För två veckor sedan diskuterade jag fördelarna med att spela beachvolleyboll under sommarhalvåret. Beachvolleyn har sina fördelar och därför är det nu dags att se till vad som krävs för att hålla måttet på beachen rent materialistiskt, sedan är fysiken och tekniken en annan femma.
Tydligen är sommaren kort och regnar mestadels bort, men nu är den här och har varit det ett tag. Därför gäller det att passar på innan den är över. Efter en diskussion i tidigare krönika så kan vi konstatera att det ändå är värt att spela lite beachvolleyboll på sommaren. Jag hoppas nu att ni tagit mitt råd och begett er ner till de lokala planera för lite spel. Då är bara frågan vad som krävs för att lyckas, för med rätt prylar har man kommit en bra bit på vägen.
I Sverige har vi en lite lustig situation när det kommer till volleybollbollar. Ser man till fotboll eller basket så är utbudet av bollar väldigt stort och olika lag kan använda sig av olika märken. Men inom svenskvolleyboll spelar alla med samma boll. Riktigt så är det inte i andra länder, då det kan finnas andra konkurrenter som används även i tävlingssammanhang. Men här är det Mikasa som dominerar helt, både inomhus och utomhus, kanske eftersom det är dem som används på FIVB:s (internationella volleybollförbundet) tävlingar. Den officiella matchbollen från Mikasa går drygt 600 kronor i affären, men kan gå att få lite billigare om man beställer på nätet eller köper via en klubb. Jag skulle dock vilja tipsa om ett alternativ till Mikasa som är det amerikanska märket Wilson. Wilsons bollar används på den amerikanska AVP-touren och även deras billigaste bollar håller hög kvalitet. Till exempel har de gjort en variant av ”Wilson” bollen som vi alla känner igen som Tom Hanks enda vän i filmen Cast Away. En halvbra film, men en snygg boll.
Sanden brukar vara väldigt kall här uppe i norden och ofta har den även sugit åt sig en hel del vatten, då kan det vara bra att slänga på sig ett par beachsockor. Det går självfallet att använda ett par vanliga strumpor för att skydda fötterna från den kalla sanden, men man ska då vara medveten om att man kommer behöva kasta bort dem då dagen är över. Beachsockor är tillverkade just för att användas i sanden och har en starkare sula som gör att de inte slits så lätt. Sulan gör också att man får lite hårdare underlag när man hoppar vilket kan göra att man tjänar någon centimeters spänst, vilket alltid är ett plus.
Mycket har sagts om beachvolleybollen matchklädsel. Innan 2012 var det ett måste för kvinnorna på internationella touren, FIVB World Tour, att spela i bikini, med högst 7 cm bredd i sidan, enda alternativet var baddräkt. Mycket kritik riktades mot dessa regler då folk menade att det satt fokus på utseendet istället för på själva sporten och att det handlade om att ”sexifiera” spelarna för att locka publik. Regeln hindrade även spelare från vissa länder att dela av religiösa och kulturella anledningar. FIVB menade att regeln inte alls var satt för att sexifiera sporten utan för att det skulle stämma överens med strandkulturen. Oavsett anledning så ändrade man på reglerna inför London OS och nu är det tillåtet även för kvinnor att spela i shorts och långärmat.