Nu skall fastigheten Hatten 3, mer känd under gårdsnamnet Göransonska Gården, få ett nytt tak. Dock sker renoveringen med stor hänsyn till fastighetens kulturella status.- Därför kommer vi att behålla så många av de gamla pannorna som det är möjligt, förklarar projektledaren Arne Larsson på det kommunala fastighetsbolaget.
För nästan exakt ett år sedan köpte det kommunala fastighetsbolaget, FALAB, Göransonska Gården som då var privatägt. Tidigt genomfördes en renoveringen inomhus där man bland annat moderniserade fastighetens uppvärmningssystem. Samtidigt planerades för ytterligare åtgärder.
– Vi fick indikationer tidigt på att taket var i behov av översyn, förklarar Arne Larsson.
Nu har arbetet påbörjats – och det kommer att ske med fingertoppskänsla med respekt till den anrika gården.
– Vi har ju gamla enkupiga tegelpannor på taket idag, pannor som vi kommer att försöka bevara i den mån vi kan. Det är inte alla pannor som är i dåligt skick, varför samtliga pannor försiktigt kommer plockas ner för hand och sedan återanvänds de som bedöms vara i gott skick, berättar Larsson.
Samtidigt kommer den tillbyggda delen av fastighetens att anpassas till ursprunget.
– På tillbyggnaden finns det tvåkupiga pannor. Nu skall dessa bort och ersättas med enkupiga så vi får ett enhetligt utseende på taket, säger Arne Larsson.
Samtidigt skall fastighetens hängrännor bytas ut till vad som anses tidsenligt med fastigheten.
Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.
Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.
Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 dagarna. Detta är den högsta noteringen sedan testningarna startade för ungefär ett år sedan. Samtidigt rapporterar Region Örebro län att kurvan över antalet smittade i länet pekar brant uppåt.
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.
Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.