Double Exposure och Örjan Kihlström vinner Bergslagsloppet på nytt banrekord. Foto: Timmy Lundegård

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som segrade i Bergslagsloppet, så bjöds segrarna på höga jubel och applåder från den glada publiken.
– Det här måste vara ett nytt publikrekord i landet efter den eländiga pandemin, menar Örjan Kihlström.

Det blev ett mycket lyckat 70-årskalas när nyligen fyllda Fornaboda Travbana, körde sin största tävlingsdag för säsongen. I stallarna bjöds alla de aktiva kuskarna, tränarna och skötarna på hamburgare. Även hästarna bjöds på godsaker, då Hemköp var med under dagen och sponsrade med morötter.

– Vi har fått mycket positiva toner från de aktiva. Det är många som har tackat då de har känt sig uppmärksammande med gratis maten, vilket såklart är roligt, berättar Fornabodas sportchef Robin Thörn.

När tävlingarna närmade sig, var det årets upplaga av Bergslagsloppet som blev dagens höjdpunkt. Upplaga blev en fartfylld uppgörelse direkt från start. Daniel Wäjersten från Bergsåker med sin häst Esprit Sisu, försökte direkt att hålla ut Björn Goops förhandsfavorit Diamanten som utifrån testade för ledning. Resultatet blev en vild duell inför det första halvvarvet, där Goop till slut tog sig till ledningen.

När ledarduon hittat sina positioner, började Örjan Kihlström att röra sig framåt i tredjespår. Detta med världsstjärnan Double Exposure, som inledningsvis, suttit i fältets bakre del. Trots en resa i tredjespår visade det åttaåriga stoet sin styrka, och kunde utan problem spurta ner samtliga av sina konkurrenter. Detta till stora applåder, från de 565 personerna som befann sig på den grästäckta publikplatsen.

– Det här måste vara ett nytt publikrekord i landet efter den eländiga pandemin, skrattar Örjan Kihlström i banans vinnarintervju.

Double Exposure tar sig förbi invändiga Diamanten på upploppet. Foto: Timmy Lundegård

Vinnartiden för Double Exposure skrevs till 1.10,1. En justering av det tidigare banrekordet med en tiondel.

– Det måste ha varit ett roligt lopp för publiken att ta del av och även för oss också såklart, med tanke på det tuffa tempot där framme. Det är klart att jag fick upp några segervibbar när det inledningsvis gått så fort, medan vi sitter där bakom, berättar Örjan som körde hem sin sjunde seger i Bergslagsloppet.

Nytt för i år är att vinnaren är direkt kvalificerad till Årjängs Stora Sprinterlopp den 17:e juni. Vinnaren därifrån är i sin tur direktkvalificerad till Hugo Åbergs Memorial på Jägersro, ett av landets största travlopp. Detta gör Bergslagsloppet till en första etapp, av en unik trestegsraket.

Björn Goop: ”Det är det som är charmen med sommarbanorna”
Flera fina lopp kördes under tävlingsdagen. Jorma Kontio inledde dagen starkt med två raka segrar, men fick efter det inte gästa vinnarcirkeln under dagen.

En av segerkuskarna var däremot Björn Goop, som även han segrade dubbelt. Båda segrarna gjordes med utländska nytillskott, där stallet inledde segerraden med belgiska Nymke Brigadoon. En häst som direkt kördes till ledningen och höll sig där hela loppet igenom, i sin andra Sverigestart.

– Det är en jättetrevlig häst som kom till stallet i maj. I Sverigedebuten på Färjestad gick hon voltstart och förstod inte riktigt vad hon skulle göra, då hon var mer van med autolopp från Belgien. Nu var det autostart vilket gjorde det hela lite enklare. Jag hade på förhand fått info från den belgiska ägaren, att hon kunde växla snabbt och valde att testa fram mot ledning, berättar Björn Goop som berömde Fornaboda:

– Det är alltid mysigt på Fornaboda och sedan är det skitroligt att vi äntligen får ta in publik igen. Det är en helt annan stämning med folk som sitter och har trevligt och det är det som är charmen med sommarbanorna, sade Björn som direkt fick publikens jubel till sig.

Björn Goop segrade dubbelt, här med Zurich As. Foto: Timmy Lundegård.

