Lindesbergs lasarett. Foto: Fredrik Norman

Akutmottagningen i Lindesberg- Spara med bibehållen vård

INSÄNDARE/DEBATT: Den 25 februari skrev regionens Hälso- och sjukvårdsdirektör och Områdeschefen Närsjukvård Norr i LindeNytt att det finns inget som tyder på att man behöver oroa sig för Lindesbergs Lasaretts framtid. Gällande den akuta verksamheten så finns, enligt dem, endast ett beslut att jourerna för ortopedi och kirurgi fysiskt kommer att tas bort från Lindesbergs lasarett nattetid. Men det är inte sant.

Antalet timmar ska, enligt beslutet den 25 september 2019 reduceras kvällar, nätter och helger. Full verksamhet kommer därför endast att finnas måndag till fredag, sammanlagt 60-70 timmar per vecka. De upprepar samma mantra som politiker och administratörer rabblat alltsedan beslutet blev känt. Sannolikt beror det på den tystnadskultur som råder inom verksamheten alltifrån toppen och ner. De talar som om befolkningen i norr utgöres av en förskoleklass som ska övertalas. Det är förödmjukande.

Ingen, vare sig politiker eller administratör har bevärat sig med, eller vågat, i detalj förklara hur reduceringen egentligen ska gå till. Vilka personalkategorier ska bort? Vem tar hand om de mer än 1100 patienter som årligen kommer till kirurgen eller ortopeden mellan 21.00 och 07.00? Vem tar hand om de över 4000 patienter som kommer på den tid, inklusive, helger, då det inte finns någon primärjour för ortoped-respektive kirurgpatienterna? Hur ska man ta hand om de som kommer några timmar innan neddragningen på kvällen men inte hinner bli färdigbehandlade till denna tidpunkt?
Om dessa ska till Örebro? Finns det tillräckligt med taxibilar och ambulanser? Vem betalar för privatbilar som måste åka Lindelasarettet förbi? Finns det personal och utrymmen för dessa i Örebro eller Karlskoga? Finns det vårdplatser för de, som visserligen inte behöver opereras, men som behöver läggas in för observation?

Folk oroar sig i den norra länsdelen. Ovan nämnda sagesmän bidrar till oron trots att de säger tvärt om. Personal oroar sig. Hur mycket får ledningen inte veta beroende på tystnadskulturen. Är det här ett bra sätt att uppmärksamma att personalen i Lindesberg ligger i topp i såväl patienternas som AT-läkarnas rankning?

Områdeschefen säger den 5 februari i Nerikes Allehanda att man ska spara hälften av 6-7 miljoner kronor på kirurgjouren i Lindesberg. Ordförande i hälso-och sjukvårdsnämnden säger i samma tidning den 21 februari att man kan öka vårdkostnaderna i Karlskoga med 22 miljoner kronor.
Varför anses det lämpligt att spara just i Lindesberg? Är det ovidkommande att de som bor allra mest i norr får 10 mil till sjukhus samtidigt som de i söder behåller sitt reseavstånd 5 mil?

Det är besvärande när politiker, valda för Lindesbergs kommun, inte anser att regionens skötsel av lasarettet är något som de ska lägga sig i. Det är beklagligt att politiker som från norra länsdelen valts till regionens ledning inte protesterar öppet när deras parti röstar för besparingarna i Lindesberg.

Hällefors, Nora, Ljusnarsberg liksom Lindesberg ligger långt ner i förra årets näringslivsrankning. Jag menar att alla politiker som valts från den norra länsdelen, vare sig det är till kommun, region eller riksdag ska ha kravet på sig att, inte minst, verka för sin egen kommuns utveckling. Det gör man inte genom att rusta ner vårt lasarett. De säger sig ”bara” ta bort lite öppen tid från kirurgen och ortopeden. Tanken är lika felaktig som att ta bor ett hjul på ambulansen. Inom kort går den inte alls.

Före valet 2018 lovade de flesta partier att de skulle arbeta för att akutsjukhuset i Lindesberg skulle behållas. Det gäller M, KD, L, V, SD, C och MP. Likväl har de röstat för indragning av jourverksamheten i Lindesberg. Liberalerna var, före valet, tydligast i sin definition. Det behövs: ”Jourhavande läkare i medicin, kirurgi och narkos – dygnet runt, året om. Ortopedi och röntgen dagtid, beredskap nattetid. Operationsavdelning, uppvakningsavdelning, intensivvård liksom röntgen och laboratorium.”

