Arkivfoto: Lina Hagström/LindeNytt

Allianspartierna om ”Centerns svek” och kraven från SD

Allianspartierna M, FP och KD känner sig svikna av Centerpartiet som nu gjort upp med Socialdemokraterna om att styra Lindesbergs kommun de kommande fyra åren. De tre borgerliga partierna avvisar samtidigt kraven från Sverigedemokraterna på ett ökat inflytande. SD hotar med krångliga val till styrelser och nämnder.- Det är inte rimligt att vi som näst största parti inte får samma möjligheter att arbeta politiskt, kommenterar Per Söderlund, SD. 

FP om samarbetet: ”Borgerliga bör rösta på oss!”
– Vi har haft ett gott samarbete inom Alliansen. Men nu vet väljarna i nästa val, att vill de ha en borgerlig politik, då ska de rösta på oss. På det sättet har vi en del att vinna på samarbetet mellan Centern och Socialdemokraterna.

Det är kommentaren från Göran Gustavsson, ledande folkpartist i Lindesberg, till uppgörelsen mellan S och C att styra kommunen de närmaste fyra åren. Han säger sig inte vara särskilt besviken över det här samarbetsbeskedet, men säger:
– Kanske röstar de på ett socialistiskt parti om de röstar på Centern i nästa val. Centerpartiet kommer inte att få så mycket utrymme för sin politik, utan socialdemokraterna kommer att binda C så nära inpå sig, att det inte blir möjligt.

Han säger också att oppositionen ( FP, M, KD och MP) kommer att ha ett valtekniskt samarbete och komma överens om oppositionsrådsposten (den har delats mellan M och C fram till nu).

– Så kommer det att bli, säger han bestämt. Då är vi större än Sverigedemokraterna. Folkpartiet kommer att värna om företagandet, byskolorna och ett ökat bostadsbyggande.

KD: ”Ett stort svek av Centerpartiet”
– Jag tycker att det är ett stort svek av Centern att gå ifrån allianssamarbetet. Men det är ingen överraskning,  utan vi har förstått det av det bemötande och det sätt de uppträtt i alliansgruppen. Det säger Ingrid Åberg, ordförande för Kristdemokraterna i Lindesberg efter uppgörelsen mellan S och C.

En klart besviken kristdemokrat alltså. Ingrid Åberg tycker också att S och C borde ha kunnat komma överens tidigare och inte dröjt en månad med att ge besked. Liksom Göran Gustavsson ( FP) säger hon att det blir ett valtekniskt samarbete inom oppositionen, men att det inte är klart med Miljöpartiet ännu.

Två kristdemokratiska hjärtefrågor är Lagen om valfrihet – d.v.s. att medborgarna ska kunna välja varifrån de får vård och service – och att bevara de små skolorna. Utnyttja tekniken för att upprätthålla kvaliteten även i små skolor, råder Ingrid Åberg (KD).

Moderaterna är svikna av C – men säger nej till SD
Moderatledaren i Lindesberg Pär-Ove Lindqvist avvisar tanken på att dela rollen som oppositionsledare med Sverigedemokraterna.
– Vi vill ha ett valtekniskt samarbete med FP, KD och MP och på det sättet får vi en majoritet inom oppositionen, säger han.

Som han ser det förändrar det inget i sak om SD kräver ett krångligt proportionellt val till styrelser och nämnder.
– Det handlar om att bygga majoriteter och partierna måste spela efter de spelregler som finns.

När det gäller uppgörelsen mellan S och C säger han att han inte sett den. Den presenterades igår eftermiddag. Han tycker att det är tråkigt att samarbetet inom Alliansen inte fortsätter.
– Det är klart att man känner sig sviken, men jag hoppas att Centerpartiet får genomslag för sin politik, säger Pär-Ove Lindqvist, som säger att M kommer att driva på för bättre villkor för näringslivet, fler i arbete, fler bostäder och en bra utbildningsnivå, samtidigt som man håller nere kostnaderna.

SD vill dela oppositionsråd med M
– Vi kräver att få halva posten som oppositionsråd. Det är inte rimligt att vi som näst största parti inte får samma möjligheter att arbeta politiskt. Det säger Sverigedemokraternas ordförande i Lindesberg Per Söderlund.
Han säger att uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet syftar till att begränsa Sverigedemokraternas inflytande, även om han inte tror att det är huvudsyftet. SD kommer att driva kravet hårt på att dela oppositionsrådsposten med Moderaterna, som är tredje största parti.
Om man inte får igenom det hotar SD med att kräva att fullmäktige genomför att valen till styrelser och nämnder görs enligt lagen om proportionerligt valsätt. Det drev partiet igenom i Hässleholm i förra valet. Det är ett krångligt och tidskrävande sätt eftersom varje fullmäktigeledamot ska rösta med valsedlar på vilka som ska sitta i nämnder och styrelser. Enligt Per Söderlund innebär det här valsättet också att de stolar som blir tomma inte får tillsättas med nya politiker.

När det gäller uppgörelsen mellan S och C så menar Per Söderlund att den innebär en stabilitet – förutsatt att de två partierna kommer överens om frågor som kommer upp på bordet längre fram.

Sverigedemokraterna fortsätter driva frågan om flyktingmottagandet som gör att Lindesberg tar emot över tusen asylsökande medan andra större kommuner tar emot betydligt färre. En annan fråga är äldrevården, där partiet vill ha förbättringar. Och att byskolorna ska finnas kvar.

– Det är väldigt bra att S och C säger att skolorna i Rockhammar och Ramsberg ska finnas kvar, säger Per Söderlund.

Publicerad 22 oktober 2014 klockan 13:39

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift skall kvinnan ha blivit hotad då hon bad om att få se legitimation av en yngre kille som ville handla tobaksvaror.

9 april 2021 klockan 10:21 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.

8 april 2021 klockan 14:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på ...
7 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.

3 april 2021 klockan 09:10 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

Annons


Den vinnande bilden i LindeNytts fototävling! Foto: Ylva Björk

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och överlagt igen, och en vinnare är nu utsedd.

1 april 2021 klockan 13:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer ...

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken

PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa ...

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt

Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, d...

På måndagsmorgonen landade ett gäng påskkärringar i rondellen vid Lidl. Foto: Camilla Lagerman

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”

Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata, park och idrott satt sin påskprägel på två av Lindesbergs cirkulationsplatser. Tidigt på måndagsmorgonen skred man till verket och placerade ut skapelserna för allmän beskådan.
– Vi tyckte det kunde vara en kul grej att göra något inför påsken, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef för Park- och idrottsverksamhet.

29 mars 2021 klockan 10:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vi vill ha kvar kirurgakuten på Lindesbergs lasarett nattetid!
INSÄNDARE: En söndagskväll för inte så länge sedan drabbades jag (Linda) av ett njurstensanfall. Ni som varit med om det vet hur fruktansvärt ...
29 mars 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon
Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson p...
26 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Polisen inleder dialog med medborgarna för att kartlägga brottsligheten
Nu inleder polisen en digital medborgardialog i syfte att prioritera de brott som upplevs som mest angelägna att stävja där den enskilde ...
26 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

2021-03-22

2021-03-21

2021-03-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-14 07:58