Trots att hemmalaget gick segerlösa från dagen, så bjöd de hemmapubliken på häftiga uppvisningar i skymundan. Förutom Candor Hall, tränad av Lauri Mikkola, som fick med sig en sjunde plats i Bergslagsloppet, så bjöd Jimmi Ehlers på ett snabbt upplopp.

Med nyförvärvet L’Amour Printemps såg det inledningsvist mörkt ut från fältets sista plats. När upploppet närmade sig kunde Jimmi köra ut sin häst i spåren, där man spurtade sig förbi en stor majoritet av fältet. Duon slutade på en mycket häftig fjärde plats.

Främst placerad blev däremot Eleganten Indika, tränad av Kåre Axelsson, som fick med sig en tredje plats. Detta innan den stora spelformen V86 tog fart.

Under tävlingsdagen hyllades även travets nya golfchampion. Andreas Wilsson från Stockholm tog hem den ärorika TGC-kavajen och gästade vinnarcirkeln under dagen.

– Jag kommer från Stockholm och har sedan tidigare hittat kärleken som tog mig in i travet. Det är genom tjejen som jag har kommit in i trav och har efter det kollat och börjat att spela på trav. Golfmässigt har jag spelat sedan 2018 och med mitt nya travintresse så kände jag att det var perfekt med den här tävlingen. Jag kommer nästa år igen, meddelar travets golfchampion som har ett wildcard inför de framtida tävlingarna.

Andreas Wilsson segrade onsdagens golfchampionat. Foto: Timmy Lundegård

Kvällens vinnare:
Lopp 1: Lord De Veluwe – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 2,60
Lopp 2: Chopin Gar – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1,75
Lopp 3: Baroncini Jet – Ulf Ohlsson (Magnus Jernemyr) – 5,21
Lopp 4: Nymke Brigadoon – Björn Goop – 2,83
Lopp 5: Self Explosive – Jonathan Carré (Nils Elfving) – 2,24
Lopp 6: Double Exposure – Örjan Kihlström (Daniel Redén) – 2,77
Lopp 7: Zurich As – Björn Goop – 4,02
Lopp 8: Zack Wind – Magnus Jakobsson (Angelica Jonsson) – 5,27
Lopp 9: Orlando – Mats E Djuse (Fredrik Wallin) – 4,38
Lopp 10: Digital Dominance – Örjan Kihlström (Jörgen Westholm) – 2,15

Publik: 565 personer samt 107 personer på drive-in parkeringen.
Nästa tävlingsdag: Söndag 18:e juli med första start kl. 11.00. Biljetter köps på Tickster.

Publicerad 8 juli 2021 klockan 00:56

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Helena och Christer Lassis från Smedjebacken visade upp sin Dodge Coronet R/T från 1968. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vårmönstring 2024

Under en strålande sol samlades mängder med människor vid årets Vårmönstring. På Lindeskolans grönområde syntes blankpolerade bilar och motorcyklar så långt ögat kunde nå – och stämningen var minst sagt på topp. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.

11 maj 2024 klockan 17:18 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tågtrafiken stoppad på grund av brand

Just nu (kl. 12.22) är tågtrafiken stoppad i Frövi med anledning av en gräsbrand som härjar längs spåret.

11 maj 2024 klockan 12:26 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Skogsbrand var gräsbrand

UPPDATERAT KL. 12.19. Som tidigare rapporterat, har Nerikes Brandkår larmats ut till ett område i Östra Löa under lördagsfö...

Festhelg stundar – polisen skickar upp drönare över Lindesberg

Vårmönstring, cruising och musikfestival på ett och samma bräde - då rustar polisen f...

Pressat IFK Lindesberg kämpar sig till seger

Det blev ingen enkel uppgift för IFK Lindesberg som fick en tung press på sig av det gästande IFK Örebro. Trots...

Willhelm Sundman (L). Foto: Camilla Lagerman

Storås framtid avgörs nu

INSÄNDARE/DEBATT: Det är inte ovanligt att mindre orter runt om i landet beskrivs i negativa ordalag. Minskande befolkning, åldrande befolkning och en alltmer socialt utsatt befolkning. Ser man till statistiken kan det i relation till storstäder stämma, men siffror säger väldigt lite om de människor dem illustrerar.

