för mig ett bevis på att man kan göra mycket med disciplin och träning, säger han.

Sex år senare, 1994, kände han att det var dags att satsa, och det ordentligt. Men hans träningsmetoder började ifrågasättas, och när klubben beslutade sig för att sparka honom värvades han av Karlslunds IF.

– Jag bestämde mig för att vi skulle satsa för att komma upp i juniorallsvenskan inom några år, vilket vi faktiskt gjorde redan året efter. Klubben tackade dock nej på grund av kostnader, och det sitter kvar som en tagg i hjärtat än idag. Man började också ifrågasätta mina metoder, och till slut sparkade de mig.

Den efterföljande tiden i Karlslunds IF blev en tid som Lazarevic menar har format honom och satt avtryck i hans sätt att arbeta.

– Den formade mitt sätt att vara, hur man arbetar med barn och unga, föräldragrupper och inte minst ledarskap. Min målsättning var att vi skulle spela SM-slutspel, och det var nog inte många som trodde att jag var riktigt frisk, men vi gjorde det och kom till slut femma i Sverige, skrattar han.

Aleksander Lazarevic på den plats han älskar, Kroatien. Foto: Privat

Det är dock inte bara tiden i Karlslund som har format hans person, även de många somrarna i Balkan ända sedan barndomen, har varit av stor betydelse.

– Jag var mycket där på somrarna och såg mycket fotboll, jag hade sådan tur att min mammas bror kände mycket folk inom fotbollen, så jag fick träffa spelare från bland annat Röda Stjärnan och Hajduc Split. Jag hävdar att Balkans ledarskap och teknikträning är den bästa i Europa, det kan se väldigt trist och tråkigt ut, men det ger effekt.

Även om Aleksander är född i Sverige, så har han sina rötter i det forna Jugoslavien. Just Balkan, och numera framförallt Kroatien, har blivit en viktig plats för honom.

– Jag och min familj åker till Kroatien varje sommar, till Dalmatien. Jag känner mig hemma där, det är är där jag läker och hämtar kraft. Jag älskar Sverige, men min dröm är att bo där som äldre.

Efter en fallolycka för närmare sju år sedan, valde han att sluta som juniorlagstränare och istället satsa på en dröm han haft länge. Något som visat sig bli ett lyckosamt drag.

– Jag hade en dröm om att få träna ett lag från början, och det blev pojkar födda 2010 i IFK Lindesberg. Det kommer bli mitt bästa lag, det ser jag redan nu. De här killarna har gjort mig till en bättre människa och tränare, säger Aleksander med tårar i ögonen.

Som tränare för pojklaget har hans arbete dock inte stannat på fotbollsplanen, utan han har även nära kontakt med skolan för att kunna fånga upp om det förekommer mobbing eller liknande inom gruppen.

– För mig är det viktigt att jobba med rätt saker, att komma i tid, visa respekt, sköta sin utrustning, sköta skolan, göra läxor och lyssna på sina föräldrar. Jag kan erkänna att jag fostrar dem, vi pratar mycket om mobbing, trakasserier, sexism och sociala medier. Jag tycker det daltas för mycket idag, många tycker att fotbollen ska vara en frizon, och för någon som exempelvis har problem med matten i skolan så kan det absolut vara det. Men om du beter dig illa i skolan ska det absolut inte vara en frizon att komma och spela fotboll, säger han.

Arkivfoto: Camilla Lagerman

I pojklagets spelsätt kan man lätt se att Lazarevic har influerats av Balkans sätt att spela fotboll, något han inte heller sticker under stolen med.

– Jag kan absolut vara ganska tuff och krävande i mitt ledarskap, men jag ger också väldigt mycket kärlek till killarna. Det många kanske inte förstår är att 70-80 procent handlar om ledarskap, det är därför det är så oerhört viktigt. Jag har också fantastisk hjälp av mina ledare, de värdesätter jag otroligt högt!

Något som diskuterats flitigt i media är huruvida barn ska tävla inom sporten, där det råder delade meningar. Även kring pojklaget har detta diskuterats, då man gick ur föregående säsong med noll förluster, men valde att inte gå ut med det.

