Arkivfoto: Lina Hagström/LindeNytt

Allianspartierna om ”Centerns svek” och kraven från SD

Allianspartierna M, FP och KD känner sig svikna av Centerpartiet som nu gjort upp med Socialdemokraterna om att styra Lindesbergs kommun de kommande fyra åren. De tre borgerliga partierna avvisar samtidigt kraven från Sverigedemokraterna på ett ökat inflytande. SD hotar med krångliga val till styrelser och nämnder.- Det är inte rimligt att vi som näst största parti inte får samma möjligheter att arbeta politiskt, kommenterar Per Söderlund, SD. 

FP om samarbetet: ”Borgerliga bör rösta på oss!”
– Vi har haft ett gott samarbete inom Alliansen. Men nu vet väljarna i nästa val, att vill de ha en borgerlig politik, då ska de rösta på oss. På det sättet har vi en del att vinna på samarbetet mellan Centern och Socialdemokraterna.

Det är kommentaren från Göran Gustavsson, ledande folkpartist i Lindesberg, till uppgörelsen mellan S och C att styra kommunen de närmaste fyra åren. Han säger sig inte vara särskilt besviken över det här samarbetsbeskedet, men säger:
– Kanske röstar de på ett socialistiskt parti om de röstar på Centern i nästa val. Centerpartiet kommer inte att få så mycket utrymme för sin politik, utan socialdemokraterna kommer att binda C så nära inpå sig, att det inte blir möjligt.

Han säger också att oppositionen ( FP, M, KD och MP) kommer att ha ett valtekniskt samarbete och komma överens om oppositionsrådsposten (den har delats mellan M och C fram till nu).

– Så kommer det att bli, säger han bestämt. Då är vi större än Sverigedemokraterna. Folkpartiet kommer att värna om företagandet, byskolorna och ett ökat bostadsbyggande.

KD: ”Ett stort svek av Centerpartiet”
– Jag tycker att det är ett stort svek av Centern att gå ifrån allianssamarbetet. Men det är ingen överraskning,  utan vi har förstått det av det bemötande och det sätt de uppträtt i alliansgruppen. Det säger Ingrid Åberg, ordförande för Kristdemokraterna i Lindesberg efter uppgörelsen mellan S och C.

En klart besviken kristdemokrat alltså. Ingrid Åberg tycker också att S och C borde ha kunnat komma överens tidigare och inte dröjt en månad med att ge besked. Liksom Göran Gustavsson ( FP) säger hon att det blir ett valtekniskt samarbete inom oppositionen, men att det inte är klart med Miljöpartiet ännu.

Två kristdemokratiska hjärtefrågor är Lagen om valfrihet – d.v.s. att medborgarna ska kunna välja varifrån de får vård och service – och att bevara de små skolorna. Utnyttja tekniken för att upprätthålla kvaliteten även i små skolor, råder Ingrid Åberg (KD).

Moderaterna är svikna av C – men säger nej till SD
Moderatledaren i Lindesberg Pär-Ove Lindqvist avvisar tanken på att dela rollen som oppositionsledare med Sverigedemokraterna.
– Vi vill ha ett valtekniskt samarbete med FP, KD och MP och på det sättet får vi en majoritet inom oppositionen, säger han.

Som han ser det förändrar det inget i sak om SD kräver ett krångligt proportionellt val till styrelser och nämnder.
– Det handlar om att bygga majoriteter och partierna måste spela efter de spelregler som finns.

När det gäller uppgörelsen mellan S och C säger han att han inte sett den. Den presenterades igår eftermiddag. Han tycker att det är tråkigt att samarbetet inom Alliansen inte fortsätter.
– Det är klart att man känner sig sviken, men jag hoppas att Centerpartiet får genomslag för sin politik, säger Pär-Ove Lindqvist, som säger att M kommer att driva på för bättre villkor för näringslivet, fler i arbete, fler bostäder och en bra utbildningsnivå, samtidigt som man håller nere kostnaderna.

