Inriktningen tunga fordon fick det glädjande beskedet under torsdagen. Foto: Camilla Lagerman
Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”
Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt hälsade på under fredagen för att höra reaktionerna.
– Det är ju fantastiskt att vi äntligen får vara kvar, och att de tog sitt förnuft till fånga. Det här är ju viktigt för våra elever, bygden och branschen, säger läraren Per-Anton Olsson.
På torsdagsmorgonen blev läraren Per-Anton Olsson uppringd av en kompis som gratulerade till att programmet får fortsätta sin verksamhet på skolan. Per-Anton, som inte hade fått någon information, kunde knappt tro att det var sant till en början.
– Jag gick in på radion och lyssnade, jag kunde inte tro det eftersom jag inte hade fått någon information, så det var jättekonstigt, berättar han.
När det väl sjönk in att beskedet var sant berättade man för eleverna, som reagerade med stor glädje.
– Man blir glad i själen att de tänker innan de gör för en gångs skull, för det är ju ett helt orimligt förslag. Det är glädjande både för oss och branschen, säger Kevin Söder som går årskurs två på programmet.
– Det var dumt att ens ta upp det från början, det var bara ett konstigt förslag, säger en annan elev.
Per-Anton berättar om en händelse som inträffade i slutet av förra veckan, då Transportinriktningen hamnade i knipa.
– Transportsidan kraschade ett släp, där släpet blev vridet, och fjädringen gick av. Då blev det panik för bara en vecka senare skulle den första eleven köra upp med det släpet. Mina elever lyckades laga och rikta upp det, så igår kunde de hämta släpet igen. Bara tanken att lägga ner, hade vi inte funnits hade de fått kört släpet till en verkstad, det hade tagit tid att laga det och blivit dyrt. Så bara den här veckan sparade vi in cirka 50 000 kronor åt transport, konstaterar han.
– Det är deras övningsmaskiner, så det är klart att de går sönder, men det ger ju oss jobb och det är bra, förklarar en elev.
Per-Anton, som själv varit elev på fordonsprogrammet på Lindeskolan, vill föra vidare det han själv fick lära sig av sina lärare.
– Mina lärare har inte bara lärt mig att meka, utan var otroliga förebilder också, för att vi skulle bli bra människor. Nu försöker jag vara detsamma för mina elever, jag vill att det ska gå så bra som möjligt för dem i livet, säger han
– Det har han lyckats bra med, flikar eleverna in.
Nu väntar festligheter på måndag för att fira att beslutet äntligen är fattat, och att det blev rätt.
– Jag vet inte riktigt hur vi ska fira än, jag får hitta på något. Vi brukar äta pizza på torsdagar, men det kanske får bli en pizzamåndag, skrattar Per-Anton.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Fordonsprogrammets elever fick besök av branschens företag. Foto: Camilla Lagerman
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
Fredagen den 4 oktober slår Lindesbergs nya delikatessbutik, Say Cheese, upp portarna för första gången. En lagom stor butik, där ostar av olika slag står i fokus, något som ägarna Mathias Pettersson och Veronica Eriksson själva upptäckte saknades.
– Det här är något som lindesbergarna är värda att ha, säger Mathias med ett brett leende.
Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) höll föredrag inför församlingen.
– Just nu är vi inne i en situation där politiken inte alltid visar sig från sin bästa sida, sade Löfven när han pratade om den europeiska politiken.
När Lions tidigare under året meddelade att man inte längre hade orken att driva Lindemarken vidare, klev Lindlövens IF in som ny arrangör. Under en pressträff på fredagen berättar man mer om hur upplägget kommer se ut, när marknaden återvänder till centrum igen.
– Vi ska göra så gott vi kan för att alla ska vara glada och nöjda, och att det blir en fortsättning, säger Arne Öhman från Lindlöven.
Här gjuts plattan till nya Rustabutiken
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att...
Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, blev Dragracingens dag inget annat än en dundersuccé.
– Det blev succé! Vi är oerhört glada, det visar verkligen hur stort motorintresset är, säger Peter Hayden från SHRA Lindesberg.
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.
Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för sjätte året i rad. Över 200 olika säljare, från Silverhöjden i norr till Fellingsbro i söder, öppnar dörrarna för fyndsugna loppisälskare mellan klockan 10.00-16.00 både lördag och söndag.
Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB – Tommy Allström Byggproduktion – blivit ett välkänt namn inte bara i bygden utan även rikstäckande. Med stora logistikfastigheter har man tagit sig an en ny marknad under de senaste åren och omsätter idag otroliga 1,7 miljarder kronor om året.
– Jag är nog inte den som är rädd för att ta lite risker här och var, det kanske inte är alla som skulle ge sig på de här stora projekten, men för mig har det bara varit en välkommen utmaning, säger Tommy Allström.
Bildspecial: Studentbalen 2024
Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen ...