Au pair – ett sätt att se världen utanför 50-skyltarna

Att resa till främmande länder och kulturer har alltid lockat människor, i synnerhet svenskar. Ett bra sätt är då att ta en au pair-plats i något land man lockas av. I Lindesberg har många tagit chansen genom åren och på så sätt berikats, utvecklats och haft en mycket rolig tid. LindeNytt fick några reflektioner från två tjejer, Marie och Maria, på andra sidan ”pölen” – i USA.

Tjejerna skriver:

Vi, två resglada tjejer tog chansen att få komma till USA. Vi flög från ett
kallt Stockholm och landade i ett inte så mycket varmare San Fransisco. Jättetrötta och hungriga tog vi tacksamt emot ett varmt mål mat och renbäddad IKEA-säng. Vi bor hemma hos en amerikansk-svensk familj och har fått uppleva amerikansk gästvänlighet från första början.

Vi jobbar egentligen inte som aupairer, vi får boende o mat i utbyte mot att vi är barnvakt åt familjens 1,5 åriga dotter lite då o då. Mamman i familjen jobbar som dagmamma åt en liten tjej som är jämnårig med sin egen dotter. Pappan har eget företag hemma i källaren så det är fullt hus här hela dagarna.

Vi hjälper även två andra svenska familjer ibland. Så det blir inte att vi jobbar speciellt mycket som vi får betalt för, vi har haft turen att kunna resa mer än vad vi jobbar.

Men om man jobbar som ”laglig” aupair så får man fri kost o logi och tjänar ca 1500 kr i veckan. De flesta får också tillgång till bil. Arbetstiderna är oftast som en vanlig arbetsdag. Aupairen tar hand om barnet/barnen, lagar middag några dagar i veckan, städ en gång i veckan, och kanske skjutsar och hämtar barnen till/från skolan. Det finns väldigt många svenska aupairer här nere så åker man ner hit träffar man alltid svenskar.

Många åker hit genom en förmedling och dom har olika överenskommelser med familjerna. Ifall det skulle vara något så kan man alltid vända sig till förmedlingen. Andra tar själva kontakt med familjen och får hoppas på att allting går bra.

Med San Fransisco som utgångspunkt reste vi till bl a Los Angeles där vi såg alla typiska turistattraktioner som Disneyland, Hollywood, Rodeo Drive och Beverly Hills m m. Vi upplevde LA som en ganska smutsig stad, men som överallt annars gäller det att hamna på rätt ställe.

Vår nästa resa blev till Lake Tahoe där OS-lågan i Squaw Valley fortfarande brinner. Vi tillbringade en helg i skidbacken och från toppen såg vi en av Amerikas djupaste sjöar, Lake Tahoe.

Från skidbackarna bar det av till stranden och inte vilken strand som helst, Waikiki Beach, Oahu, Hawaii!! Det var otroligt vackert, men om man jämför med andra turistorter så var det inte så mycket som skiljde förutom att det var lite dyrare och lite finare.

Efter dessa äventyr bestämde vi oss för att utforska San Fransisco lite mer. Det är en jättefin stad som helt klart är värd att besöka. San Fransisco är den enda amerikanska staden som det inte går en motorväg igenom, vilket dock inte gör att bilarna blir färre. I San Fransisco besökte vi Alcatraz, gick på världens krokigaste gata, Lombard Street, och tog underbara bilder på Golden Gate bron, om man bortser från armens fordon och de beväpnade soldater som patrullerar kring brofästena. De har varit stationerade där sedan 11:e september för att Golden Gate bron befaras vara föremål för terrordåd. Det som hände 11:e september har verkligen chockat amerikanarna. Det har fått dem att bli en ännu mer enad nation och de visar stolt upp sin flagga, man ser den överallt, på hus, bilar och t-shirts m m.

Vi har nu bara en resa kvar innan vi kommer hem. Den går till Las Vegas, där vi ser fram emot att tillbringa några dagar.

Fotnot: För den som intresserar sig av au pair finns hjälp att få från Arbetsförmedlingen. Direktlänk till ledig plats i USA på ams.se: klicka här>>
Nyttolänk: klicka här>>

Publicerad 3 maj 2002 klockan 15:47

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till tabellen så placerar man sig ruggigt nära tabellettan, samtidigt som man har eliminerat alla risker med en placering för återkval.

5 mars 2021 klockan 22:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

Stor polisinsats sedan allmänheten larmat om beväpnad man i samhället

Vid lunchtid på fredagen hade polisen en större insats i Storå med anledning av ...

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Elvis Karaosmanovic ser fram emot årets säsong. Foto: Camilla Lagerman

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya växthus uppföras, och ett helt nytt café ska ta form, något som enligt Elvis Karaosmanovic kommer att bli något extra.
– Om det blir som jag har tänkt mig kommer det bli något helt unikt, säger han med ett brett leende.

4 mars 2021 klockan 17:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande

Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.

4 mars 2021 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven
Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom HockeyEttans sändning, d...
3 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel En seg start blev avgörande
Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphämtningar gjordes ...
3 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Det misstänkt farliga föremålet var – välling
I slutet av förra veckan upptäcktes en väska vid polisstationens bakgård - i vilken man hittade ett misstänkt farligt föremål: en påse innehå...
3 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Jennie Larsson

Polisen varnar för vaccinationsbedrägerier

Den pågående pandemin och vaccinationen mot covid-19 har blivit ett nytt sätt för bedragare att försöka lura människor på deras besparingar. Därför varnar nu polisen för vaccinationsbedrägerier och uppmanar allmänheten att vara vaksam och att informera anhöriga om vad man ska tänka på.

3 mars 2021 klockan 11:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Axel Magnusson blev 100%-ig som straffskytt Foto: Hasse Persson

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.

2 mars 2021 klockan 21:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tydlig ökning av antalet covidfall i länet

Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- ...

Tidig risk för gräsbränder: ”Undvik att elda”

Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Annons


Ett glatt gäng som fick mysa med Reidargårdens djur under sportlovet. Gårdens ägare, Johanna Reidarsdotter i mitten. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.

1 mars 2021 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter ...

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt

Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan ...

Zila Conejeros enhetschef Arbetsmarknadsenheten. Foto: Camilla Lagerman

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.

25 februari 2021 klockan 11:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin
Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-19. Av totalt knappt 7 000 analyserade prover förra veckan var ...
24 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar
Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen av vaccineringen har använts. Genomgången visar att nå...
24 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-23

2021-02-23

2021-02-23

2021-02-22

2021-02-22

2021-02-22

2021-02-22

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-19

2021-02-19

2021-02-19

2021-02-19

2021-03-06 10:42