Riksrevisionen riktar hård kritik mot Ams då det visat sig att många arbetsförmedlingar inte konsekvent följer de regler som gäller när en arbetslös vägrar ett jobb. Har den arbetssökande a-kassa och vägrar ett jobb är det handläggarens uppgift att skicka ett ifrågasättande till a-kassan. Därefter tar a-kassan ställning och i värsta fall dras ersättningen in för den arbetslöse. På mindre orter slarvas det med denna regel i högre utsträckning. Orsakerna är många, bland annat har den mänskliga faktorn stor inverkan. Och det kanske inte är konstigt då handläggare och sökande har mycket nära kontakt. I vissa fall kanske de rent av är bekanta. Men slarvet är inte helt knutet till mindre samhällen. Därför är kritiken befogad. Det tycker även Heikki Nykänen, chef för Arbetsförmedlingen i Lindesberg.
-Det är helt klart ett område vi måste bli bättre på. Arbetsförmedlingarna i landet ska arbeta utifrån samma regler och behandla de sökande på samma sätt. Att det slarvas ibland kan jag förstå, men det kan däremot inte accepteras. Kritiken är därför helt klart befogad, säger Heikki.
I Lindesberg redovisades för 2003 att man inte tillåter något fuskande. Faktum är att Arbetsförmedlingen i Lindesberg är näst bäst i hela länet gällande ifrågasättandet. Under fjolåret skrevs 27 ifrågasättanden till a-kassan, vilket kan jämföras med Karlskoga som endast rapporterade 19 fall. I Hällefors skrevs inte ett enda ifrågasättande. Totalt i länet anmäldes 246 fall.
Även om Lindesberg visat sig följa reglerna mycket bra, så betyder inte det att slarv inte förekommer. Det kan mycket väl förekomma att en och annan skonas från rapportering, menar Heikki Nykänen.
-Vi är inte unika i Lindesberg på något sätt. Det kan nog förekomma att enstaka fall av vägrande inte anmäls. Men ändå talar siffrorna för att vi följer våra arbetsuppgifter mycket bra i jämförelse med andra förmedlingar.
Att handläggarens arbetsuppgift inte alltid accepteras kan vissa gånger få allvarliga konsekvenser. Ibland går det så långt att handläggare hotas.
-Det förekommer att våra handläggare hotas med våld. När sådant händer anmäler vi alltid det till polisen. Det får helt enkelt inte ske. Jag tror folk i största allmänhet tror att det är vi som avgör om a-kasseersättningen ska dras in eller inte. Så är det ju inte. Vi har bara som uppgift att skriva ett ifrågasättande till a-kassan. Det måste vi helt enkelt eftersom det ingår i våra arbetsuppgifter, säger Heikki Nykänen.
För cirka två veckor sedan, när jag åkte med bilen på samma skogsväg där jag såg de söta grävlingarna nyligen (se förra veckans FotoFredag), så fick jag se någonting jag inte var beredd på…
UPPDATERAD KL. 18.25. Ett drunkningslarm inkom vid 17-tiden på torsdagen från sjön Råsvalen strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm hade en tom båt upptäckts driva omkring ute på sjön. Vid 18-tiden kunde man dessbättre avsluta ärendet då båtens ägare var anträffad – på land och vid god vigör.
SOS Alarm hade vid 18.20-tiden inga uppgifter gällande omständigheterna, om ägaren fallit ur båten och tagit sig in till land eller om båten helt sonika lossnat från sin förtöjningsplats.
Vid 14-tiden på lördagen larmades Nerikes Brandkår till en adress strax utanför Frövi. Initialt löd larmet brand i lantbruksbyggnad.
– Det rör sig om en gammal lada som skall vara ombyggd till ett garage. Det är en bil som brunnit i garaget och orsakat kraftig rökutveckling, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
För två veckor sedan, när jag var på väg till ett ställe för att fotografera, så fick jag syn på två mörka ting längre bort på en grusväg. Jag trodde först på tjädertuppar med tanke på färgen, men när jag kom lite närmare såg jag att de var två grävlingsungar som rullade runt och lekte med varandra. Sedan kom en till unge upp från diket. Så totalt tre syskon. Jag smög närmare med bilen…
INSÄNDARE/DEBATT: I en tidigare debattartikel ställde jag frågan ”Vem granskar vem i Lindesberg?”, med anledning av en medborgargranskning som avslöjat allvarliga systemfel med relevans för nationell säkerhet. Tiden för att bara ställa frågor är nu över. Min granskning har gått in i en ny och avgörande fas: att ställa ansvariga till svars.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.