10 maj 2024 klockan 12:51 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Noa Reldén från Kalmar (nummer 3) hade ledningen i hela loppet tills Anna Hell Pettersson (nummer 1) bjöds in på upploppet. Båda ekipagen skar mållinjen samtidigt vilket gav delad segerglädje. Foto: Timmy Lundegård

Dubbel juniorglädje när Anna tog första segern

Med dagens teknologiska målkameror så händer det inte ofta att man inte kan skilja två hästar från varandra efter en jämn målgång. Under Fornabodas första lopp hände det däremot, detta i ett lopp där två unga juniorkuskar fick dela på segern. En av de två juniorerna var Anna Hell Pettersson som tog sin första kuskseger bakom varmblod.
– Jag har väntat på den här segern, säger Anna.

9 maj 2024 klockan 20:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli
Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett evenemang som man hoppas ska få stan att gunga rej...
9 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små
Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare under onsdagen. Flera leverantörer ...
8 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Martin Almgren gästar ungdomsfestivalen Vårskrik
Med start idag, onsdag, inleds 2024 års upplaga av festivalen Vårskrik på Hillstreet. Ett tjugotal artister, de flesta med lokal anknytning, strå...
8 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Kommunen ökar närvaron under Vårmönstringen – riskhelg för ungdomar

I en gemensam insats mellan socialtjänsten, skolan, polisen och övriga kommuner i norra länsdelen kommer man öka närvaron under lördagens Vårmönstring, som man anser är en så kallad riskhelg. Syftet är att visa kommunens närvaro och därmed minska förekomsten av oönskade händelser. På plats kan de erbjuda stöd och samtal till barn och unga som behöver det.

8 maj 2024 klockan 10:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets glada pristagare. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket festliga och högtidliga former. Totalt prisades 14 elever för sina fina prestationer som de stått för under året, ivrigt påhejade av sina stolta kompisar i publiken. I år fick galan extra mycket stjärnglans då Lindesbergs egen Martin Almgren, som också är en gammal elev på skolan, stod för musikunderhållningen tillsammans med estetiska programmet.
– Man kan ta sig var man vill i världen, med hjälp av glädje, vilja och lite talang. Kan jag, så kan ni! uppmanade han skolans elever.

7 maj 2024 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kommunen söker ambassadörer – vill att fler ska upptäcka det positiva Lindesberg

Nu söker Lindesbergs kommun efter invånare som vill bli ambassadörer...

En fin och solig lunch inleder travsäsongen

Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog ...

Foto: Jennie Einarsson

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?

INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig politiker är när de tagit beslut gällande Storå VC och neddragningarna inom vården i norra länsdelen. På vilka grunder har beslutet fattats, hur har uppdraget formulerats och hur blir det med utvecklingen och framtiden?

2 maj 2024 klockan 11:03 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Morgonpigg orkester blåste liv i Guldsmedshyttan

I strålande solsken hälsade Guldsmedshyttans musikkår våren varmt välkommen enligt tradition under ...

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong

På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordm...

bildspel Lindeskolan välkomnade våren med ny tradition

Under en klarblå himmel och ett strålande solsken hälsade Lindeskolans elever våren välkommen med sång. Det...

Lista: Här firas Valborg

Efter en lång och kylig vinter är det dags att hälsa våren välkommen. Valborgsmässoafton 30 april står för dörren med festliga...

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger

Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Ä...

Vårstädning i trädgården får inte längre gå upp i rök

Efter att regeringen fattat beslut om nya regler kring avfallshantering har det uppstått en hel ...

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned

Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen att genomföra nedskärningarna på Storå och Freja vårdcentral.
– Det är helt fel väg att gå, säger Rolf Östman, Vänsterpartiets ledamot i nämnden.

25 april 2024 klockan 12:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Utveckla primärvården – inte tvärtom!
INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade färdplanen för primärvården i norra ...
25 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Fastighetsägaren ber om förslag från allmänheten: ”Vad vill Lindesberg ha?”
Vid årsskiftet stängde Elon Ljud & Bild för gott i centrala Lindesberg, och sedan dess har lokalen på Kristinavägen stått tom. Nu vill ...
24 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Befolkningens närhet till sjukvård i den norra delen av Region Örebro län ska begränsas
INSÄNDARE/DEBATT: I september 2023 presenterade Hälso- och sjukvårdsdirektören vid Region Örebro län en Utvecklingsplan för hälso- och sjukvå...
24 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-24

2024-04-24

2024-04-23

2024-04-22

2024-04-22

2024-04-19

2024-04-19

2024-04-19

2024-04-18

2024-04-17

2024-04-17

2024-04-16

2024-04-16

2024-04-15

2024-05-12 02:35