Årets julklapp är en…

Knappt en månad återstår innan julebrödet doppas i grytan, släkt och vänner invaderar ens hem och katten river omkull julgranen – allt medan barnen tindrar med ögonen inför vad som komma skall. Julklappsöppnandet. Men är det hårda eller mjuka klappar som gäller? Vad är egentligen årets julklapp 2002? Ja, lyssnar man runt i butikerna får man många olika uppslag och påståenden, men ändå verkar det luta mer åt det digitala-elpryl-killaktiga hållet. -En dvd-spelare eller möjligen en digitalkamera tror jag blir årets julklapp, säger Bosse Eriksson på Eklöfs Audio Video. Elprylar som mobiltelefoner, datatillbehör och dylikt brukar gå hem både hos killar och tjejer. Senaste nytt: att ha en mobil med inbyggd digitalkamera. Svindyrt – men säkert eftertraktat och med på mångas önskelista.

Trots att julhandeln precis kommit igång har handeln redan nu spekulerat i vad som blir årets julklapp. Resultatet: årets julklapp är en kokbok. Samtidigt säger man att det aldrig i förväg går att spå i snön om vad årets julklapp verkligen blir. Det är först den 25 december vi verkligen får veta vad som blev årets klapp. LindeNytt har besökt ett antal handlare i staden för att höra efter vad de tror blir årets julklapp.

Bokia
En bok går alltid hem. En traditionell och nästan alltid uppskattad gåva i juletider, men det finns mer än kokboken bland hyllorna. Per Nelsén på Bokia berättar om två böcker knutna till bygden. Bergslagen Blommar, skriven av Yvonne Isaksson tilltalar de flesta – inte bara de med intresse för trädgårdar som namnet anspelar på. –Det är en vacker presentbok som man inte direkt behöver gröna fingrar för att gilla, berättar Per. Boken berättar om olika trädgårdar i Bergslagen.
Korsmålarnas Tid, Åke Åkesson. Denna bok är en roman om Lindesbergs historia.

Bergslagens El & Kylservice
Den lilla vitvarubutiken Bergslagens El & Kylservice på Kristinavägen brukar kanske inte framstå som någon presentbutik direkt. Men i juletider är det annat ljud i skällan. Under november och december är det högtryck i butiken. Mikael Andersson och Reine Krönström säljer under dessa månader stora julklappar. Spisar. –Under just november och december säljer vi mer spisar än vad som säljs under resten av året tillsammans, berättar Reine. Även om en spis knappast får plats under julgranen, så är det just som julklappar spisarna säljs. –Jag antar att de som köper ser det lite som en julklapp till sig själva. Sen är det nog många gånger så att man vill vara säker inför all matlagning som ska göras innan julaftonen. Det vore ju illa om man har en gammal spis som passar på att gå sönder mitt i julstöket när familj, släkt och vänner står och väntar på julmaten, säger Reine skrattande.

Gösta Eriksson Ur o Guld
Julklappar är inte allt som glimmar – eller? I guldsmedsbutikerna finner man ännu ett klassiskt uppslag. Guld och silver. Olika smyckesföremål i ädlare metaller är alltid uppskattat som gåva, speciellt i juletider. –Just runt jul är det guld som gäller. Samtidigt som det är en bra gåva till någon i jul, så är det ju samtidigt en bra investering. Guld sjunker sällan i pris. Istället för att köpa aktier kan man ju alltid investera i guld istället, säger Lena Eriksson leende. Olika guldlänkar i prisklasserna från någon tusenlapp upp till så där en 5000 kronor, tror man på Ur o Guld blir en glimmande gåva i jul till någon man tycker extra mycket om.

Expert
Julklappen kommer via sattelit. I alla fall om man får tro Lars Hellsten vid Expertbutiken i Lindesberg. Redan nu har det visat sig vara ett mycket stort intresse för TV och digitalkameror. –Jag tror att en digitalkamera eller ett sattelitpaket med både parabol och en mobil på köpet kommer att bli något av vår årets julklapp. Redan nu har vi sålt mycket bra av parabolpaketet på grund av det låga priset, säger Lars. Digitalkameror är även det något både butiker och deras leverantörer sett tendenser på att bli något många vill ha under julgranen. –Ja, tydligen har leverantörerna svårt att mätta efterfrågan. Vi har dock lyckats få tag på tillräckligt inför julen, berättar Lars Hellsten.