– Det är fult att vara bäst, det är jag rädd för. Det borde inte vara så, barnen själva vet vilka som vinner och inte vinner. Jag tror det handlar mer om att utbilda föräldrar och oss vuxna, hur vi ska hantera lycka och misslyckanden och hur man coachar barnen. Vi tävlar, men på rätt sätt, det gäller att se alla människor, ingen ska må dåligt.

Pojklagets fina resultat har dock spridit sig bland klubbarna, vilket gjort att man fått förfrågningar om att möta lag från bland annat AIK och Brommapojkarna.

– Vi har fått en otroligt fin gemenskap med Brommapojkarna, som var här och spelade Benjamins minne bland annat. I början av året mötte vi ett av Sveriges bästa pojklag och förlorade med 3-1, så vi är nästan där. Det är en ynnest för Lindesberg att ha ett så otroligt bra pojklag, sedan är det inte så många lag som har en tränare med 35 års erfarenhet, säger Lazarevic och avslutar:

– Det här blir mitt sista lag, i IFK. De betyder väldigt mycket för mig, det ska bli kul att se hur långt de kan gå.

Publicerad 17 mars 2023 klockan 13:05

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Majoriteten som föll. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet under torsdagen att man lämnar samarbetet.
– Jag har inte pratat med dem personligen än, Anders ringde när jag var upptagen så jag skickade ett meddelande att jag skulle ringa upp. Då fick jag ett sms där han förklarade att de tänker kliva av, säger Tomas Klockars (M).

16 maj 2024 klockan 17:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Kalle Söderlund och Anders Persson, LPo, lämnar nu majoriteten. Foto: Camilla Lagerman

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i kras. Under torsdagseftermiddagen meddelade LPO att man avslutar samarbetet med de övriga partierna, och intar istället en vågmästarroll.
– Vi i partiet har sedan en tid tillbaka haft diskussioner angående en fortsättning i majoriteten, och efter diverse överläggningar har vi kommit fram till att vi kliver av, berättar Anders Persson, LPO.

16 maj 2024 klockan 16:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Sommarkänsla när Kullgatan dukade upp för Vårmarknad

För andra året i rad hölls Vårmarknaden på Kullgatan 1 under onsdagen - ett efterlängtat evenemang...

bildspel Glammigt och känslosamt när årets idrottsprestationer prisades på Lindeskolan

Judodräkter, hockeyskydd och fotbollsskor fick ge plats åt stiliga kostymer ...

JUST NU: 10-tal lösa småhundar har observerats i trakterna av Grönbo

Under två dagars tid har en boende i trakterna av Grönbo i Lindesbergs kommun ...

Anders Persson, (LPo), Tom Persson, (SD) Ordförande Tillväxtnämnden, Conny Ärlerud (M) 1:e vice ordförande. Foto: Jennie Einarsson

Ekonomiskt mörker tvingar till besparingar: ”Dystra besked”

Under en pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade Tillväxtnämnden att man tagit nya beslut för en budget i balans. Med ett beräknat underskott i nämnden på hela 4,1 miljoner har man tvingats ta till tuffa besparingsåtgärder.
– En sådan här pressträff hade jag hoppats att man skulle slippa att kalla till, men så är läget, inledde Tom Persson, (SD), ordförande Tillväxtnämnden.

14 maj 2024 klockan 17:21 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Nya sparförslaget: Avveckla förskolor

Barn- och utbildningsnämndens arbete med att nå en budget i balans fortsätter, och under måndagens sammanträde kom majoriteten med en rad nya sparförslag för utredning. Bland annat föreslår man att flera verksamheter inom förskolan ska avvecklas, som exempelvis Kungsfågeln, Kristallen och Nattviolen. Detta samtidigt som den nya förskolan Paletten byggs i Lindesberg, som beräknas ge en ökad hyresökning med 6 miljoner kronor.