S är listiga. Regiondirektören skrev den 11.8 2018 – ”Våra tre akutsjukhus ska vara kvar”. I texten fick han till det och skrev – ”i så väl Lindesberg som Karlskoga och Örebro ska det finnas akutmottagning öppen dygnet runt.” Nu, efter valet, hävdar de socialdemokratiska politikerna att det på en akutmottagning räcker att det finns medicinjour för att det ska kallas akutsjukhus.

Något alternativ till sparande i Lindesberg har inte nämnts. Jag har vid ett tidigare tillfälle nämnt möjligheten till skattehöjning. Det var inte så populärt. Det finns flera förklaringar till att kostnaderna stiger i höjden. Ett skäl är den svällande administrationen. För att effektivisera vårdens handhavande har det satsats mycket på datorisering. Likväl blev, i Sverige, år 2014 antalet administrativ personal fler än antalet läkare.
Det är hög tid att visa att datoriseringen verkligen har sparat pengar. Jag menar att det sparbeting som nu är tänkt ska läggas på lasarettet i Lindesberg i stället bör läggas på administrationen. Minska på mängden administratörer. Sätt ett mål. Kanske 10 procent färre anställda om två år.

Ekonomerna får räkna på vad det sparar.
För att klara detta måste de politiker som representerar kommunerna utanför Örebro ta en starkare ställning för utvecklingen i sin hembygd.

Ingemar Engstrand, Lindesberg. Pensionär

Publicerad 2 mars 2020 klockan 13:48

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka och vice ordförande Jonas Kleber. Foto: Jennie Einarsson

Slopade effektiviseringskrav inom skola och äldreomsorg

Under en pressträff på tisdagen meddelade kommunstyrelsen att man har lagt fram ett budgetförslag som totalt omfattar 50 miljoner kronor för att bygga ut välfärden.
– Den största enskilda satsningen som görs är att vi slopar effektiviseringskraven för äldreomsorg och hemtjänst, säger kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.

18 maj 2022 klockan 09:55 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

AnnonsGenrebild. Foto: Camilla Lagerman

Trafikolycka på Hagabergsområdet

En trafikolycka med två personbilar inblandade har inträffat på Hagabergsområdet i Lindesberg.

17 maj 2022 klockan 21:22 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lindetjejen Maja Svensson klippte till med SM-guld

Under den gångna veckan avgjordes Yrkes-SM, en tävling där ungdomar har chansen att visa upp sin ...

Hållbarhet i fokus när kommunägda bolagen firar LindeDagen gemensamt

När LindeDagen går av stapeln för sjätte året i ordningen under onsdagseftermiddagen...

bildspel Det våras för flugfiske i Svarttjärn

Cirka 100 kilo ädelfisk släpptes under torsdagen ut i Svarttjärn strax söder om Lindesberg, där flugfiskeföreningen...

Karin Björnsbacka är författaren som skrivit boken Sällan viskar jag ditt namn.

Tävling: Vinn Karin Björnsbackas debutroman

Nu på torsdag släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt namn, en kuslig historia som är skriven med inspiration från Karins hemstad Lindesberg. Nu ges LindeNytts läsare chansen att vinna ett signerat exemplar av boken.

16 maj 2022 klockan 09:58 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Folkfest när Vårmönstringen mullrade genom Lindesberg

Efter två års väntan kunde SHRA äntligen genomföra den hett efterlängtade Vårmönstringen på lördagen, och det blev precis den folkfest man hade hoppats på. Ett myller av fantastiska bilar trängdes på Lindeskolans gräsområde där nyfikna åskådare flanerade bland fordonen. Några timmar senare fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.

15 maj 2022 klockan 18:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Brandövning överraskades av skarpt läge
Under fredagen höll Linde Energi sin årliga säkerhetsdag, då man noggrant går igenom all utrustning för att säkerställa att den är i bra ...
13 maj 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

3 av 11 grundskolor i kommunen har undermålig lärarförsörjning
Lärarnas Riksförbund har utifrån Skolverkets senaste statistik sammanställt de grundskolor i respektive kommun i Örebro län som har lägst andel...
13 maj 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Miljonsatsning på fiber till landsbygden
Kommunstyrelsen meddelade under en pressträff på torsdagen, att man lagt in extra pengar i sin budget till projektstöd för utbyggnad av fiber på ...
13 maj 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Ann-Christin Gryth och hotellets nya ägare, Shavan Zakholi, planerar för sommarens fester. Foto: Camilla Lagerman

Parkfesterna återvänder till Stadshotellet

Stadshotellets Parkfester är för många starkt förknippade med sommar, semester och hemvändarfest. De senaste åtta åren har dock den mycket populära folkfesten arrangerats på andra ställen i Lindesberg, men i sommar tar den nyblivne hotellägaren Shavan Zakholi tillbaka konceptet, med råge.
– Hela hotellet ska leva som det var förr, med mycket folk, säger han till LindeNytt.