Eklöfs Audio Video
En telefon används idag allt mer sällan till att prata i verkar det som. Åtminstone bland ungdomar. Nu ska det skickas textmeddelande (SMS), spelas spel, lyssna på musik osv. Det absolut senaste är att skicka foton via telefonen. Jonas Åby visar upp en telefon som ligger i prisklassen 6000 kr. Dyrt och kanske inget som det blir någon stor rusning efter, berättar Bo Eriksson och Jonas Åby. –Digitalt är det som kommer att gå i år. Kameror, DVD-spelare, TV etc. Vanliga mobiler säljs väldigt mycket av. Någon rusning efter telefoner med kamera i tror jag inte det blir riktigt i år. Kanske nästa år, säger Bosse. På bild: Jonas Åby hållandes en mobil med inbyggd kamera (porträtt: han själv)

Harrys Musik
Musik hör julen till. Och i den lilla musikaffären Harrys Musik står allehanda instrument och väntar på att få slås in i julpapper. En keyboard eller synth är ofta ett säkert kort för föräldrar på jakt efter en julklapp. Harry Alm förklarar keyboardens stora åtgång med att priset idag ligger mycket tilltalande. –Man får ganska mycket för pengarna. Elektroniken har ju gått framåt på senare år, så priset är inte så förfärligt hög på ett bra instrument idag. En keyboard får man för dryga tusenlappen, säger Harry. Faktum är att en keyboard ofta är en ung blivande musikers ingång till musikvärlden. Många skaffar en sådan i unga år och utvecklas snart som musiker, förklarar Harry Alm.

Bara hårda klappar under granen hittills. Vi återkommer med kategorin mjuka klappar vid ett lite senare tillfälle.

Publicerad 29 november 2002 klockan 12:32

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Genrebild: Fredrik Norman

Inbrottstjuvar fastnade på övervakningskamera

Natten till söndag har ett företag i Storå haft påhälsning av inbrottstjuvar. Man har konstaterat att tillgrepp har skett. På sociala medier uppger företaget att det rör sig om en elpanna som har stulits.

25 oktober 2021 klockan 14:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Pressbild. Foto: Region Örebro län

Förtroendet för regionpolitiken är skadat

INSÄNDARE/DEBATT: Efter drygt ett års högljudda protester hos invånarna i norra länsdelen har då regionens politiska majoritet backat. Nu kommer akuten i Lindesberg att få en viss förstärkning under nattetid så att man kan få behandling för enklare kirurgiska och ortopediska åkommor. Det är bra, men beslutet har dröjt för länge för att kunna återskapa förtroendet hos invånare i Lindesberg. Denna sent påkomna vilja att hörsamma de alltmer ilskna ropen, handlar inte heller om en plötslig insikt om att sjukvården är ett trygghetsskapande kitt i lokalsamhället. Alla förstår att förstärkningen på nattakuten istället handlar om timing – snart är det val. Ett val som kan komma att bli svettigt för de styrande, S,C och KD, då det mullrar i både västra och norra länsdelen.

25 oktober 2021 klockan 11:12 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Storbacka om förslaget för akuten: ”Riktigt bra för alla”

INSÄNDARE: Vi har haft en period av oro då inte hela akuten varit öppen dygnet runt. ...

bildspel Jämna set blev ny förlust

Linde Volleys hittills jämnaste match för säsongen tog vid i Lindesberg Arena under söndagen. Umeåföreningen IKSU gästade ...

Målrik seger efter tidig femmålsledning

Det blev en ny hemmaseger för WSK Lindesberg! Med en överlägsen femmålsledning efter den första perioden, såg ...

Efter en härlig match från LIF, var det besvikelse efteråt. Foto: Hasse Persson

bildspel Välförtjänt seger blev uddamålsförlust

Med skadade fick LIF Lindesberg ta in nödspelare, som i sin tur gjorde en härlig insats i laget. Med en storspelande ”Robban” Mjörnander i målet såg det länge ut som en stor seger mot HIF Karlskrona. Ledningen höll länge, men inte när det är som viktigast. Den sista minuten.

22 oktober 2021 klockan 22:30 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stefan Jansson, Björn Eremo, Linnea Wilhelmson, Martin Almgren och Jesper Hugosson utgör ensemblen i årets julfest. Foto: Privat

Vinnarna av biljetter till julfesten utsedda

Det var rekordvarning på antalet deltagare i tävlingen om biljetter till julfesten, signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson. Nästan alla svarade dessutom rätt på tävlingsfrågan som löd: Vad hette Martin Almgrens vinnarlåt i Idol 2015?

