I elfte timmen hoppar parti efter parti av vad som tidigare varit något så självklart att genomföra. Målet att uppnå en ekonomi i balans svajar och tappar fotfäste alltmer när besparingar skjuts på framtiden, menar socialdemokraten Arnold Bengtsson.
Hela detta år har inneburit stenhårt arbete med ett entydigt mål. Alla har varit införstådda med att upprörda röster skulle höras när besparingarna slår i de olika verksamheterna. Dock kvarstår kraven. Men det gör inte längre viljan.
-Vi har suttit i ett helt år och arbetat med det här. Och nu är det som det är, säger Arnold och menar att det är både fegt och dumt att hoppa av i slutskedet.
-Det förslag som nu presenterats innebär bara mer problem och det löser ju inte något. Istället kan det också bli en kostnadsökning och därför ställer inte vi upp på den finansieringen som föreslås, säger Arnold Bengtsson.
Förslaget om att spara in 3,9 miljoner från fastighetsunderhåll och lägga dessa pengar på de hotade skolorna innebär merkostnader. Man ska inte använda sig av koncernbildning för ändamål som detta, vilket då innebär att beskattningen tillsammans med kostnaden för verksamheterna ger en högre faktisk kostnad än de 3,9 miljoner som beräknats.
Risken med förslaget är att allt arbete nu går om intet. Istället måste man fortsätta med budgetarbetet nästa år, vilket innebär att man bara skjuter sakerna på framtiden.
-Nästa år har vi andra och svårare ekonomifrågor att jobba med. Och då kan man fråga sig om det är rätt att prioritera det här lika högt. Jag tycker faktiskt det finns viktigare saker vi måste ta itu med kommande år, och därför är det synd att partierna hoppar av nu, konstaterar Arnold Bengtsson.
Relaterad artikel>>
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.
Andreas Forsén Jonsson är en av Sveriges främsta föreläsare inom social hållbarhet och attitydförändring. Onsdagen den 20 november föreläser han i Lindesberg, om längtan efter att passa in och vad som händer när man inte gör det.
Efter en rejäl bortaförlust med 6-1 mot Hallstahammar i slutet av oktober, så har Guldsmedshytte SK gått framåt. Två mycket klara segrar mot tabellens mittenlag följde upp i november och även om fredagens hemmamatch mot tabelljumbon blev jämnare än man nog hade hoppats på, så gav hemmalaget en rejäl vändning i den sista perioden som säkrade nya poäng till tabellen.
LIF Lindesberg var inte nådiga när Silwing-Troja gästade Lindesberg Arena i helgen. Till den andra halvleken var hemmalaget nära att få in ett mål i minuten, där LIF Lindesberg gjorde 23 mål inom halvleken medan gästerna fick lika många mål på den dubbla matchtiden. Det vilda målgörandet i den andra halvleken gjorde att LIF Lindesberg utklassade gästerna med hela 16 mål (!).
INSÄNDARE/DEBATT: Vi socialdemokrater föreslår översyn och utveckling av företags- och industrilokaler i Storå och Guldsmedshyttan. Vi lade en budget i juni om att bygga kommunen stark inifrån och ut. Den stora fördelen är kommunens tre järnvägsstationer. Dessa strategiska noder ska vi dra nytta av.
På måndagskvällen besökte områdespolisen Rissa Seido föreningen Bergslagens IF i Lindesberg, för att föreläsa för både ungdomar och föräldrar. Det blev en ögonöppnande kväll för flera, som gick hem med nya verktyg för att förhindra att ungdomarna hamnar fel.
– Om ni ser att en kompis är på väg att bli rekryterad, tipsa polisen. Det är inte att gola, det är att rädda liv, säger hon.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?
Julbelysningen i träden längs Kristinavägen uteblev förra året, då man hade upptäckt att dessa gått hårt åt av tidens tand, samt att träden tagit skada av dem. Nu kommer man att plocka ner ljusslingorna, men inga nya sätts upp, åtminstone inte i år.
– Det blir julbelysning, även om man kanske hade önskat mer, men vi gör det vi kan med de resurser vi har, säger nämndens vice ordförande Conny Ärlerud (M).