Folk ska inte behöva känna otrygghet. Man ska kunna vistas utomhus även när det är mörka årstider och sena kvällar. Med anledning av det senaste fallet, våldtäkten i Schröders Backe, har socialdemokraten Arnold Bengtsson nu skrivit en interpellation om situationen.
Han vänder sig med denna direkt till kommunalrådet, Anders Ceder, och frågar vad som kan göras för att öka tryggheten – och säkerheten i synnerhet. Arnold Bengtssons agerande är en direktföljd på den brutala våldtäkten för drygt en vecka sedan.
-Det här skapar en otrygghetskänsla och är absolut inte bra. Min fråga är om det går att lösa på något vis, säger han.
I sin interpellation skriver han:
”Min fråga är därför om det på något sätt, t.ex. genom att röja bort buskage, går att göra området mindre osäkert och därigenom tryggare? Jag anser att det är en viktig fråga inte minst för våra unga kvinnor i kommunen”.
Interpellationen har redan besvarats av Anders Ceder, som bland annat skriver:
“Frågan diskuterades på den BRÅ-utbildningen som ägde rum den 7 september och det finns naturligtvis en del saker man kan göra. Exempelvis, som Arnold föreslår, röja en del buskage och öppna upp ytorna efter vägen. Man kan också se över belysningen”.
Anders Ceder påpekar också att man bör se över andra platser.
”Med denna interpellation som bakgrund bör man också se över andra miljöer i kommunen med BRÅ-ögon. Detta har gjorts tidigare men det behöver göras kontinuerligt”, skriver Ceder.
Läsarfrågan
Vad tycker du kommunen bör göra för att öka tryggheten? Skriv till oss och berätta hur du ser på problemet – och hur det kan lösas, enligt din mening. Skriv här>>
Ett hundratal åskådare besökte under söndagskvällen den traditionsenliga ljuständningen på Dalvägen i Lindesberg, som i år var större än någonsin. Tre hushåll har arbetat i månader med att skapa en magisk stämning inför jul, med hjälp av tusentals meter ljusslingor och lysande figurer.
– Det tar ett par månader, och krävs mycket jobb, men det är värt det när man ser barnen, säger Dara Pech och tittar på alla barn som nyfiket går runt och tittar på allt som lyser.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige står inför en energiomställning som kräver stora satsningar på förnybar energi. Vindkraft är en central del i den utvecklingen, men det är avgörande att satsningarna genomförs med respekt för de människor som lever i dess närhet.
På söndag den 1 december är det dags att låta julstämningen flöda, när Linde City anordnar skyltsöndag med traditionsenlig julmarknad i Lindesberg. Butikerna öppnar klockan 12:00, då flera julpyntade skyltfönster kommer att pryda centrum.
Vanligtvis åker jag ut i naturen för att fotografera, men ibland händer det att jag omvandlar den där fotorundan till en heldag ute i naturen istället.
UPPDATERAD: En brand i Stråssa, som initialt började med en brand i en ladugård, har eskalerat till en mer allvarlig situation. Branden har nämligen spridit sig till ytterligare en ladugård på platsen samt hotar nu en tredje.
– Två av ladugårdarna är helt övertända, man koncentrerar sig nu på att rädda den tredje från branden, uppger operatör vid SOS Alarm, som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
Under onsdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina UF-företag som en del i sin utbildning. Dessutom fick eleverna ta del av inspirerande föreläsningar, för att ge dem ytterligare verktyg i sitt företagande.
Ingen snö – men massor av julstämning när Frövifors Julmarknad arrangerades i dagarna två.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.