14 maj 2024 klockan 09:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Vänskap över gränserna under helgens judoevenemang
Under den gångna helgen genomfördes årets upplaga av Swedish A-judo Open i Lindesberg Arena. Ett uppskattat evenemang, som lockade ett 80-tal ...
14 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel 40 år senare – Bilsport följer upp klassiskt reportage i Lindesberg
Det har gått fyrtio år sedan tidningen Bilsport besökte Lindesberg för att göra ett Gatbilsreportage. Detta blev inte bara en hyllad skildring av...
13 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: 149 ögonblick från cruisingen
Gatorna i centrala Lindesberg fylldes under lördagen av ljuv motorsång, glädje och gemenskap när årets Vårmönstring övergick till den ...
12 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Helena och Christer Lassis från Smedjebacken visade upp sin Dodge Coronet R/T från 1968. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vårmönstring 2024

Under en strålande sol samlades mängder med människor vid årets Vårmönstring. På Lindeskolans grönområde syntes blankpolerade bilar och motorcyklar så långt ögat kunde nå – och stämningen var minst sagt på topp. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.

11 maj 2024 klockan 17:18 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tågtrafiken stoppad på grund av brand

Just nu (kl. 12.22) är tågtrafiken stoppad i Frövi med anledning av en gräsbrand som härjar längs spåret.

11 maj 2024 klockan 12:26 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Skogsbrand var gräsbrand

UPPDATERAT KL. 12.19. Som tidigare rapporterat, har Nerikes Brandkår larmats ut till ett område i Östra Löa under lördagsfö...

Festhelg stundar – polisen skickar upp drönare över Lindesberg

Vårmönstring, cruising och musikfestival på ett och samma bräde - då rustar polisen f...

Pressat IFK Lindesberg kämpar sig till seger

Det blev ingen enkel uppgift för IFK Lindesberg som fick en tung press på sig av det gästande IFK Örebro. Trots...

Willhelm Sundman (L). Foto: Camilla Lagerman

Storås framtid avgörs nu

INSÄNDARE/DEBATT: Det är inte ovanligt att mindre orter runt om i landet beskrivs i negativa ordalag. Minskande befolkning, åldrande befolkning och en alltmer socialt utsatt befolkning. Ser man till statistiken kan det i relation till storstäder stämma, men siffror säger väldigt lite om de människor dem illustrerar.

10 maj 2024 klockan 12:51 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Dubbel juniorglädje när Anna tog första segern

Med dagens teknologiska målkameror så händer det inte ofta att man inte kan skilja två hästar från ...

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett ...

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare ...

Martin Almgren gästar ungdomsfestivalen Vårskrik

Med start idag, onsdag, inleds 2024 års upplaga av festivalen Vårskrik på Hillstreet. Ett tjugotal artister...

Kommunen ökar närvaron under Vårmönstringen – riskhelg för ungdomar

I en gemensam insats mellan socialtjänsten, skolan, polisen och övriga kommuner ...

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket ...

Foto: Jennie Einarsson

Kommunen söker ambassadörer – vill att fler ska upptäcka det positiva Lindesberg

Nu söker Lindesbergs kommun efter invånare som vill bli ambassadörer och bidra till en positiv utveckling av kommunen. Tisdag 14 maj håller man ett inledande informationsmöte där alla intresserade får mer information om initiativet och även möjlighet att dela med sig av sina egna pärlor.

6 maj 2024 klockan 18:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Vårdcentralernas nedläggning i Storå och Frövi-Fellingsbro – Ett svek mot norra länets väljare
INSÄNDARE/DEBATT: I skuggan av politiska löften om förbättrad tillgänglighet till vård och stärkt lokalsamhälle, har beslutet från S, C och ...
3 maj 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

En fin och solig lunch inleder travsäsongen
Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog fokuset när tävlingarna skulle ...
2 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?
INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig politiker är när de tagit beslut gällande Storå VC och neddragningarna inom v...
2 maj 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-01

2024-04-30

2024-04-30

2024-04-29

2024-04-26

2024-04-26

2024-04-25

2024-04-25

2024-04-24

2024-04-24

2024-04-24

2024-04-24

2024-04-23

2024-04-22

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-05-18 15:16