12 maj 2022 klockan 13:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Det är dåligt att lyssna på människor

INSÄNDARE/DEBATT: Nu är Bengt Storbacka och Socialdemokraterna igång igen med att springa över invånarnas åsikter på landsbygden i norra länsdelen. Det låter som att man vill göra den vackra naturen och ”rekreationsområdena” runt Ramsberg, Löa och Stråssa till en vindkraftsindustri.

12 maj 2022 klockan 12:36 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Festligt när Idrottscollege prisade sina elever vid gala

Inte en träningsoverall fanns i sikte när Lindeskolans Idrottscollege prisade sina framstående ...

Karin Björnsbacka romandebuterar med en kuslig berättelse

Under nästa vecka släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt ...

Efter ”coronauppehållet” – nu trampar Lions igång Cykelbytardagen igen

På lördag kommer Lions Club Lindesberg väcka nytt liv i deras köp...

AnnonsJimmy Persson från Fellingsbro siktar på att slå världsrekord med sin Audi. Foto: Camilla Lagerman

Jimmy siktar mot världsrekord med sin specialbyggda Audi

I 15 månader har Jimmy Perssons Audi S2 stått i garaget hos PPF i Avesta, där en totalförvandling av den tidigare gula fyrhjulsdrivna dragracingbilen har pågått. Under söndagen transporterades kraftpaketet till Lindesberg, där den nu kommer att stå tills banpremiären på lördag i Emmaboda.
– Mitt långsiktiga mål är att, inom ett par år, slå världsrekordet med fyrhjulsdriven Audi, säger Jimmy.

10 maj 2022 klockan 14:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Två anhållna misstänkta för mordförsök

Två män i 20-årsåldern har anhållits misstänkta för försök till mord. Duon misstänks ha attackerat en ...

bildspel Montédebutant inleder Fornabodasäsongen

Man vet att sommaren är på väg när Fornaboda öppnar portarna för travtävlingar, och under söndagseftermiddagen ...

Våldsam kollision på industriområdet: ”En person har förts till sjukhus”

Två bilar frontalkolliderade på Fotbollsgatan, industriområdet i ...

Räddningstjänsten bekämpar två gräsbränder i Frövi

Inom loppet av några minuter larmade SOS Alarm om två gräsbränder i Frövi på sö...

Stew tar med sig stockholmsbandet Lugnet på turné – första stoppet i Lindesberg

Sedan lindebandet Stew släppte sin EP, Hot, under 2018 har spelningarna...

Fortsatt samarbete ger fortsatt fiskafänge i Dalkarlshyttan

Fjolårets succé med fritt ädelfiske i Dalkarlshytteån, kommer att fortsätta i samma stil även ...

För 15-åriga Masha handlar idrotten om att kunna koppla bort allt som händer runt om för ett tag. Foto: Camilla Lagerman

Flydde kriget – nu har hon funnit sin inre frid genom Frövi Judo

Masha Beseza var 14 år när hon lämnade sitt hem i Odessa, den där tidiga morgonen för snart två månader sedan. Hennes 15-årsdag firade hon i Sverige, där hon och hennes familj numera bor hos en svensk familj i Löa. Något som varit mycket viktigt under hela Mashas uppväxt är idrotten, och då framförallt judon, som ger henne avkoppling från vardagen. Sedan knappt en månad tillbaka tränar hon tillsammans med Frövi Judos ungdomsgrupp, där hon snabbt blev en en i gänget.

5 maj 2022 klockan 12:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Unga entreprenörer prisades på pitchtävling
Nyligen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Bergslagens Sparbank är, tillsammans med skolan och ett antal ...
5 maj 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Rekreationsparken invigd – en plats för återhämtning i Guldsmedshyttan
På tisdagskvällen var det många som hade samlats för att närvara vid den efterlängtade invigningen av rekreationsparken i Guldsmedshyttan. ...
4 maj 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Rysk operastjärna ersätts av ukrainsk
På lördag visas på opera på bio i Lindesberg, den kanske mest omtyckta av Puccinis opera-stycken: Turandot. Men sopranen Anna Netrebko, som skulle...
4 maj 2022 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-05-03

2022-05-03

2022-05-02

2022-05-02

2022-05-02

2022-04-29

2022-04-28

2022-04-27

2022-04-27

2022-04-27

2022-04-27

2022-04-26

2022-04-26

2022-04-25

2022-05-18 15:31