Riksrevisionen riktar hård kritik mot Ams då det visat sig att många arbetsförmedlingar inte konsekvent följer de regler som gäller när en arbetslös vägrar ett jobb. Har den arbetssökande a-kassa och vägrar ett jobb är det handläggarens uppgift att skicka ett ifrågasättande till a-kassan. Därefter tar a-kassan ställning och i värsta fall dras ersättningen in för den arbetslöse. På mindre orter slarvas det med denna regel i högre utsträckning. Orsakerna är många, bland annat har den mänskliga faktorn stor inverkan. Och det kanske inte är konstigt då handläggare och sökande har mycket nära kontakt. I vissa fall kanske de rent av är bekanta. Men slarvet är inte helt knutet till mindre samhällen. Därför är kritiken befogad. Det tycker även Heikki Nykänen, chef för Arbetsförmedlingen i Lindesberg.
-Det är helt klart ett område vi måste bli bättre på. Arbetsförmedlingarna i landet ska arbeta utifrån samma regler och behandla de sökande på samma sätt. Att det slarvas ibland kan jag förstå, men det kan däremot inte accepteras. Kritiken är därför helt klart befogad, säger Heikki.
I Lindesberg redovisades för 2003 att man inte tillåter något fuskande. Faktum är att Arbetsförmedlingen i Lindesberg är näst bäst i hela länet gällande ifrågasättandet. Under fjolåret skrevs 27 ifrågasättanden till a-kassan, vilket kan jämföras med Karlskoga som endast rapporterade 19 fall. I Hällefors skrevs inte ett enda ifrågasättande. Totalt i länet anmäldes 246 fall.
Även om Lindesberg visat sig följa reglerna mycket bra, så betyder inte det att slarv inte förekommer. Det kan mycket väl förekomma att en och annan skonas från rapportering, menar Heikki Nykänen.
-Vi är inte unika i Lindesberg på något sätt. Det kan nog förekomma att enstaka fall av vägrande inte anmäls. Men ändå talar siffrorna för att vi följer våra arbetsuppgifter mycket bra i jämförelse med andra förmedlingar.
Att handläggarens arbetsuppgift inte alltid accepteras kan vissa gånger få allvarliga konsekvenser. Ibland går det så långt att handläggare hotas.
-Det förekommer att våra handläggare hotas med våld. När sådant händer anmäler vi alltid det till polisen. Det får helt enkelt inte ske. Jag tror folk i största allmänhet tror att det är vi som avgör om a-kasseersättningen ska dras in eller inte. Så är det ju inte. Vi har bara som uppgift att skriva ett ifrågasättande till a-kassan. Det måste vi helt enkelt eftersom det ingår i våra arbetsuppgifter, säger Heikki Nykänen.