SD vill dela oppositionsråd med M
– Vi kräver att få halva posten som oppositionsråd. Det är inte rimligt att vi som näst största parti inte får samma möjligheter att arbeta politiskt. Det säger Sverigedemokraternas ordförande i Lindesberg Per Söderlund.
Han säger att uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet syftar till att begränsa Sverigedemokraternas inflytande, även om han inte tror att det är huvudsyftet. SD kommer att driva kravet hårt på att dela oppositionsrådsposten med Moderaterna, som är tredje största parti.
Om man inte får igenom det hotar SD med att kräva att fullmäktige genomför att valen till styrelser och nämnder görs enligt lagen om proportionerligt valsätt. Det drev partiet igenom i Hässleholm i förra valet. Det är ett krångligt och tidskrävande sätt eftersom varje fullmäktigeledamot ska rösta med valsedlar på vilka som ska sitta i nämnder och styrelser. Enligt Per Söderlund innebär det här valsättet också att de stolar som blir tomma inte får tillsättas med nya politiker.

När det gäller uppgörelsen mellan S och C så menar Per Söderlund att den innebär en stabilitet – förutsatt att de två partierna kommer överens om frågor som kommer upp på bordet längre fram.

Sverigedemokraterna fortsätter driva frågan om flyktingmottagandet som gör att Lindesberg tar emot över tusen asylsökande medan andra större kommuner tar emot betydligt färre. En annan fråga är äldrevården, där partiet vill ha förbättringar. Och att byskolorna ska finnas kvar.

– Det är väldigt bra att S och C säger att skolorna i Rockhammar och Ramsberg ska finnas kvar, säger Per Söderlund.

Publicerad 22 oktober 2014 klockan 13:39

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

Femmålsförlust i hemmapremiären

Slarvspelandet och de tekniska felen fortsätter i LIF Lindesberg, vilket ställde till det för laget även under lördagens hemmapremiär. Trots en jämn inledning så blev bortalaget Vinslöv för starka i den andra halvleken, efter att de fått med sig sex raka mål.

25 september 2021 klockan 18:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

AnnonsFoto: Joachim Tadell

Nya musikaliska smaker från Stew: ”Ser fram emot att möta publiken igen”

Mycket har hunnit hända sedan Lindebandet Stew släppte sitt debutalbum ”People” under hösten 2019. Bara några månader senare begav de sig ut på en turné i Tyskland, något som skulle visa sig bli de sista spelningarna på länge då coronaviruset drog fram över Europa. Nu blickar man dock framåt igen, med två färska singlar släppta, och ett nytt album på väg ut i etern.

24 september 2021 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemmapubliken gör comeback i Allsvenskan!

På lördag är det hemmapremiär i Handbollsallsvenskan! Med de lättade restriktionerna innebär även detta att ...

Telefonbedragare aktiva i regionen – flera personer drabbade på kort tid

Just nu ser polisen i vår region en tendens till ökad aktivitet av försök ...

Många sätt att vara en bra förälder

Det är viktigt att komma ihåg, att det finns många sätt att vara en bra förälder på. Att vara delaktig i barnets ...

Foto: Victor Friberg/Svensk Ultimate

Dubbla USM-guld i Ultimate Frisbee för Frövi IK!

I den gångna helgen avgjordes Ungdoms-SM i Ultimate Frisbee i skånska Kävlinge. Frövi IK deltog med lag i samtliga fyra klasser, där föreningen blev turneringens framgångsrikaste. Två SM-guld och ett silver blev resultatet, vilket är Frövi IKs framgångsrikaste USM någonsin!
– Att åka hem med två guld och ett silver är verkligen inte fy skam, säger Tim Tegin.

23 september 2021 klockan 13:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Från och med 1 januari 2022 kan den som fimpar på gatan bli bötfälld. Foto: Camilla Lagerman

Slutfimpat på marken efter årsskiftet

Från och med den 1 januari 2022 blir ringa nedskräpning straffbart. Det innebär att det kan utfärdas böter om 800 kronor till den som slänger en fimp, snus, tuggummi eller annat mindre skräp på marken.

