Med mindre än en vecka kvar till tjugondag Knut, börjar de flesta ha tröttnat på granen som står där i hörnet, hängig och barrar värre än någonsin. Är det bara att slänga ut den hur som helst, dumpa den i första bästa dike, eller hur ska man gå till väga? Ann-Louise Hedlund, avfallschef vid BKT, har svaren. – Lämna granen till återvinningscentralen, uppmanar hon.
Det är snart tid att dansa ut granen för den här gången, och visst börjar det där julmysiga med riktig gran kännas lite trist. Den barrar, blir hängig och luktar inte alls lika fantastiskt som när man först plockade in den i december. Så var ska man nu göra av den? Ann-Louise Hedlund, avdelningschef för Avfall och Återvinning vid BKT, säger:
– Lämna granen till återvinningscentralen, där har man rishögar där man får slänga dem. Det finns i Måle och uppe på återvinningscentralen i Linde. Plastgranen ska också till återvinningscentralen, där visar personal vart den ska slängas.
BKT rekommenderar inte att man dumpar av granen hur eller var som helst.
– Om den lämnas till oss så tas de om hand och blir till nytta, så lämna in den!
Ann-Louise berättar att Avfall Sverige informerar att alla Sveriges julgranar kan värma 4000 lägenheter eller 1200 villor under ett helt år.
– Ytterligare ett skäl att lämna in den på återvinningscentralerna!
Återvinningscentralen Centralförrådet i Lindesberg hittar man på industriområdet.
Inom kort kommer den gröna och bruna avfallstunnan att få sällskap av en grå. Denna innebär att man utöver matavfall och restavfall snart kommer att kunna sortera tidningar samt förpackningar av papper, plast och metall på ett fastighetsnära sätt.
– Vi kommer att använda oss av ett färgsorteringssystem, man lägger först förpackningarna i påsar i olika färger innan man lägger dessa i kärlet, förklarar Michael Lindström, Avfallsstrategstrateg på Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Förra helgen var jag på besök i kungariket.
Tveksam om opera är något för dig? Ta då chansen och lyssna och se på en av de mest hörvärda styckena – Aida – som nu visas på bio i Lindesberg. Kanske att just detta får operabilden att klarna något.
Efter att bioåret 2024 summerats står det klart att Lindesbergs Bio går mot strömmen och gör ett riktigt bra resultat, detta enligt färsk statistik från Bioguiden. Medan biobesöken nationellt minskade med 5 procent har man i Lindesberg istället ökat med hela 18 procent!
– Det känns väldigt bra, det betyder att vi har en trogen publik, säger biografens föreståndare Björn Persson.
En ny utredning ska visa vilka förutsättningar det finns att omstrukturera förskole- och grundskoleverksamheten i den norra kommundelen. Det beslutade Barn- och utbildningsnämnden på måndagen.
– Kanske att vi kan fatta beslut i mars eller april, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
INSÄNDARE/DEBATT: Vi vill förtydliga detta då vi inte stödjer den uppgörelse som Vänsterpartiet gjort med den styrande minoriteten på regionsnivå. Vänsterpartiet Lindesberg anser att Lindesbergs Lasarett skall vara ett fullvärdigt akutsjukhus.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.
Nerikes Brandkår befinner sig just i denna stund på en adress i Vedevåg med anledning av en omfattande vattenläcka i en fastighet.
– Jag har precis fått en uppdatering från platsen och det uppskattas vara cirka 10 centimeter vatten i hela källaren, uppger SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.