Årets julklapp är en…

Knappt en månad återstår innan julebrödet doppas i grytan, släkt och vänner invaderar ens hem och katten river omkull julgranen – allt medan barnen tindrar med ögonen inför vad som komma skall. Julklappsöppnandet. Men är det hårda eller mjuka klappar som gäller? Vad är egentligen årets julklapp 2002? Ja, lyssnar man runt i butikerna får man många olika uppslag och påståenden, men ändå verkar det luta mer åt det digitala-elpryl-killaktiga hållet. -En dvd-spelare eller möjligen en digitalkamera tror jag blir årets julklapp, säger Bosse Eriksson på Eklöfs Audio Video. Elprylar som mobiltelefoner, datatillbehör och dylikt brukar gå hem både hos killar och tjejer. Senaste nytt: att ha en mobil med inbyggd digitalkamera. Svindyrt – men säkert eftertraktat och med på mångas önskelista.

Trots att julhandeln precis kommit igång har handeln redan nu spekulerat i vad som blir årets julklapp. Resultatet: årets julklapp är en kokbok. Samtidigt säger man att det aldrig i förväg går att spå i snön om vad årets julklapp verkligen blir. Det är först den 25 december vi verkligen får veta vad som blev årets klapp. LindeNytt har besökt ett antal handlare i staden för att höra efter vad de tror blir årets julklapp.

Bokia
En bok går alltid hem. En traditionell och nästan alltid uppskattad gåva i juletider, men det finns mer än kokboken bland hyllorna. Per Nelsén på Bokia berättar om två böcker knutna till bygden. Bergslagen Blommar, skriven av Yvonne Isaksson tilltalar de flesta – inte bara de med intresse för trädgårdar som namnet anspelar på. –Det är en vacker presentbok som man inte direkt behöver gröna fingrar för att gilla, berättar Per. Boken berättar om olika trädgårdar i Bergslagen.
Korsmålarnas Tid, Åke Åkesson. Denna bok är en roman om Lindesbergs historia.

Bergslagens El & Kylservice
Den lilla vitvarubutiken Bergslagens El & Kylservice på Kristinavägen brukar kanske inte framstå som någon presentbutik direkt. Men i juletider är det annat ljud i skällan. Under november och december är det högtryck i butiken. Mikael Andersson och Reine Krönström säljer under dessa månader stora julklappar. Spisar. –Under just november och december säljer vi mer spisar än vad som säljs under resten av året tillsammans, berättar Reine. Även om en spis knappast får plats under julgranen, så är det just som julklappar spisarna säljs. –Jag antar att de som köper ser det lite som en julklapp till sig själva. Sen är det nog många gånger så att man vill vara säker inför all matlagning som ska göras innan julaftonen. Det vore ju illa om man har en gammal spis som passar på att gå sönder mitt i julstöket när familj, släkt och vänner står och väntar på julmaten, säger Reine skrattande.

Gösta Eriksson Ur o Guld
Julklappar är inte allt som glimmar – eller? I guldsmedsbutikerna finner man ännu ett klassiskt uppslag. Guld och silver. Olika smyckesföremål i ädlare metaller är alltid uppskattat som gåva, speciellt i juletider. –Just runt jul är det guld som gäller. Samtidigt som det är en bra gåva till någon i jul, så är det ju samtidigt en bra investering. Guld sjunker sällan i pris. Istället för att köpa aktier kan man ju alltid investera i guld istället, säger Lena Eriksson leende. Olika guldlänkar i prisklasserna från någon tusenlapp upp till så där en 5000 kronor, tror man på Ur o Guld blir en glimmande gåva i jul till någon man tycker extra mycket om.

Expert
Julklappen kommer via sattelit. I alla fall om man får tro Lars Hellsten vid Expertbutiken i Lindesberg. Redan nu har det visat sig vara ett mycket stort intresse för TV och digitalkameror. –Jag tror att en digitalkamera eller ett sattelitpaket med både parabol och en mobil på köpet kommer att bli något av vår årets julklapp. Redan nu har vi sålt mycket bra av parabolpaketet på grund av det låga priset, säger Lars. Digitalkameror är även det något både butiker och deras leverantörer sett tendenser på att bli något många vill ha under julgranen. –Ja, tydligen har leverantörerna svårt att mätta efterfrågan. Vi har dock lyckats få tag på tillräckligt inför julen, berättar Lars Hellsten.

Eklöfs Audio Video
En telefon används idag allt mer sällan till att prata i verkar det som. Åtminstone bland ungdomar. Nu ska det skickas textmeddelande (SMS), spelas spel, lyssna på musik osv. Det absolut senaste är att skicka foton via telefonen. Jonas Åby visar upp en telefon som ligger i prisklassen 6000 kr. Dyrt och kanske inget som det blir någon stor rusning efter, berättar Bo Eriksson och Jonas Åby. –Digitalt är det som kommer att gå i år. Kameror, DVD-spelare, TV etc. Vanliga mobiler säljs väldigt mycket av. Någon rusning efter telefoner med kamera i tror jag inte det blir riktigt i år. Kanske nästa år, säger Bosse. På bild: Jonas Åby hållandes en mobil med inbyggd kamera (porträtt: han själv)

Harrys Musik
Musik hör julen till. Och i den lilla musikaffären Harrys Musik står allehanda instrument och väntar på att få slås in i julpapper. En keyboard eller synth är ofta ett säkert kort för föräldrar på jakt efter en julklapp. Harry Alm förklarar keyboardens stora åtgång med att priset idag ligger mycket tilltalande. –Man får ganska mycket för pengarna. Elektroniken har ju gått framåt på senare år, så priset är inte så förfärligt hög på ett bra instrument idag. En keyboard får man för dryga tusenlappen, säger Harry. Faktum är att en keyboard ofta är en ung blivande musikers ingång till musikvärlden. Många skaffar en sådan i unga år och utvecklas snart som musiker, förklarar Harry Alm.

Bara hårda klappar under granen hittills. Vi återkommer med kategorin mjuka klappar vid ett lite senare tillfälle.

Publicerad 29 november 2002 klockan 12:32

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Piasavakvastens högtid är kommen i våra bostadsområden. Foto: Fredrik Norman

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.

16 april 2021 klockan 11:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

Lindesbergs kommun ska bli ett showroom för hållbarhet

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun och Bergslagen bubblar av kreativitet, innovation och framåtanda...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
14 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas ...
13 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor. - Vi är övertygade att...
13 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Annons


Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

Foto: Hans Andersson

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.

2 april 2021 klockan 08:54 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och...
1 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-16 15:59