23 september 2021 klockan 11:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stängt betyder öppet?
INSÄNDARE/DEBATT: Replik snarast, tack! Oemotsagd får sjukvårdsdirektör Jonas Claesson publicera en märklig inlaga i media med nya definitioner ...
23 september 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Smittan minskar i länet
Smittspridningen av covid-19 minskar nu i Örebro län. Under vecka 37 testade cirka 180 personer positivt för sjukdomen, vilket är en minskning med...
22 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

En norrkommun sticker ut när företagsklimatet rankas
Bland de fyra kommunerna i norra länsdelen, Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora, är det Ljusnarsberg som sticker ut ordentligt när det ...
22 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Christoffer Wilhelmsson, Erik Jäderqvist och Christer Pilblad håller i trådarna (konsolerna) under Lindesbergs första gaming event för Världens Barn. Foto: Hillstreet/selfie

Gaming event för första gången i Linde – för Världens Barn

Insamlingen för Världens Barn hittar nya vägar i Lindesberg. Nu i helgen håller Studiefrämjandet ett gaming event i sin lokal Hillstreet på Kullgatan. Det blir TV- och dataspel samt livemusik med lokala band, uppger arrangören.
– Det är så roligt att Lindesberg hittar på något nytt, som kan användas på andra håll i landet, säger Göran Klingensjö, regional samordnare för Världens Barn. Det blir ett sätt att visa att man bryr sig – också yngre och killar.

22 september 2021 klockan 09:11 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Bo Sjöström med en riktig marknadsdelikatess, nyspunnet socker. Foto: Jennie Larsson

bildspel Inställd Lindemarken födde idé till Ågårdens egna marknad

Lindemarken må ha blivit inställd, men trots det fick de boende på Ågården i Lindesberg uppleva en härlig marknadsdag då personalen på äldreboendet anordade en helt egen variant av den populära tillställningen. Ågårdens marknad fick högsta betyg av dess besökare, och man kan inte annat än ana en ny tradition.

21 september 2021 klockan 16:37 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Frövi Judos Ida och Alexander får elitidrottsstipendium

50 aktiva idrottare från hela landet tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels ...

bildspel Odling på schemat för elever på Björkhagaskolan

Sedan i våras genomför Björkhagaskolan i Lindesberg projektet Blomstrande skolgård, som syftar till att ...

Du bestämmer var skåpet ska stå när Erikshjälpen auktionerar

Lotta Sunvisson vill att lindesbergarna hjälper henne att slå rekord, när Erikshjälpen nu ...

AnnonsNy dumpning av ruttet hö utanför kommunhuset. Foto: Camilla Lagerman

Kommunhuset utsatt för ny hödumpning

Under natten mot söndag dumpades ett tiotal balar med ruttet hö på flera platser i Lindesberg, bland annat utanför kommunhuset. Larmet inkom till polisen klockan 00:49 under natten mellan lördag och söndag, då förbipasserande uppmärksammade tilltaget och kontaktade polisen. Vem eller vilka som ligger bakom detta är just nu okänt.

19 september 2021 klockan 02:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot ...

Vaccinering av unga från 12 år inleds efter höstlovet

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin i höst, det meddelade statsminister Stefan Löfven...

Miljonbesparingar att vänta för barnomsorg och skola

Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg måste återigen spara pengar, närmare bestämt 4,5 miljoner ...

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen g...

Regionen: ”Nej, akuten i Lindesberg är inte stängd”

En banderoll med ett missvisande budskap har dykt upp på flera platser den senaste tiden. ...

Svahn lämnar över ordförandeklubban tillfälligt till Storm

Linda Svahn (S) meddelade under sommaren att hon avsåg att lämna sina uppdrag som kommunalråd ...

Genrebild: LindeNytt

Vittne skrämde tjuv på flykt i natt

Strax efter klockan ett, natten till torsdag, fick polisen samtal från en privatperson i området Västra Bohr strax utanför Lindesberg. Vederbörande hade då ertappat en tjuv som höll på och stjäla saker vid en fastighet.
– När tjuven insåg att han var upptäckt, så lämnade han platsen i en bil, uppger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

16 september 2021 klockan 10:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Det som ...
15 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Regionen tar kontakt med ovaccinerade
I Örebro län kan man fortfarande se en ökning av bekräftade covid-19-fall. Samtidigt som smittspridningen ökar, kommer Region Örebro län nu att...
15 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Två av kommunens särskilda boenden drabbade av covid-19
Sedan i slutet av förra året har coronaläget på kommunens särskilda boenden sett bra ut, och vaccineringen har fortlöpt enligt plan. Under de ...
14 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-09-14

2021-09-13

2021-09-13

2021-09-10

2021-09-10

2021-09-09

2021-09-09

2021-09-08

2021-09-08

2021-09-07

2021-09-07

2021-09-06

2021-09-06

2021-09-03

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-09-26 14:24