Lindesbergs lasarett. Foto: Fredrik Norman

Akutmottagningen i Lindesberg- Spara med bibehållen vård

INSÄNDARE/DEBATT: Den 25 februari skrev regionens Hälso- och sjukvårdsdirektör och Områdeschefen Närsjukvård Norr i LindeNytt att det finns inget som tyder på att man behöver oroa sig för Lindesbergs Lasaretts framtid. Gällande den akuta verksamheten så finns, enligt dem, endast ett beslut att jourerna för ortopedi och kirurgi fysiskt kommer att tas bort från Lindesbergs lasarett nattetid. Men det är inte sant.

Antalet timmar ska, enligt beslutet den 25 september 2019 reduceras kvällar, nätter och helger. Full verksamhet kommer därför endast att finnas måndag till fredag, sammanlagt 60-70 timmar per vecka. De upprepar samma mantra som politiker och administratörer rabblat alltsedan beslutet blev känt. Sannolikt beror det på den tystnadskultur som råder inom verksamheten alltifrån toppen och ner. De talar som om befolkningen i norr utgöres av en förskoleklass som ska övertalas. Det är förödmjukande.

Ingen, vare sig politiker eller administratör har bevärat sig med, eller vågat, i detalj förklara hur reduceringen egentligen ska gå till. Vilka personalkategorier ska bort? Vem tar hand om de mer än 1100 patienter som årligen kommer till kirurgen eller ortopeden mellan 21.00 och 07.00? Vem tar hand om de över 4000 patienter som kommer på den tid, inklusive, helger, då det inte finns någon primärjour för ortoped-respektive kirurgpatienterna? Hur ska man ta hand om de som kommer några timmar innan neddragningen på kvällen men inte hinner bli färdigbehandlade till denna tidpunkt?
Om dessa ska till Örebro? Finns det tillräckligt med taxibilar och ambulanser? Vem betalar för privatbilar som måste åka Lindelasarettet förbi? Finns det personal och utrymmen för dessa i Örebro eller Karlskoga? Finns det vårdplatser för de, som visserligen inte behöver opereras, men som behöver läggas in för observation?

Folk oroar sig i den norra länsdelen. Ovan nämnda sagesmän bidrar till oron trots att de säger tvärt om. Personal oroar sig. Hur mycket får ledningen inte veta beroende på tystnadskulturen. Är det här ett bra sätt att uppmärksamma att personalen i Lindesberg ligger i topp i såväl patienternas som AT-läkarnas rankning?

Områdeschefen säger den 5 februari i Nerikes Allehanda att man ska spara hälften av 6-7 miljoner kronor på kirurgjouren i Lindesberg. Ordförande i hälso-och sjukvårdsnämnden säger i samma tidning den 21 februari att man kan öka vårdkostnaderna i Karlskoga med 22 miljoner kronor.
Varför anses det lämpligt att spara just i Lindesberg? Är det ovidkommande att de som bor allra mest i norr får 10 mil till sjukhus samtidigt som de i söder behåller sitt reseavstånd 5 mil?

Det är besvärande när politiker, valda för Lindesbergs kommun, inte anser att regionens skötsel av lasarettet är något som de ska lägga sig i. Det är beklagligt att politiker som från norra länsdelen valts till regionens ledning inte protesterar öppet när deras parti röstar för besparingarna i Lindesberg.

Hällefors, Nora, Ljusnarsberg liksom Lindesberg ligger långt ner i förra årets näringslivsrankning. Jag menar att alla politiker som valts från den norra länsdelen, vare sig det är till kommun, region eller riksdag ska ha kravet på sig att, inte minst, verka för sin egen kommuns utveckling. Det gör man inte genom att rusta ner vårt lasarett. De säger sig ”bara” ta bort lite öppen tid från kirurgen och ortopeden. Tanken är lika felaktig som att ta bor ett hjul på ambulansen. Inom kort går den inte alls.

Före valet 2018 lovade de flesta partier att de skulle arbeta för att akutsjukhuset i Lindesberg skulle behållas. Det gäller M, KD, L, V, SD, C och MP. Likväl har de röstat för indragning av jourverksamheten i Lindesberg. Liberalerna var, före valet, tydligast i sin definition. Det behövs: ”Jourhavande läkare i medicin, kirurgi och narkos – dygnet runt, året om. Ortopedi och röntgen dagtid, beredskap nattetid. Operationsavdelning, uppvakningsavdelning, intensivvård liksom röntgen och laboratorium.”

S är listiga. Regiondirektören skrev den 11.8 2018 – ”Våra tre akutsjukhus ska vara kvar”. I texten fick han till det och skrev – ”i så väl Lindesberg som Karlskoga och Örebro ska det finnas akutmottagning öppen dygnet runt.” Nu, efter valet, hävdar de socialdemokratiska politikerna att det på en akutmottagning räcker att det finns medicinjour för att det ska kallas akutsjukhus.

Något alternativ till sparande i Lindesberg har inte nämnts. Jag har vid ett tidigare tillfälle nämnt möjligheten till skattehöjning. Det var inte så populärt. Det finns flera förklaringar till att kostnaderna stiger i höjden. Ett skäl är den svällande administrationen. För att effektivisera vårdens handhavande har det satsats mycket på datorisering. Likväl blev, i Sverige, år 2014 antalet administrativ personal fler än antalet läkare.
Det är hög tid att visa att datoriseringen verkligen har sparat pengar. Jag menar att det sparbeting som nu är tänkt ska läggas på lasarettet i Lindesberg i stället bör läggas på administrationen. Minska på mängden administratörer. Sätt ett mål. Kanske 10 procent färre anställda om två år.

Ekonomerna får räkna på vad det sparar.
För att klara detta måste de politiker som representerar kommunerna utanför Örebro ta en starkare ställning för utvecklingen i sin hembygd.

Ingemar Engstrand, Lindesberg. Pensionär

Publicerad 2 mars 2020 klockan 13:48

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Slog sönder dörr med yxa – pepparsprayad och handfängslad av polisen

Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan sedan man fått samtal om att en påverkad man hade beväpnat sig med en yxa, vilken han också skall ha slagit sönder en dörr med.
– Det verkar ha varit väldigt stökigt på platsen. Vi har bland annat fått använda spotthuva, pepparspray och handfängsel vid ingripandet, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 april 2021 klockan 10:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Yrkeschaufför misstänkt för farlig omkörning efter däckexplosion

En polispatrull fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision med ett tungt fordon på riksväg 68 på onsdagsmorgonen. Enligt uppgift skall lastbilen dessutom ha varit drabbad av en däckexplosion strax före omkörningen ägde rum.
– Här kan man verkligen ifrågasätta om chauffören verkligen är lämplig att vara ute i trafiken, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 april 2021 klockan 09:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Från torpet i Spannarboda – till döden i pesten i Etiopien

Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till fö...

Våren läggs tillfälligt på is – SMHI flaggar för snö och friska nordanvindar

Nordanvind med vindbyar på uppemot 16 meter per sekund - och snöfall. ...

bildspel Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé

Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.

20 april 2021 klockan 09:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig

UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.

19 april 2021 klockan 14:15 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan
Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för ...
19 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas...
16 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat ...
16 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

16 april 2021 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via ...

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ...

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

Annons


Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-03

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-01

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-04-21 13:53