22 oktober 2021 klockan 12:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nytt förslag om ökad tillgänglighet på akuten
Nästan tretton månader har gått sedan hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att stänga den primära jourlinjen för ortoped/kirurgi vid ...
22 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Politiker åt lunch med elever för att fira måltidens dag
Lindbackaskolans skolrestaurang fick ett något annorlunda besök under torsdagens lunch, då politiker från den styrande majoriteten i Lindesbergs ...
21 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stor brist på jourhem för hemlösa missar
Antalet hemlösa katter i Sverige är stort, något som den lokalt förankrade föreningen Hemlösa Tassar märker av. Just nu har man 98 katter ...
21 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Oktober i årets almanacka pryds av Christina Ohlssons bild som visar Kyrkbacken i Fellingsbro. Foto: Fredrik Norman

Din bild kan pryda nästa års almanacka

Har du tagit ett tjusigt foto som du vill att resten av invånarna skall få se? Då har du chansen nu när nästa års lokala almanacka utformas.

21 oktober 2021 klockan 11:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel En tabellpoäng efter straffar

Forshaga bjöd på ett högt tempo i Lindehov under onsdagen, i en match som inte var den roligaste för säsongen. Bortalaget har vunnit hälften av sina spelade matcher i förlängningsspel eller straffar, vilket även nu blev nyckeln för gästande Forshaga.

20 oktober 2021 klockan 22:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Jonathan laddar mot fredagens hemmamatch

Lif Blå-spelaren Jonathan Riihimäki har gjort succé i LIF Lindesbergs Allsvenska lag. På tre matcher har 20-åringen...

Tävling: Vinn biljetter till Almgren och Hugossons julfest

För några veckor sedan kunde LindeNytt avslöja att den stora julfesten, signerad Martin Almgren ...

Landsbygden avvecklas!

INSÄNDARE/DEBATT: 2021-10-19 åker Moderaterna med buss 308 från Löa till Lindesberg och avstiger vid Lindesbergs lasarett (...

Annons


Foto: Lindesbergs kommun

Årets höstlovsprogram släppt

Det drar ihop sig till ett efterlängtat höstlov för kommunens barn och ungdomar, vilket också innebär att ett rykande färskt höstlovsprogram presenteras. Bland aktiviteterna det här året finns till exempel bibblans monstervecka, skridskoåkning och luftgevärsskytte på schemat.

19 oktober 2021 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Slamsugbil ”tappade lasten”: ”Luktar väldigt illa”

Stora delar av vägbanan samt gång- och cykelvägen vid Prästbron i centrala ...

bildspel Unghästutställningen på Fornaboda gjorde succé

Många poäng delades ut när Fornaboda Travbana, i lördags, hade sin första unghästutställning för ...

Tre misstänkta drograttfyllerister på kort tid

Från i söndags eftermiddag till måndag morgon, har polisen tagit tre personer som misstänks ha kört bil ...

Upphämtning gav en poäng

Lindlöven gästade Nyköping under söndagen. Efter ett tvåmålsunderläge med 3-1 i den andra perioden, så var Lindelaget nära ...

WSK var nära poäng efter upphämtning

5-1 blev 6-5. Efter en sur inledning så var WSK Lindesberg nära att vända matchen till sin fördel. Efter ett tidigt f...

Arkivfoto: Hasse Persson

Ny förlust mot Sollentuna

Trots flera ljusa stunder under mot Sollentuna, så åkte Linde Volley lottlösa från söndagens elitseriematch. Med 3-7 i det tredje setet såg det lovande ut för Lindespelarna, som dessvärre inte kunde hålla upp sin ledning.

17 oktober 2021 klockan 23:20 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stor bortaförlust mot Tyresö
Med lagets första poäng säkrad så åkte LIF Lindesberg till Tyresöhallen under lördagen. Tyresö är normalt sett ett lag som LIF haft stora po...
16 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Ny hemmaseger för Lindlöven
Det blev seger i säsongens tredje hemmamatch! Gästande Eskilstuna Linden bjöds på flera spel i powerplay, medan Lindlöven hade större utdelning ...
15 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor
Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat tillskott för Solberga förskolors verksamhet. Med den cirka 12 meter långa bussen...
15 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-10-15

2021-10-15

2021-10-14

2021-10-14

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-12

2021-10-12

2021-10-11

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-10-26 07:16